Αύριο στη Βουλή το κυβερνητικό πακέτο για ΜΕΧ

Το νομοσχέδιο για αρμοδιότητες Φορέα και διεύρυνση εξουσιών Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου θα τύχουν σήμερα έγκρισης από το Υπουργικό

Υποβάλλεται αύριο στη Βουλή το κυβερνητικό πακέτο για το νέο νομικό πλαίσιο ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ. 

Τα νομοσχέδιο που ενισχύει σημαντικά τις αρμοδιότητες του Φορέα και παρέχει μεγαλύτερες εξουσίες στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και στον Βοηθό Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, θα τύχει έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα προτού κατατεθεί αύριο στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις διακοπές των Χριστουγέννων, να υπάρξει οριστική κατάληξη στο ζήτημα. 

Εντούτοις, το εγχείρημα συνιστά πρόκληση για τη νομοθετική εξουσία, αφού των έξι εβδομάδων που απομένουν η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητεί και τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024. 

Παράλληλα, θα πρέπει να εξευρεθεί η φόρμουλα που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των κομμάτων τουλάχιστον της συγκυβέρνησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα, ότι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν θα μπορούν να τύχουν άμεσης και ουσιαστικής διαχείρισης από το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω χρονοτριβή σε διαδικασίες οι οποίες ήδη θεωρούνται ατελέσφορες.

Υπενθυμίζεται πως σοβαρές επιφυλάξεις σε αριθμό προνοιών του προωθούμενου από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για τη λειτουργία του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης εξέφρασε η Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο ΔΣ του Φορέα, καθώς όπως ανέφερε σε επιστολή που απέστειλε προς το Υπουργείο Οικονομικών, κάτι τέτοιο προκαλεί σύγκρουση συμφέροντος καθώς οι διά νόμου αρμοδιότητες της περιορίζονται σε αυτές της ενάσκησης προληπτικής εποπτείας και διατήρησης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και δεν περιλαμβάνουν προστασία των δανειοληπτών καταναλωτών.

Με πληροφορίες από ΡΙΚ

Διαβάστε επίσης: Επιφυλάξεις για ν/σ Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών - Όχι Κεντρικής για συμμετοχή στο ΔΣ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ