Οι επιπτώσεις του Ουκρανικού στην κυπριακή οικονομία και το 2013

Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να μετρηθούν ο οικονομολόγος Δημήτρης Γεωργιάδης τονίζει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει τραπεζική κρίση στην Κύπρο όπως το 2013.

Ο πρώην επικεφαλής του Δημοσιονομικού Συμβουλίου οικονομολόγος Δημήτρης Γεωργιάδης σχολιάζει τις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία, την ανάγκη ύπαρξης ρευστών διαθέσιμων στα δημόσια ταμεία και στις επιχειρήσεις και τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρόμοια κρίση με το 2013.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Δημήτρης Γεωργιάδης τόνισε ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στην κυπριακή οικονομία στο παρόν στάδιο αφού ακόμα δεν μπορούν να μετρηθούν».

Εξηγώντας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πέραν των επιπτώσεων στον τουρισμό που ίσως μειώσουν τα τουριστικά έσοδα κατά οι κυρώσεις κατά τις Ρωσίας γίνονται κυρίως σε ατομικό επίπεδο σε κάποιους ολιγάρχες και δεν μπορούν επακριβώς να υπολογιστούν.

Θέτει για παράδειγμα το ότι εάν αυτός ο ολιγάρχης έχει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία στην Ρωσία και έχουν παγοποιηθεί ενώ την ίδια ώρα χτίζει ένα πύργο στην Κύπρο, τότε ναι αυτό θα είναι πρόβλημα.

Μπαίνουμε σε επίπεδο λεπτομέρειας ωστόσο αφού αυτά γίνονται με συνεργασίες, διάφορες μετοχικές και εταιρικές δομές αλλά και σύνθετες μεθόδους χρηματοδότησης άρα είναι πρώιμο να διαφανούν τώρα, σημειώνει.

Γενικότερα όμως όλα αυτά εξετάζονται από τα εμπλεκόμενα μέρη από πλευράς χρηματοδότησης ώστε να βρεθούν διαφορετικοί τρόποι να επιτευχθούν αν υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

Ο τραπεζικός τομέας και η σύγκριση με το 2013

Όσο αφορά τις τράπεζες κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι 100% εξασφαλισμένος, ακόμα και για τις αμερικάνικες τράπεζες, αλλά στην περίπτωση της Κύπρου σίγουρα το τραπεζικό σύστημα είναι πιο διασφαλισμένο και σαφέστατα δεν πρόκειται να φτάσουμε σε σημεία του 2013.

Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη έκθεση άλλων οικονομιών και των τραπεζικών τους συστημάτων στη Ρωσία από όση έχει η Κύπρος.

Αν γίνει μία σύγκριση με το 2013 αρχικά τονίζεται ότι πρόκειται για παγκόσμια κρίση σήμερα κι ως εκ τούτου δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την σημερινή κατάσταση με την κυπριακή κρίση του 2013, αφού υπάρχει εκτός των άλλων και σαφέστατα περισσότερη διάθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Υπάρχει επίσης και το πολιτικό ζήτημα που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκληθούν ώστε να στείλουν και τα ανάλογα πολιτικά μηνύματα στην Μόσχα.

«Γι’ αυτό προειδοποιούσαμε την ανάγκη των ρευστών διαθέσιμων του κράτους»

Η αβεβαιότητα και το γεγονός του ότι δεν ξέρουμε το αύριο της παρούσας κρίσης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιβάλλει στο κράτος και στις επιχειρήσεις να προετοιμάζονται ώστε να μην απειληθεί η βιωσιμότητα τους από τις επιπτώσεις της κρίσης, σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως ίσχυε και με την πανδημία, που δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί, ισχύει και με την παρούσα κρίση όπου οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τις επακριβείς επιπτώσεις αλλά προειδοποιούσαν ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε.

Γι’ αυτό τονιζόταν η ανάγκη ύπαρξης ρευστών διαθέσιμων στα ταμεία του κράτους κατά την διάρκεια της πανδημίας ώστε το κράτος να μην βρεθεί ανοχύρωτο σε νέα ενδεχόμενη κρίση, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται τόσο μεγάλος κίνδυνος για τα δημόσια ταμεία, τονίζει.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν έντονα και κατά την διάρκεια της πανδημίας και τώρα αναμένονται να είναι ακόμα πιο έντονα, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Για βδομάδες πριν τη ρωσική εισβολή ο ιδιωτικός τομέας προσπαθούσε να βρει εναλλακτικές αγορές σε περίπτωση που ξεσπούσε ο πόλεμος αφού ήδη παρατηρούνταν αυξήσεις τιμών των προϊόντων και ελλείψεις πρώτων υλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ