Στο κάδρο του σουηδικού Τύπου η σχέση Σιζόπουλου με «χρυσό διαβατήριο»

Δημοσίευμα θέτει στο μικροσκόπιο την υπόθεση παραχώρησης διαβατηρίου στον Ιρακινό επιχειρηματία Mohammed Sadeq Ibrahim, στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος

Την υπόθεση παραχώρησης «χρυσού διαβατηρίου» στον Ιρακινό επιχειρηματία Mohammed Sadeq Ibrahim και τον ρόλο που ενδεχομένως να διαδραμάτισε στο πλαίσιο της συναλλαγής ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος επαναφέρει δημοσίευμα του σουηδικού ειδησεογραφικού μέσου Göteborgs-Posten. 

Ειδικότερα, το ρεπορτάζ του σουηδικού μέσου επικαλείται έρευνα του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου OCCRP, η οποία, όπως αναφέρει, αναδεικνύει το τρόπο με τον οποίο ο Mohammed Sadeq Ibrahim εξασφάλισε κυπριακό διαβατήριο στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, έναντι.. αδράς αμοιβής. 

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα εστιάζει στο πως «ο Ιρακινός επιχειρηματίας Mohammed Sadeq Ibrahim ήρθε στη Σουηδία αγοράζοντας υπηκοότητα της Ε.Ε. στην Κύπρο. Αυτό έγινε μέσω της εξαγοράς μιας εταιρείας που ήταν έτοιμη για πτώχευση και κατείχε ακίνητη περιουσία». 

Αφού επεξηγεί πως μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος ήταν δυνατόν να αποκτήσει κανείς την κυπριακή υπηκοότητα σε συνέχεια μιας επένδυσης δύο εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και της αγοράς κατοικίας αξίας μισού εκατομμυρίου, το δημοσίευμα αναφέρει πως εκτός από τον επιχειρηματία, κυπριακά διαβατήρια έλαβαν επίσης, η σύζυγος και η κόρη του. 

Ειδικότερα, η έρευνα εστιάζει στην πώληση της εταιρείας Taxan Properties Developers Limited, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017, με τον επιχειρηματία από το Ιράκ να λαμβάνει την κυπριακή υπηκοότητα το επόμενο έτος. Προσθέτει δε, πως ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι μέλος, από το 2021, του διοικητικού συμβουλίου σουηδικής εταιρείας. 

Η εμπλοκή Σιζόπουλου 

Στην εικόνα εμφανίζεται παράλληλα και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, με το δημοσίευμα να σημειώνει πως «μέσω της συμφωνίας, ο πολιτικός ξεφορτώθηκε ένα χρέος πολλών εκατομμυρίων για το οποίο ήταν προσωπικά υπεύθυνος». 

Ειδικότερα, το σουηδικό μέσο κάνει αναφορά σε διπλά συμβόλαια που υπεγράφησαν για τη μεταβίβαση της χρεοκοπημένης Taxan Properties στον Ιρακινό επιχειρηματία, από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τους συνεταίρους του. 

Στη συνέχεια σημειώνει πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την υπόθεση, ενώ αρκέστηκε μόνο να πει «δυστυχώς, δεν είναι απαραίτητο να σας δώσω τίποτα».

Οι αστυνομικές έρευνες σταμάτησαν στην.. ασυλία

Στην έρευνα του Göteborgs-Posten και του OCCRP επισημαίνεται οτι η “συμφωνία” δεν ακολούθησε τους κανόνες, αναφέροντας πως δεν υπάρχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα τελικά μεταφέρθηκαν, ενώ έκανε λόγο για διάφορα συμβόλαια, το οποία έδειχναν διαφορετικά ποσά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές περί μη αξιοποίησης των ακινήτων που συνδέονται με την επένδυση, με το ρεπορτάζ να λέει πως αυτά παρέμεναν αναξιοποίητα μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως το διαβατήριο δόθηκε στον Ιρακινό χωρίς ο ίδιος να πληροί την προϋπόθεση απόκτησης κατοικίας, η οποία ήταν σε ισχύ την περίοδο που έλαβε το διαβατήριο. 

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η Αστυνομία στην Κύπρο προέβη σε έρευνα, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, υποθέσεις για υπεξαίρεση και απάτη σε σχέση με την εν λόγω συμφωνία, προσθέτοντας πως η έρευνα εμποδίστηκε λόγω της «κοινοβουλευτικής ασυλίας του πολιτικού». 

Επιπρόσθετα, σχολιάζει το γεγονός πως εν μέσω της έρευνας, εγκρίθηκε η υπηκοότητα της κόρης του επιχειρηματία, λίγες ημέρες πριν η αστυνομία συλλάβει έναν από τους πωλητές της εταιρείας.

To σουηδικό μέσο, αναφέρει πως «υπάρχει πιθανότητα ο αιτών να απέκτησε την ιθαγένεια με δόλο ή με ψευδείς προφάσεις», επικαλούμενο έγγραφα που διέρρευσαν από την Κύπρο. Επιπρόσθετα, κάνει λόγο στην έκθεση της ερευνητικής επιτροπής Νικολάτου, σημειώνοντας πως επιβεβαιώνει παρατυπίες «στην πώληση διαβατηρίων της ΕΕ», ενώ εστιάζει σε αναφορές που διέρρευσαν για το ότι η υπηκοότητα του επιχειρηματία πρέπει ενδεχομένως να αφαιρεθεί. 

Ο Mohammed Sadeq Ibrahim υποστηρίζει, από την άλλη, ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο, σημειώνοντας πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει τίποτα περισσότερο.

Υπενθυμίζεται πως όταν η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο,πριν από τρία περίπου χρόνια, η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε τη μη άρση της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου. 

Διαβάστε επίσης: Την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ ζητά η Κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ