Φορέα βρετανικού μοντέλου εισηγείται ο ΣΕΛΚ λόγω Cyprus Confidential

Τι ανέφεραν στη Βουλή εκπρόσωποι Κεντρικής ΥΠΟΙΚ και ΜΟΚΑΣ, πώς τοποθετήθηκαν οι βουλευτές και ποιες οι συστάσεις γενικού Εισαγγελέα, υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχής κατά Διαφθοράς

Την εισήγηση για τη δημιουργία ενός κεντρικού καθοδηγητικού φορέα ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα κατέθεσε ο σύνδεσμος λογιστών. Με αφορμή τη συζήτηση στην επιτροπή Νομικών της Βουλής των αποκαλύψεων της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), γνωστά ως Cyprus Confidential, ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου εγκεκριμένων λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Κυριάκος Ιορδάνους έκανε λόγο για ένα φορέα στο πρότυπο του βρετανικού μοντέλου. Καταθέτοντας την εισήγηση του συνδέσμου δήλωσε συγκεκριμένα:  «Η εισήγησή μας για το θέμα της εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα, είναι ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση σε γενικό εθνικό πλαίσιο. Θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός καθοδηγητικός φορέας, που θα καθοδηγεί τους επόπτες στο πλαίσιο του καθενός και εκεί που δεν γίνεται καλά η δουλειά να επιβάλλει κυρώσεις. Πρέπει να θεσπιστεί ένας ανεξάρτητος φορέας στο πρότυπο του βρετανικού μοντέλου», κατέληξε.

Πέραν αυτού, ο κ. Ιορδάνους ενημέρωσε τους βουλευτές πως έχουν ανασταλεί οι άδειες τριών γραφείων και ενός φυσικού προσώπου που ήταν στη λίστα των Βρετανικών Κυρώσεων. «Έχουμε υποβάλει στην Αστυνομία, δέκα περιπτώσεις για περαιτέρω διερεύνηση, οπότε μέσα από την εργασία που έχουμε κάνει είναι ότι πριν βγουν τα δημοσιεύματα, εκείνα που κρίναμε ότι έπρεπε να ελεγχθούν, έχουν παραπεμφθεί στους αρμόδιους».

Και πρόσθεσε πως, «κατά τη διάρκεια του 2022 διενεργήσαμε 150 ελέγχους, ενώ για το πρώτο 9μηνο του 2023 έγιναν 113 έλεγχοι. Έχουμε κλιμάκιο που αποτελείται από ξένη εταιρεία που εργοδοτούμε και ενισχύθηκε κατά 50%. Θα ήταν χρήσιμο να αναφέρω ότι είχαμε επικοινωνία και με διεθνή σώματα, το τελευταίο διάστημα, αλλά και με δημοσιογράφους των κλιμακίων που έκαναν το ρεπορτάζ και συζητήσαμε τα ευρήματά τους και να τους ενημερώσουμε για το ρόλο που κάνουμε εμείς, ως επόπτης, προβάλλοντας το νομοθετικό πλαίσιο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Κεντρική, ΥΠΟΙΚ, ΜΟΚΑΣ
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, εμφανίστηκε ενοχλημένος με τις αναφορές που έγιναν ότι οι θεσμοί δεν αντιδρούν, παραπέμποντας στις ενέργειες που έγιναν άμεσα, μετά από κάποιες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα η υπόθεση των διαβατηρίων που αποκάλυψε ο Al Jazeera. Υπενθύμισε μάλιστα πως επιβλήθηκαν πρόστιμα πέραν των δέκα εκατομμυρίων, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι της Κεντρικής Τράπεζας, επικεντρώνονται στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η αξιολόγηση είναι συνεχής. «Η Κύπρος έχει αξιολογηθεί καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ. Μιλώντας για τα πρόσφατα δημοσιεύματα, ανέφερε ότι τα πλείστα δημοσιεύματα ήταν εις γνώση τους και δεν ήταν καινούργιες υποθέσεις. «Έχουν προωθηθεί για διερεύνηση».

Η εκπρόσωπος της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ) ανέφερε ότι αυτή «δεν εποπτεύει την εφαρμογή των κυρώσεων όμως λαμβάνει αναφορές για ύποπτες κινήσεις που μπορεί να οδηγούν στην παραβίαση των κυρώσεων». Συμπλήρωσε ότι προώθησαν πέντε υποθέσεις προς την Αστυνομία για παραβίαση κυρώσεων η προσπάθεια παραβίασης. «Η μια υπόθεσή προωθήθηκε πριν τα πρόσφατα δημοσιεύματα».

Μας θυμώνουν και μας πεισμώνουν
Από πλευράς βουλευτών ο Πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Τορναρίτης στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις «μας θυμώνουν και συγχρόνως μας πεισμώνουν». Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι πιστοποιημένη με εκθέσεις ευρωπαϊκών σωμάτων. «Αυτή η συζήτηση δεν θα τελειώσει αν δεν παρθούν αποφάσεις». 

Ο Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι η ζημιά έχει γίνει στην κυπριακή οικονομία. «Ως πολίτες νιώθουμε ντροπή για πράγματα που δεν ευθυνόμαστε. Το ζήτημα είναι να βρούμε τη λύση του προβλήματος».

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα και να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι, τότε θα είμαστε θεατές στο ίδιο έργο με διαφορετικά χρονικά διαστήματα».

«Οι θεσμοί δεν λειτουργούν», ανέφερε ο Κωστής Ευσταθίου με τον κ. Θεοπέμπτου να αναφέρει ότι το προηγούμενο διάστημα τον είχαν προσεγγίσει για να μιλήσει για αυτό το θέμα. «Είμαστε ρεζίλι διεθνώς. Θα μας κάνουν ξανά ρεζίλι».

Σημαντικό να συμμορφωνόμαστε
Ο Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τις κυρώσεις είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη φήμη της χώρας μας και είναι σημαντικό να δείχνουμε ότι συμμορφωνόμαστε. Σημείωσε ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο στο οποίο όλοι κινούμαστε και όποιος ξεφύγει τότε θα υπάρξουν συνέπειες.

Υπάρχει διψήφιος αριθμός καταγγελιών ενώπιον των αρχών, οι πληροφορίες είναι εντός και εκτός Κύπρου. «Έχει συσταθεί μια μονάδα η οποία κάνει τη διερεύνηση», είπε. Κάνουμε συνεχώς συσκέψεις με την ομάδα που χειρίζεται το θέμα και δώσαμε οδηγίες για άμεση διερεύνηση του θέματος.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία ανέφερε ότι κανένας δεν είναι υπεράνω της χώρας μας και αυτή είναι η πυξίδα που ακολουθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Από την 1η Μαρτίου που ανέλαβα το Υπουργείο αποφασίσαμε όπως παρακολουθήσουμε την πορεία των ερευνών».

Σημείωσε ότι «τα στοιχεία δεν ήταν κάτι καινούριο για τις διωκτικές αρχές. «Οι δημοσιογραφικές πηγές έφεραν ελάχιστα ζητήματα ενώπιον μας. Είναι πολιτικό το ζήτημα γιατί πρέπει να κινούμαστε αποτελεσματικά». Συμπλήρωσε ότι ενισχύθηκε η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας και θα ενισχυθεί με άλλους τέσσερις ανακριτές. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας επεσήμανε ότι υπάρχει δέσμευση προσωπικών λογαριασμών ατόμων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών.

Ο κ. Πογιατζής από πλευράς της Αρχής κατά της διαφθοράς ανέφερε ότι δεν έχουν ενώπιον τους καταγγελία για τα άτομα που εμπλέκονται στα ξένα δημοσιεύματα. «Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν παραβαίνει στο έργο μας για διερεύνηση των υποθέσεων».

Κανένας υπεράνω της φήμης της χώρας
Στη συνέχεια μίλησε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη .Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του, ανέφερε. «Ο Πρόεδρος είπε ότι κανένας δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών όπως οι δικηγόροι ακολουθούν τις διαδικασίες. «Είναι σημαντικό να κλείνουν υποθέσεις έτσι ώστε να μην παραμένει η τάτσα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με χώρα η οποία θα μας παρέχει εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν το τμήμα οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας, ενώ γίνεται προσπάθεια για δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής για θέματα ξεπλύματος χρήματος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαντά στις αντιδράσεις για νομικό κενό στα ωράρια καταστημάτων ο Υπ. Εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ