Έρχεται πλαφόν στην τιμή του νερού

Σε διαβούλευση μέχρι τις 6 Οκτωβρίου το σχετικό νομοσχέδιο. Τι προνοεί και ποιες ποινές προβλέπει για τους παραβάτες

Με στόχο να αποτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας εκεί και όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να προχωρήσει στην επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης (πλαφόν) στο νερό. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση του προσχεδίου του σχετικού νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να δίνει την εξουσία στον υπουργό Εμπορίου να επιβάλλει ανώτατη τιμή πώλησης στο νερό εκεί που δεν υφίσταται επαρκής ανταγωνισμός. Αναλυτικότερα, όπως καθορίζεται στο σχετικό νομοσχέδιο, τα σημεία πώλησης, όπου θα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή ανώτατων τιμών λιανικής πώλησης είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι αθλητικοί χώροι (στάδια, γήπεδα, κλπ), οι κλειστές παραλίες, οι αρχαιολογικοί χώροι (μουσεία και άλλοι χώροι ανεξαρτήτως αν στους χώρους λειτουργεί μουσείο), καθώς επίσης οι κινηματογράφοι και τα θέατρα.

Τα προϊόντα για τα οποία ο αρμόδιος υπουργός δύναται να καθορίσει ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης είναι το εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml εντός ή εκτός ψυγείου, το εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml εντός ή εκτός ψυγείου, όπως επίσης το πόσιμο νερό σε ποτήρι.

Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι τόσο οι ανώτατες τιμές πώλησης όσο και τα σημεία πώλησης δύναται να αναθεωρούνται με διάταγμα που εκδίδεται από τον υπουργό. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τηρούν τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο και άμεσα ορατό από τους πελάτες.

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι ανώτατες τιμές πώλησης αφορούν μόνο όρθιους καταναλωτές, οι οποίοι αυτοεξυπηρετούνται (self service) και όχι καθήμενους καταναλωτές προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).

Όσον αφορά τώρα στα πρόστιμα, στο νομοσχέδιο προνοείται από απλή σύσταση, μέχρι διοικητικό πρόστιμο ύψους μέχρι 10.000 ευρώ. Ειδικότερα, όταν διαπιστωθεί ότι επιχείρηση, εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, δεν τηρεί σχετικό τιμοκατάλογο ή/και επιβάλλει ψηλότερες τιμές από τις ανώτατες τιμές πώλησης ή/και υποβάλλει ψευδείς, ελλιπείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, ή σε περίπτωση που πρόσωπο παρακωλύει ή παρεμποδίζει την Αρμόδια Αρχή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, ή σε περίπτωση κατά την οποία επιχείρηση παραλείπει να συμμορφωθεί με υποχρέωση που επιβάλλει η νομοθεσία, τότε ο διευθυντής (Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή) έχει την εξουσία να:

Διατάσσει τον παραβάτη όπως τερματίσει άμεσα την παράβαση και αποφύγει επανάληψή της στο μέλλον,

επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο, ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, ύψους μέχρι €10.000,

σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι €1.000), για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης,

σε περίπτωση που η παράβαση έχει τερματιστεί, επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, το οποίο δε ξεπερνά τις €5.000.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επένδυσε €5 εκατ. και πήρε ευχαριστήριο...πρόστιμο από το Δημαρχείο (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ