Φουλάρουν οι μηχανές για θέσπιση κατώτατου μισθού

Την ερχόμενη Τετάρτη τεχνοκράτες του ILO θα αναλύσουν τα ευρήματα της έκθεσης για τον κατώτατο μισθό στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών

του Χρίστου Πέτρου 

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, αυτή τη φορά με μοναδικό θέμα στην ατζέντα, τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, Συνδικαλιστικές και Εργοδοτικές Οργανώσεις, θα συζητήσουν επί της έκθεσης που ετοιμάστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό για την Εργασία ILO σχετικά με τη θέσπιση κατώτατου μισθού στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω έκθεση που αποτελεί τον «οδηγό» για την θέσπιση κατώτατου μισθού στην Κύπρο, ολοκληρώθηκε το 2019 και επικαιροποιήθηκε φέτος προκειμένου να ανταποκρίνεται στα δεδομένα τα οποία έχουν εν πολλοίς διαφοροποιηθεί με την πανδημία.

Σημειώνεται ακόμα ότι η Κύπρος είναι η μία εκ των έξη κρατών μελών της ΕΕ που δεν έχει θεσπίσει κατώτατο μισθό, παρά το γεγονός ότι ένα σύνολο επαγγελμάτων καλύπτονται από κατώτατο μισθό μέσω σχετικού υπουργικού διατάγματος.

Κατά τη συνεδρία της Τετάρτης, τεχνοκράτες του ΙLO θα συμμετέχουν διαδικτυακά προκειμένου να αναλύσουν τα ευρήματα της έκθεσης και να λύσουν τυχόν απορίες των συμμετεχόντων.

Επιπλέον τη Δευτέρα, η Υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για το θέμα ρύθμισης πλαισίου που αφορά τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων, όπως επίσης η νομοθετική ρύθμισης της τηλεργασίας και άλλα εργασιακά θέματα "πρώτης γραμμής". 

Ωστόσο, στη δέσμη ζητημάτων που είναι στην ατζέντα του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, προταιρεότητα όπως φαίνεται έχει η θέσπιση κατώτατου μισθού, που η Ζέτα Αιμιλιανίδου έχει αναλάβει προσωπικά. Εξάλλου όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας προ ημερών στο συνέδριο της ΣΕΚ, μέχρι τέλος του χρόνου ο κοινωνικός διάλογος που βρίσκεται ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα ολοκληρωθεί και θα υιοθετηθεί Εθνικός κατώτατος μισθός, ο οποίος όπως διαφάνηκε από την υπο ανάφορά μελέτη του ILO και άλλα ευρήματα, «μόνο θετικά οφέλη θα αποφέρει στους εργαζόμενους και σε καμία περίπτωση δεν θα επιδράσει αρνητικά στους κατώτατους μισθούς που καθορίζονται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ