Ο πόλεμος ρίχνει τις προσδοκίες της ανάπτυξης στο 2,3% του ΑΕΠ

Ο πόλεμος ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών της κυπριακής οικονομίας και από το περσινή ανάπτυξη του 5,5%, η ΕΕ προβλέπει ότι φέτος θα μειωθεί στο 2,3%

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2022, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσίευσε σήμερα Δευτέρα η Κομισιόν. Βελτίωση της κατάσταση προβλέπεται για το 2023 όπου αναμένεται το ΑΕΠ της Κύπρου να καταγράψει ανάπτυξη της τάξεως του 3,2%.

Ο πόλεμος «κόβει τη φόρα» της κυπριακής οικονομίας

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,5% το 2021, ξεπερνώντας το προπανδημικό επίπεδο του 2019. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Κομισιόν, η εγχώρια ζήτηση υποστηρίχθηκε από τα μέτρα στηρίξεις της κυβέρνησης κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια και παράλληλα η πετυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία, επέτρεψε τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Ο τουρισμός, οι χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες συνέχισαν να επεκτείνεται.  Ωστόσο, ο τουριστικός τομέας στην Κύπρο, ανέκαμψε μόνο εν μέρει: σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, οι αφίξεις τουριστών άγγιξαν το 48,7%, ενώ τα έσοδα ήταν στο 56,4%.

Η κυπριακή οικονομία ξεκίνησε δυναμικά το 2022, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τον τομέα των υπηρεσιών, καθώς η Ρωσία είναι σημαντική αγορά και για τους δύο αυτούς τομείς.

Επιπλέον, οι Υψηλές τιμές καυσίμων και η άνοδος του πληθωρισμού αποτελεί πρόσθετη πρόκληση για τον τουριστικό τομέα.

Παράλληλα με την πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, ο υψηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει επίσης την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών το 2022.

Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% σε 2022.

Βελτίωση το 2023

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, προβλέπεται ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική επανέναρξη το 2023, με αύξηση του ΑΕΠ 3,5%, καθώς η τουριστική ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά και η καθυστερημένη μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών έχει οριστεί για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ