MONEYVAL: Η Κύπρος έχει βελτιωθεί σε θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση της MONEYVAL για την Κύπρο. Ποιες οι συστάσεις προς τις κυπριακές αρχές σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Βήματα προς τα εμπρός έχει σημειώσει η Κύπρος στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αναφέρει η δεύτερη Έκθεση Παρακολούθησης που έχει δημοσιεύσει η MONEYVAL.

Σύμφωνα με την Έκθεση η Κύπρος έχει σημειώσει πρόοδο επίπεδο συμμόρφωσής της με τα πρότυπα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η δεύτερη ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (MONEYVAL) έχει λοιπόν ενθαρρυντικά στοιχεία για την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι οι κυπριακές αρχές έλαβαν περαιτέρω μέτρα με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου συμμόρφωσης με τις Συστάσεις της FATF σχετικά με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, παρόχους εικονικών περιουσιακών στοιχείων (VASP) και έχουν αναβαθμιστεί οι ικανότητες των αρχών διερεύνησης και επιβολής του νόμου, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν μέτριες ελλείψεις.

Η δεύτερη έκθεση παρακολούθησης εξετάζει μια σειρά νομοθετικών, ρυθμιστικών και θεσμικών μέτρων που έλαβαν οι κυπριακές αρχές σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου και την παρακολούθηση του μη κερδοσκοπικού τομέα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, τις εξουσίες που διαθέτουν οι αρχές διερεύνησης να παρακολουθούν επικοινωνίες και να εφαρμόζουν τεχνικές ελέγχων μεταφοράς κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων στο διαδίκτυο, καθώς και υπηρεσίες που σχετίζονται με τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία και την επίβλεψη αυτών.

Οι ελλείψεις που παραμένουν και χρίζουν προσοχής

Οι αρχές έχουν λάβει πολλά μέτρα για να αξιολογήσουν την έκθεση σε κίνδυνο χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (TF) από τον μη κερδοσκοπικό τομέα και να ενισχύσουν τις εποπτικές του δραστηριότητες, ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.

Η Κύπρος έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην εφαρμογή του καθεστώτος VASP, ωστόσο, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση κινδύνων που εντοπίστηκαν στον τομέα VASP και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες τεχνικές ελλείψεις στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων « ταξιδιωτικών κανόνων».

Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε σχέση με την απουσία νομοθετημάτων για υποκλοπές επικοινωνιών που αφορούν τη διερεύνηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ορισμένων άλλων συναφών βασικών αδικημάτων όπως σεξουαλική εκμετάλλευση, συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα, ομαδικές, απάτες, κλοπές, εμπορία όπλων, ορισμένα αδικήματα διαφθοράς και φορολογικά εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις με χαρακτηρισμό ως «μη συμμόρφωσης»

Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος παραμένει «συμμορφωμένη» σε 16 από τις 40 συστάσεις της FATF, «σε μεγάλο βαθμό συμμορφωμένη» με 20 συστάσεις και «εν μέρει συμμορφωμένη» με τέσσερις συστάσεις (μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ανταποκρίτριες τράπεζες, νέες τεχνολογίες και εξουσίες επιβολής του νόμου και ανακριτικές αρχές).

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι η Κύπρος χαρακτηριστεί για καμιά αξιολόγηση ως δεν έχει «μη συμμορφωμένη».

Σύμφωνα με τις διαδικασίες MONEYVAL, η έκθεση παρακολούθησης εξετάζει επίσημες αλλαγές στο νομοθετικό, κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου, αλλά δεν αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην πράξη.

Η Κύπρος αναμένεται να υποβάλει έκθεση στη MONEYVAL για περαιτέρω πρόοδο για την εφαρμογή των εκκρεμών συστάσεων σε ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ