Παίρνει φωτιά ο σιτοβολώνας της Ευρώπης - Στο επίκεντρο η Επιτροπή Σιτηρών

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ξεμείνουμε από άλευρα. Τι σχολιάζει για την Επιτροπή Σιτηρών ο Υπουργός Γεωργίας και οι εκπρόσωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο πόλεμος έχει επηρεάσει την προμήθεια και τον εφοδιασμό των σιτηρών αφού η Ρωσία είναι η πρώτη παραγωγός σιτηρών στον κόσμο και η Ουκρανία η πέμπτη τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Τι σχολιάζει για την Επιτροπή Σιτηρών ο Υπουργός Γεωργίας και οι εκπρόσωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Υπάρχει ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων

Έχουν τεθεί τα ζητήματα που υπάρχουν από τους εισαγωγείς σιτηρών και θα τεθούν στο συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας στην αυριανή συνάντηση, σημείωσε ο κ. Καδής.

Ο σιτοβολώνας της Ευρώπης φλέγεται αυτή την στιγμή και αυτό θα τεθεί ενώπιον του ευρωπαϊκού συμβουλίου αύριο για το πώς επηρεάζεται η επάρκεια τροφίμων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα τεθεί επίσης η ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων αφού μετά την πανδημία έχουν γονατίσει από τις ανόδους τιμών και τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ένα από τα πιθανά σενάρια να εφαρμοστούν είναι να υπάρξει στοχευμένη οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, κάτι ανάλογο που είχε γίνει κατά την περίοδο της πανδημίας.

Δεν θα ξεμείνουμε από άλευρα

Δεν θα δούμε έλλειψη σε άλευρα διαβεβαιώνει ο Υπουργός Γεωργίας.

Σχετικά με τα σιτηρά ανθρώπινης χρήσης υπάρχει επάρκεια για 4 μήνες όπως διαβεβαιώνουν οι Κύπριοι εισαγωγείς, κάτι που μας καθησυχάζει αναφέρει ο κ. Καδής.

Έχουν δοθεί οδηγίες να αναλυθούν οι επιπτώσεις των επιλογών που υπάρχουν μπροστά μας ώστε να εξασφαλιστούν τα μεγαλύτερα αποθέματα που είναι αναγκαία.

Πλάνη το ότι θα μπορούσε να βοηθήσει η ύπαρξη της Επιτροπή Σιτηρών

Δεν θα μιλήσω με συνθήματα αλλά η Επιτροπή Σιτηρών δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση, αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας.

Σημείωσε ότι όταν η Επιτροπή Σιτηρών ήταν μονοπώλιο πριν την ένταξη μας στην ΕΕ είχε το 100% της κυπριακής αγοράς σιτηρών.

Την επόμενη χρονιά απόλεσε το 40% του κύκλου εργασιών της και ήταν σε κατάσταση φθοράς μέχρι το 2021 που έκλεισε και είχε το 5% της αγοράς.

Ουδέποτε η Επιτροπή Σιτηρών είχε στρατηγικά αποθέματα και ούτε μπορούσε να έχει αφού κατέγραφε για συνεχόμενα χρόνια 4 εκατομμύρια ζημιές ετησίως. Ως εκ τούτου πώς θα μπορούσε να βοηθήσει;

«Όλα όσα λέγονται για την Επιτροπή Σιτηρών είναι μια μεγάλη πλάνη» και μετά που έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Σιτηρών στο Υπουργείο για πρώτη φορά έχουμε στρατηγικά αποθέματα.

ΕΚΑ: Η Επιτροπή Σιτηρών θα έσωζε την κατάσταση

Το κράτος άφησε ανοχύρωτη την Κύπρο σε αυτόν τον τομέα μετά το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, ανέφερε ο Θωμάς Θωμά Επαρχιακός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Εργατών Λευκωσίας.

«Η Επιτροπή Σιτηρών είχε ρόλο να παίξει στην επάρκεια των σιτηρών στο νησί», σημείωσε.

Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υπήρχαν αλλά όταν πονάς το χέρι σου δεν το κόβεις και το διορθώνεις.

Το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουμε χωρίς σιτηρά.

Τα σιτηρά αποτελούν τη βάση της διατροφικής μας αλυσίδας και οφείλει η πολιτεία να έχει τους μηχανισμούς για να εξασφαλιστεί η επάρκεια τροφίμων στην κοινωνία.

Υπάρχει κενό 50.000 τόνων τροφής

Τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνονται προσπάθεια ανάμεσα στους αρμοδίους ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σιτηρών για κτηνοτροφικούς σκοπούς, αναφέρει ο Κυριάκος Καϊλάς Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι στα κτηνοτροφικά σιτηρά στα οποία έχουμε αποθέματα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα έχουμε μέχρι τον νέο θερισμό, δηλαδή μέχρι τα μέσα Μαϊου, ένα μεγάλο κενό περίπου ενάμιση μηνός.

Το κενό το οποίο προσπαθεί να καλυφθεί αφορά περίπου 50.000 τόνους τροφής για τα ζώα.

Δεν υπάρχει κίνδυνος αν καταφέρουμε να φέρουμε τα αποθέματα που έχουν παραγγελθεί.

Δεν θα μπορούσε να έχει τα απαραίτητα αποθέματα η Επιτροπή Σιτηρών

Η Επιτροπή Σιτηρών ήταν ένας θεσμός που δούλευε σε ένα καθεστώς μονοπωλίου με 186 υπαλλήλους συνταξιούχους, 100 εν ενεργεία και τόσους διευθυντές, σημειώνει ο κ. Καϊλάς.

Θα ήταν ακόμη ένας ακόμη έμπορας με κάποια αποθέματα που σαφέστατα δεν θα μπορούσε να έχει τα αποθέματα τα οποία χρειαζόμαστε τώρα.

Ποιος θα πλήρωνε για τα αποθέματα εκατομμυρίων που θα κρατούνταν από την Επιτροπή Σιτηρών αν υπήρχε σήμερα.

Αυτά είναι κάποια μαθήματα που πρέπει να πάρουμε σχετικά με τα αποθέματα αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα μεγάλα αποθέματα σημαίνουν και επιπλέον κόστος πάνω στις τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ