Υπ. Εργασίας: Λιγότερες ώρες θα δουλεύουν οι πολύτεκνοι

Επεξεργάζεται σχέδια η Κυβέρνηση για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Τι ανέφερε ο Γιάννης Παναγιώτου στο ΣΙΓΜΑ

Σχέδια για ελάφρυνση του ωραρίου εργασίας για τους πολύτεκνους εργαζόμενους γονείς, επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. 

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, "Μεσημέρι και Κάτι", ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση του θέματος και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις. 

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτου "σκοπός είναι η συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, η παροχή στήριξης στις νέες οικογένειες, έτσι ώστε να μπορούν ταυτόχρονα να είναι παραγωγικοί ως εργαζόμενοι, δηλαδή να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας, όπου θέλουμε περισσότερες γυναίκες από όσες έχουμε σήμερα, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους χωρίς αυτό να λειτουργεί ως τροχοπέδη". 

"Οι γονείς που έχουν τέσσερα, πέντε ή έξι παιδιά, προφανώς και έχουν μεγαλύτερες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν", σε σύγκριση με όσους έχουν λιγότερα, σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας. 

Όπως είπε, οι πολύτεκνοι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα της ελάφρυνσης του ωραρίου τους και στον ιδιωτικό τομέα με κρατική υποστήριξη.

"Οι λιγότερες ώρες εργασίας θα βοηθήσουν πρακτικά τους εργαζόμενους γονείς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους", εκτιμά.  

Ο κ. Παναγιώτου επισήμανε πως οι λύσεις αφορούν τη θέσπιση λιγότερων ωρών εργασίας, ωστόσο, επεξεργάζονται και επιλογές για πιο ευέλικτο ωράριο. 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνεπάγεται μείωση απολαβών, ο κ. Παναγιώτου επισήμανε πως "σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, για τον δημόσιο τομέα θα μπορούν να ελαφρυνθούν οι ώρες κατά τις οποίες εργάζεται κάποιος", εξηγώντας παράλληλα, πως "στον ιδιωτικό τομέα έχουμε προβεί σε ένα σχεδιασμό μέσα από τον οποίο με κάποιες οροφές μπορεί να αντισταθμίζεται προς τον εργοδότη το μέρος των ωρών που ο εργαζόμενος της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν θα εργάζεται".  

Τέλος, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως "υποστηρίζοντας τους εργαζόμενους γονείς, ξεκινώντας από τους πολύτεκνους, θεωρώ ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στο να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα και πτυχές της υπογεννητικότητας αποτελεσματικότερα". 

Διαβάστε επίσης: Διόρισαν τον CEO της Turkish Bank σύμβουλο στο κυπριακό κέντρο CYENS

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ