Γκάφα €30 εκατομμυρίων επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2021

Από τα 181,6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έρχονται να επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία με τον Πέμπτο Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό τα 30 εξ αυτών αφορούν τυπογραφικό λάθος για το κονδύλι για τους κουρεμένους καταθέτες.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Τραγελαφικό είναι το γεγονός ότι από τα 181,6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έρχονται να προστεθούν με τον Πέμπτο Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό τα 30 εξ αυτών αφορούν λάθος λογιστική εγγραφή για κονδύλι για τους κουρεμένους καταθέτες το οποίο συμπεριλαμβανόταν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Συγκεκριμένα, στο παράρτημα που περιγράφονται οι δαπάνες του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού αναφέρεται το εξής «Παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων για χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης λόγω της εκ παραδρομής λανθασμένης λογιστικής εγγραφής το 2019, με το ποσό των €30.000 αντί €30.000.000».

Η λάθος «λογιστική εγγραφή» σημαίνει ότι ενώ έπρεπε να διοχετευτούν 30 εκατομμύρια στο Ταμείο Αλληλεγγύης διοχετεύτηκαν μόνο 30.000 ευρώ, καθώς φαίνεται να «ξέχασαν» τρία μηδενικά (000).

Τονίζεται η εν λόγω «γκάφα» γίνεται λίγους μήνες μετά τις συζητήσεις που υπήρχαν για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ όπου ζήτησε εκ νέου το Υπουργείο Οικονομικών από την Επιτροπή Οικονομικών, για να προικοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης, γνωστό και ως Ταμείο που θα αποζημιώσει του κουρεμένους καταθέτες.

Βεβαίως να υπομνήσουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατατίθεται στην Βουλή των Αντιπροσώπων και εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών και ακολούθως ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι χωρίς κανένας να πάρει χαμπάρι για το συγκεκριμένο ποσό υπολείπονταν τρία μηδενικά και δη είκοσι εννέα εκατομμύρια και εννιακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ευρώ.

Το ποσό αυτό αντί να υπολογιστεί και να αφαιρεθεί από το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2019 έρχεται να προστεθεί αυξάνοντας τα ελλείμματα του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ