Υψηλοί τόνοι και εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί ακολούθησαν τη χθεσινή ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής για το κυβερνητικό νομοσχέδιο και τις προτάσεις νόμου ΑΚΕΛ και λοιπών κομμάτων.
Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε δύο προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις, στην τελευταία νομοθετικού περιεχομένου συνεδρίαση πριν τις θερινές διακοπές, ενώ νωρίτερα πήρε αναβολή η συζήτηση του ν/σ της κυβέρνησης που αφορούσε στη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για ταχεία εξέταση υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.
Ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι "με την καταψήφιση της πρότασης νόμου, που θα επέτρεπε τη μαζική αναστολή εκποιήσεων, υψώθηκε ανάχωμα υπευθυνότητας απέναντι στο λαϊκισμό και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος".
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και σύνεση, με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για συνολική αντιμετώπιση του χρόνιου ζητήματος των εκποιήσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Πρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι μετά την ψηφοφορία, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι ήθελε να εξηγήσει την ψήφο του, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Προκλήσεις", η κυρία Δημητρίου σημείωσε ότι έγκριση της πρότασης θα θυματοποιούσε τους ανθρώπους που ήθελε να προστατεύσει και θα προκαλούσε πρόβλημα στην οικονομική σταθερότητα.
Μιλώντας στο Τρίτο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η Βουλή έπραξε το ορθό, καθώς όπως είπε η ψήφιση της πρότασης του ΑΚΕΛ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο. Όπως είπε, η Κεντρική είχε αναφέρει ότι με την ψήφιση της εν λόγω πρότασης θα διπλασιάζονταν οι ανάγκες τραπεζών, ενώ θα ακολουθούσαν και υποβαθμίσεις της οικονομίας.
Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες με το κυβερνητικό πακέτο μέτρων το οποίο περιλαμβάνει το νέο σχέδιο Εστία, τη σημαντική αναβάθμιση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και το σχέδιο Ενοίκιο έναντι δόσης. Πέραν αυτού, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η χθεσινή μέρα δεν αποτέλεσε καλή εικόνα για τα κόμματα που στηρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει όπως είπε να μάθουμε από τα λάθη μας και να παρουσιάσουμε πιο αποδοτική συνεργασία.
Σε αναφορά που έγινε για την τραπεζική κρίση του 2013, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι αν γινόταν σήμερα, θα ψήφιζε υπέρ του πρώτου κουρέματος.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Γιώργος Λουκαίδης τόνισε ότι στη ψηφοφορία τα συμπολιτευόμενα κόμματα είχαν συμπλεύσει με τις θέσεις του ΔΗΣΥ. Περιμέναμε ένα πιο καθαρό αποτέλεσμα ωστόσο όπως είπε άλλαξαν στάση η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ. Έγιναν διαφοροποιήσεις για να μην περάσουν την πρόταση, είπε.
Σε έντονο ύφος, ο κ. Λουκαϊδης σημείωσε ότι κάποιοι μας κοροϊδεύουν και εμπαίζουν το λαό, τη στιγμή που κόσμος έχει παραδώσει τα σπίτια του στις τράπεζες. Οι δανειολήπτες συνέχισε, παραμένουν χωρίς δίκτυ προστασίας ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται μια ακατάσχετη κινδυνολογία.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα έχουν εκτοξευτεί οι δόσεις των δανείων και καθίσταται ακόμα περισσότερο αναγκαία η άσκηση κοινωνικής πολιτικής από πλευράς του κράτους. Για να προσθέσει επί τούτου ότι ακόμα και η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα σε σχέση με τη ψήφο του, ανέφερε ότι πολλές φορές κάποιοι τα έχουν μαζί μας ωστόσο η θέση μου ήταν ξεκάθαρη όπως είπε. Σε σχέση με τη δεύτερη ψηφοφορία που δηλώθηκε ως αποχή, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι έγινε λάθος και πήγε και το διόρθωσε καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση του ΑΚΕΛ. Όσον αφορά την πρώτη ψηφοφορία, ο κ. Σιζόπουλος παρέπεμψε στα πρακτικά, σημειώνοντας ότι η θέση του είναι ξεκάθαρη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε οριακά τις προτάσεις για τις εκποιήσεις