Δεν φαίνεται να εντοπίζονται ιδιαίτερες ενστάσεις από κόμματα ή άλλους εμπλεκόμενους φορείς σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά στις εκποιήσεις και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού επιτρόπου.
Μιλώντας στο Τρίτο, η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε ότι κατά την πρώτη συνεδρία της επιτροπής υπήρξε καλό κλίμα και δεν εντοπίστηκαν ιδιαίτερες ενστάσεις. Όπως είπε, επιμέρους εισηγήσεις επί του νομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθούν τις επόμενες μέρες, ενώ όπως διευκρίνισε, στόχος είναι το νομοσχέδιο να προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν από τη λήξη της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου.
Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε περαιτέρω ότι από την πρώτη συνεδρία δεν φάνηκε να διαφωνεί κάποιος με τη φιλοσοφία του σχεδίου. Φαίνεται να υπάρχει κατ’ αρχήν συναίνεση μεταξύ των φορέων ως προς τους σκοπούς του νομοσχεδίου, ωστόσο θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συνεννόησης προτού προχωρήσουμε, σημείωσε ενδεικτικά. Η κ. Ερωτοκρίτου δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι έχουν εκφραστεί κάποιοι προβληματισμοί, οι οποίοι και θα εξεταστούν στη συνέχεια της συζήτησης.
Η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής σημείωσε ότι μετά την κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου το ΔΗΚΟ θα εξετάσει κατά πόσο θα προσυπογράψει τελικά την κοινή πρόταση νόμου με ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, ενώ σε σχέση με το θέμα των ειδικών δικαστηρίων, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία των επιτροπών οικονομικών και νομικών την ερχόμενη Πέμπτη.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι να βελτιώσουμε το εξωδικαστικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις. Να επιτευχθεί σταθερότητα και να σταματήσουν οι συνεχείς αναστολές των εκποιήσεων, σημείωσε ο κ. Κουλλα. Αναφερόμενος στην Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ότι φάνηκε να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά στο θέμα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, στο σημείο που αναφέρεται στα τερματισμένα δάνεια, αλλά είναι κάτι που θα συζητηθεί και θα φανεί στην πορεία.
Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής ανέφερε ότι οι τράπεζες μπαίνουν στο διάλογο με εποικοδομητική διάθεση, ενώ όπως είπε, είναι θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει ίδια στάση απ’ όλες τις πλευρές σε σχέση με το νομοσχέδιο. Το σημαντικό, πρόσθεσε είναι να δημιουργηθεί ένα σταθερό νομικό πλαίσιο με το οποίο θα μπορέσει η ευρύτερη οικονομία να προχωρήσει μπροστά.
Σε σχέση με το θέμα των ειδικών δικαστηρίων, ο κ. Κωστουρής εξέφρασε την ελπίδα να λειτουργήσουν όπως σχεδιάζονται καθώς σήμερα ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ακόμα και για την προσέλκυση επενδύσεων.
Όσον αφορά στην πρόταση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι οι τράπεζες διάκεινται αρνητικά, επισημαίνοντας ότι οδηγεί σε πάγωμα των εκποιήσεων και εμπλέκει δικαστική διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα. Είναι κάτι που δεν το βλέπουμε λειτουργικό, ανέφερε.
Σε σχέση με αυτές καθ’ αυτές τις αναστολές εκποιήσεων, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ήταν η τελευταία φορά. Είναι ενάντια σε θέσεις αρχών μας τυχόν νέα αναστολή εκποιήσεων ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει λέγοντας ότι δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε το σενάριο νέων αναστολών. Πάντως όπως φάνηκε από την τελευταία συνεδρία στη Βουλή, υπήρξε αποφασιστικότητα να προχωρήσει ένας εντατικός διάλογος και θεωρούμε ότι υπάρχει χρόνος για να επιτευχθεί ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα όπως είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διοικητής Τράπεζας της Αυστρίας: Μπορεί και πάνω από 4% τα επιτόκια