Οι νέες τεχνολογίες «οδηγούν» την αγορά αυτοκινήτου

Οι τάσεις, οι εξελίξεις και το ενδιαφέρον των Κύπριων καταναλωτών. Ποια η κατάσταση στην αγορά όπως την περιγράφει ο εκπρόσωπος των εισαγωγέων των καινούργιων οχημάτων και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς των μεταχειρισμένων

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Οι νέες τεχνολογίες είναι αυτές που όπως φαίνεται θα οδηγήσουν την αγορά αυτοκινήτου στη νέα εποχή. Ήδη οι καταναλωτές δείχνουν να ενδιαφέρονται για οτιδήποτε τεχνολογικά νέο έχουν να προσφέρουν τα αυτοκίνητα, κάτι που παίζει και σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους για αγορά. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα στον τομέα της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που παροτρύνει τις εταιρείες να ενισχύσουν τον στάνταρτ εξοπλισμό των αυτοκινήτων σε αυτό τον τομέα.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά αυτοκινήτου. Οι καθυστερήσεις στην παραλαβή νέων οχημάτων συνεχίζονται, απόρροια των προβλημάτων που εντοπίζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα προβλήματα εντάθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, Οι καθυστερήσεις διαφέρουν ανά μοντέλο αυτοκινήτου και ανά κατασκευαστή, αλλά κρίνονται ως αρκετά σημαντικές, αφού φθάνουν τους 6-8 μήνες και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ένα χρόνο.

Οι επαγγελματίες της αγοράς αυτοκινήτου με τους οποίους συνομιλήσαμε ανέφεραν ενδεικτικά ότι τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως όμως συνεχίζουν να υπάρχουν και οι ανάγκες των καταναλωτών για αγορά αυτοκινήτου. Επομένως για να καλύψουν τις ανάγκες τους, είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να παραλάβουν το νέο τους όχημα. Βέβαια, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κατάσταση θα καλυτερέψει, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τους αριθμούς της Στατιστικής που δείχνουν αύξηση στις εγγραφές το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά υπάρχουν και ανάγκες

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Economy Today και ερωτηθείς για την πορεία της αγοράς αυτοκινήτου στην Κύπρο, o πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΣΕΜΟ) Αλέξης Άννινος σημείωσε ότι το ενδιαφέρον από πλευράς καταναλωτών, όπως και οι ανάγκες για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου υπάρχουν. Το ίδιο ωστόσο συμβαίνει και με τις καθυστερήσεις που συνεχίζουν να υφίστανται. Επομένως αυτό που ελπίζουμε είναι να εξομαλυνθεί σταδιακά η κατάσταση και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την παραλαβή των οχημάτων, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη στάση που τηρούν οι καταναλωτές απέναντι στις καθυστερήσεις, ο κ. Άννινος σημείωσε ότι οι πελάτες γνωρίζουν για τις καθυστερήσεις στην παραλαβή των αυτοκινήτων και πού οφείλονται. Επειδή όμως υπάρχει η ανάγκη για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου τις πλείστες φορές δείχνουν κατανόηση και είναι διατεθειμένοι να περιμένουν κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να παραλάβουν το νέο τους αυτοκίνητο. Όσον αφορά στη χρονική διάρκεια των καθυστερήσεων, ο κ. Άννινος, είπε ότι αυτή διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο και από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και διεθνώς, οι καθυστερήσεις μπορούν να φτάσουν τους 6 έως 8 μήνες, ενώ πιο παλιά είχε λεχθεί ακόμα και για καθυστερήσεις ενός χρόνου.

Νέες τεχνολογίες

Όσον αφορά τώρα στις τάσεις της αγοράς, ο κ. Άννινος ανέφερε ότι πλέον οι καταναλωτές θέλουν να ενημερώνονται για τις νέες τεχνολογίες στα αυτοκίνητα. Ρωτούν τους αντιπροσώπους αλλά και οι ίδιοι ψάχνουν πληροφορίες σε σχέση με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις. Πρόσθεσε ότι η υβριδική τεχνολογία και κυρίως τα plug in hybrid οχήματα, αλλά και τα full electric ελκύουν αρκετά πλέον τους καταναλωτές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα με τα συμβατικά καύσιμα έχουν υποχωρήσει. Πέραν της τεχνολογίας σε σχέση με τη μέθοδο κίνησης των αυτοκινήτων, υπάρχει και αυτή που περιλαμβάνεται μέσα στα αυτοκίνητα. Ειδικότερα οι τεχνολογίες ασφάλειας και ψυχαγωγίας που υπάρχουν στα αυτοκίνητα, είτε αυτές περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό είτε έρχονται ως έξτρα, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, σημειώνει ο κ. Άννινος. Άλλωστε, όπως επισήμανε, η ίδια η Ε.Ε. έχει βάλει στο μικροσκόπιο της τα θέματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας και επιδιώκει όπως οι νέες τεχνολογίες αξιοποιηθούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Γι’ αυτό και παροτρύνει τις εν λόγω εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν στον βασικό τους εξοπλισμό όσα περισσότερα εργαλεία ασφάλειας μπορούν και τα υπόλοιπα να τα θέτουν ως έξτρα επιλογές για τους καταναλωτές.

Συνεχίζοντας τη συνομιλία μας για τις νέες τεχνολογίες, ο κ. Άννινος μάς ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες υβριδικών οχημάτων και μια κατηγορία full electric. Για τα υβριδικά σημείωσε υπάρχει και χορηγία από το κράτος ωστόσο, όπως είπε φαίνεται ότι τα ηλεκτρικά κερδίζουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών αφού στην Κύπρο οι εγγραφές είναι τριπλάσιες σε σχέση με τα άλλα προαναφερόμενα μοντέλα.

Όσον αφορά στους σταθμούς φόρτισης, ο κ. Άννινος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί στην Κύπρο, ωστόσο είναι μια υποδομή που εξελίσσεται και στην πορεία οι σταθμοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Ήδη είπε ορισμένες εταιρείες έχουν εγκαταστήσει σταθμούς στα υποστατικά τους, όμως μπορεί ο καταναλωτής να έχει τέτοιο σημείο στο σπίτι του.

Πέραν των πιο πάνω, ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας και την αύξηση του πληθωρισμού και κατά πόσο έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων, ο κ. Άννινος σημείωσε ότι σίγουρα επηρεάζει την απόφαση για αγορά, το γεγονός ότι κάποιος έχει λιγότερα χρήματα να ξοδέψει. Ωστόσο, όπως είπε, ο καταναλωτής αγοράζει αυτοκίνητο ανάλογα με τις ανάγκες του. Και εφόσον έχει ανάγκη το αυτοκίνητο θα προχωρήσει στην αγορά του, ακόμα και αν οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικότερες.

Αγγίζουν και τα μεταχειρισμένα οι καθυστερήσεις

Τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην παραλαβή προϊόντων, επηρέασαν αναπόφευκτα και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να εισάγουμε τα αυτοκίνητα. Ακολουθούμε και εμείς τις συνήθεις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παραλαβή των αυτοκινήτων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του επαρχιακού Συμβουλίου της Λευκωσίας, του Παγκύπριου Συνδέσμου Εμπορίας Αυτοκινήτων (ΠΑΣΕΑ) Χαράλαμπος Κολοκοτρώνης.

Ωστόσο, πέραν του ζητήματος των καθυστερήσεων και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο κ. Κολοκοτρώνης βάζει στο κάδρο των προβλημάτων και ορισμένους αναχρονιστικούς όπως τους ανέφερε νόμους, οι οποίοι περιορίζουν την εισαγωγή αυτοκινήτων πέραν των πέντε ετών, καθώς και οχημάτων τύπου Ν1 (εμπορικά οχήματα και διπλοκάμπινα από τρίτες χώρες) και αναγκάζουν τους καταναλωτές που θέλουν ένα φθηνό αυτοκίνητο να βρίσκουν λύση σε παμπάλαια οχήματα του υφιστάμενου τοπικού στόλου, τα οποία δεν θα έπρεπε καν να κυκλοφορούν όπως είπε στους κυπριακούς δρόμους. Και όχι μόνο αυτό αλλά αναγκάζονται να τα πληρώσουν και με υπεραξία λόγω μειωμένης προσφοράς που υπάρχει.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Economy Today, ο κ. Κολοκοτρώνης σημείωσε ότι επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από το θέμα της παραλαβής οχημάτων, καθώς ενώ προηγουμένως γνώριζες ότι σε ένα περίπου μήνα θα παραλάβεις το αυτοκίνητο σου, σήμερα οι καθυστερήσεις φτάνουν στους 3-4 μήνες και ακόμα και τότε δεν είσαι βέβαιος ότι θα παραλάβεις το αυτοκίνητο. Ο κ. Κολοκοτρώνης σημείωσε ότι υπήρξαν αλλεπάλληλα γεγονότα τα οποία επηρέασαν την αγορά αυτοκίνητου. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. με το γνωστό Brexit, η πανδημία του κορωνοϊού και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτά τα γεγονότα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία επηρέασαν τόσο τους εμπόρους όσο και τους καταναλωτές, ανέφερε.

Οι παρενέργειες του Brexit

Ειδικότερα σε σχέση με το Brexit, ο κ. Κολοκοτρώνης σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν αρκετά θέματα, αφού η Αγγλία ήταν από τις βασικές χώρες από τις οποίες οι εισαγωγείς προμηθεύονταν αυτοκίνητα. Η αλλαγή στη φορολογία, αλλά και το γεγονός ότι μπήκε ηλικιακό όριο στα αυτοκίνητα που μπορούν να εισαχθούν στην Κύπρο, ήταν δυο παράγοντες που δυσκόλεψαν και ταυτόχρονα ακρίβυναν αφάνταστα τις εισαγωγές από τη συγκεκριμένη χώρα. Μάλιστα ο κ. Κολοκοτρώνης διερωτήθηκε για ποιο λόγο να μπει το όριο των πέντε χρόνων, αφού η τεχνολογία και τα επίπεδα ασφάλειας που υπάρχουν ακόμα και σε παλαιότερα αυτοκίνητα των πέντε ετών, είναι τέτοια που τα καθιστούν φιλικά προς το περιβάλλον και απολύτως ασφαλή στους δρόμους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Κολοκοτρώνης, σύμφωνα με το οποίο ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες είχαν στη διάθεσή τους γύρω στα 100 πλοία, έχουν βάλει στην άκρη τα μισά και με τα υπόλοιπα 50 μεταφέρουν τα εμπορεύματα χρεώνοντας όμως πολύ υψηλότερες τιμές.

Πέραν όλων των πιο πάνω, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αγορά είναι και αυτός του πληθωρισμού και γενικότερα της ακρίβειας. Όπως ανέφερε ο κ. Κολοκοτρώνης όταν οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει την ανιούσα, όταν ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει το ρεύμα του και τα άλλα βασικά αγαθά που χρειάζεται, πώς θα προχωρήσει σε αγορά αυτοκινήτου, διερωτήθηκε.

Νόμοι και άλλα προβλήματα

Συναφώς, ο κ. Κολοκοτρώνης υπογράμμισε ότι υπάρχουν όλοι αυτοί οι απαρχαιωμένοι, όπως τους χαρακτήρισε, νόμοι οι οποίοι περιορίζουν την εισαγωγή οχημάτων με χαμηλό κόστος. Αποτέλεσμα τούτου να δημιουργηθεί υπεραξία στα υφιστάμενα παμπάλαια οχήματα της κυπριακής αγοράς, στα οποία αναγκάζεται να καταφεύγει ο Κύπριος καταναλωτής και επαγγελματίας, ο οποίος ψάχνει ένα αυτοκίνητο στις δικές του οικονομικές δυνατότητες. Εντοπίζει λοιπόν πολύ παλιά αυτοκίνητα (πέραν της 25ετίας) με παμπάλαια τεχνολογικά πρότυπα από την τοπική αγορά, τα οποία είναι και ρυπογόνα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά και το περιβάλλον, σημείωσε.

Με βάση όλα τα πιο πάνω, ρωτήσαμε τον κ. Κολοκοτρώνη ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και αν είναι σε θέση οι εισαγωγείς να διατηρούν στοκ με αυτοκίνητα. Όπως ανέφερε είναι δύσκολο και ταυτόχρονα εμπεριέχει ρίσκο η απόφαση να διατηρείς στοκ, αλλά χωρίς εμπόρευμα πώς θα προχωρήσεις σε πωλήσεις; Ορισμένοι συνάδελφοι προσπαθούν  να προμηθευτούν με στοκ ή και να αυξήσουν το υφιστάμενο, για να συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες τους.

Ωστόσο σημείωσε, απευθυνόμενος κυρίως στους αρμοδίους, θα πρέπει η αγορά να αφεθεί να λειτουργήσει ελεύθερα και να βασιστούμε στα τεχνολογικά πρότυπα για την εισαγωγή αυτοκινήτων σαλούν και εμπορικών από όλες τις χώρες, χωρίς να μπαίνουν παράλογοι και άδικοι όπως υποστήριξε περιορισμοί, οι οποίοι αντί να μειώσουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, να τους αυξάνουν και στο τέλος της ημέρας να αναγκάζουν τον καταναλωτή σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει αυτοκίνητο και να μπαίνει σε οικονομικά αδιέξοδα, κατέληξε.

Αύξηση στις εγγραφές τετράμηνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, κατά τον Απρίλιο του 2023, οι συνολικές εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων έφτασαν τις 2.987, σημειώνοντας αύξηση 6,3% σε σχέση με 2.810 τον Απρίλιο 2022. Οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν αυξήθηκαν κατά 1,5% στις 2.282 από 2.249 τον Απρίλιο 2022.

Περαιτέρω, οι κυριότερες εξελίξεις που σημειώθηκαν στις εγγραφές οχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, συνοψίζονται στα ακόλουθα: (α) Ο συνολικός αριθμός των εγγραφέντων οχημάτων αυξήθηκε κατά 23,4% την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2023 και έφτασε τις 13.180, σε σύγκριση με 10.682 κατά την ίδια περίοδο του 2022. (β) Οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν αυξήθηκαν κατά 22,2% και έφτασαν τις 10.546, σε σύγκριση με 8.631 την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Από το σύνολο των επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν, 4.784 ή 45,4% ήταν καινούρια και 5.762 ή 54,6% ήταν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα ενοικίασης ειδικότερα παρουσίασαν αύξηση 25,3% στα 1.717.

Σε παγκόσμια κλίμακα τα προβλήματα

Πάντως θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν επηρεάζουν μόνο την Κύπρο αλλά εκτείνονται σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε διεθνή δημοσιεύματα, τα τελευταία χρόνια η αυτοκινητοβιομηχανία χτυπήθηκε από μία σειρά γεγονότων που την οδήγησαν σε μία πολύ ισχυρή κρίση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και κυρίως οι καθυστερήσεις στην παραγωγή ημιαγωγών, συνετέλεσαν ώστε να μειωθεί η παραγωγή και να σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων.

Οι προβλέψεις για φέτος έκαναν λόγο για εξισορρόπηση της κατάστασης με τα μικροτσίπ. Όμως τα πρώτα σημάδια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τη συνέχεια της χρονιάς.

Παράλληλα υπάρχουν ακόμα συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού, η οποία επηρεάζει τις αλυσίδες τροφοδοσίας. Ένα ακόμα θέμα που προβληματίζει τους Ιάπωνες κατασκευαστές είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την εξέλιξη των φαινομένων, ακόμα και βραχυπρόθεσμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως, παρά τις προβλέψεις ότι θα υπάρξει βελτίωση με τους ημιαγωγούς μέσα στο 2023, φαίνεται τελικά ότι εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη προσφορά. Ενώ δεν μπορούν να γίνουν και προβλέψεις για την εξέλιξη του αποθέματος, λόγω της αστάθειας της αγοράς, της έντασης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και του πληθωρισμού που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Intel προειδοποιεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα έχει σημαντικά θέματα με τους ημιαγωγούς τουλάχιστον μέχρι το 2024. Οπότε δεν προβλέπεται και εξομάλυνση της αγοράς αυτοκινήτου και μείωση των χρόνων παράδοσης πριν την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε επίσης: Ανατρέποντας τον τρόπο του συναλλάσεσθαι και η μελλοντική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ