Κ. Ηροδότου: «Διασώσαμε τις καταθέσεις του κόσμου» (Video)

Ο διττός στόχος της Κεντρικής Τράπεζας επετεύχθη, κατά τον Διοικητή, καθώς η εποπτική Αρχή ενήργησε έγκαιρα στην περίπτωση της RCB Bank.

Του Νέστορα Βασιλείου 

«Διασώσαμε τις καταθέσεις του κόσμου και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» δηλώνει στο Σίγμα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στον απόηχο των ανακοινώσεων της περασμένης βδομάδας για την RCB Bank. 

«Ούτε ένα ευρώ καταθέσεων δεν μπήκε σε ρίσκο και το κράτος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ» σημείωσε με νόημα ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, στις «Τομές στα Γεγονότα». 

 

«Ενεργήσαμε έγκαιρα»

Ο διττός στόχος της Κεντρικής Τράπεζας επετεύχθη, κατά τον Διοικητή, καθώς η εποπτική Αρχή ενήργησε έγκαιρα. 

«Είχαμε έτοιμες λύσεις να προτείνουμε. Τις προτείναμε και στη Διεύθυνση της Τράπεζας και στον SSM που εποπτεύει την Τράπεζα. Έγινε αποδεκτή η συγκεκριμένη λύση κι απ’ τους δυο», επισήμανε. 

Ας το δούμε με αυτό τον τρόπο και όχι ότι χάθηκε άλλη μια τράπεζα ανέφερε. 

«Θα μετασχηματιστεί (σε AMC) στη διαχείριση δανείων, που θα μείνουν και μπορεί ως οντότητα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να δίνει δάνεια και στο μέλλον. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα», σημείωσε. 

 

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Δεν υπάρχει διαβεβαίωσε κανένας λόγος ανησυχίας καθώς «η έγκριση και του σχεδιασμού και της συναλλαγής δόθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, στη βάση ότι υπάρχει η ρευστότητα για να καλύψει (η Τράπεζα) όλες τις υποχρεώσεις». 

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ήταν καθησυχαστικός για τον αντίκτυπο της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα.

«Από πλευράς τραπεζικού συστήματος η μόνη τράπεζα που είχε μεγάλη έκθεση στα θέματα της Ρωσίας, στις κυρώσεις, ήταν η RCB και με τις κινήσεις που κάναμε το διασφαλίσαμε». 

Όπως είχε γράψει το Economy Today, όταν άρχιζε ο πόλεμος το 67% των καταθέσεών της αφορούσε αμιγώς Κυπρίους, με ένα διαβατήριο.

Ακολούθησαν όμως εκροές καταθέσεων, οι οποίες μείωσαν το ποσοστό αυτό κάτω του 50%,  ενώ το κομμάτι των πελατών της RCB, που σχετιζόταν με Ρώσους «πάγωσε» συνέπεια των κυρώσεων της Δύσης και των αντί-κυρώσεων της Ρωσίας. 

Αυτοί ήταν και οι λόγοι, που ώθησαν την εποπτική Αρχή ν’ αναλάβει δράση καθώς τυχόν ένταση των καταθετικών εκροών δεν θα άφηνε περιθώρια αντίδρασης. 

Υπενθυμίζεται ότι άμεσα εκτεθειμένες σε κυρώσεις βρίσκονται καταθέσεις πελατών της κάτω των €50 εκατ., ενώ η ίδια η RCB Bank δεν τελεί υπό κυρώσεις. 

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, «οι υπόλοιπες τράπεζες δεν έχουν οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση σημαντική έκθεση, που να μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ