Πρώτες κατοικίες η συντριπτική πλειοψηφία που θα πωληθούν σε εταιρείες εξαγοράς

Λόγω των χαρακτηριστικών του δανειακού χαρτοφυλακίου ΟΧΣ, τα δάνεια ενδέχεται να πωληθούν για «ψίχουλα» - Τι αναφέρουν ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ο. Κουλλά, ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας Μ. Ιερόπουλος και ο νομικός Χ. Προύντζος για τη νέα νομοθεσία. 

Για όλα όσα αλλάζουν μετά την ψήφιση χθες από τη Βουλή της νέας νομοθεσίας για τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ του σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τα ερωτηματικά που δημιουργούνται για τους χιλιάδες δανειολήπτες συζήτησαν στο στούντιο της εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας, Μάριος Ιερόπουλος, ο νομικός Χαράλαμπος Προύντζος και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά. 

Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Πέμπτη νόμο με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης να προχωρεί στην πώληση χαρτοφυλακίου που αποτελείται από ΜΕΔ σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερόπουλο, ο ΟΧΣ έχει ήδη κάνει την προετοιμασία του, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εταιρείες εξαγοράς δανείων, στο πλαίσιο των οποίων συζητήθηκαν και οι τιμές που θα προσφερθούν για το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ. 

SOS για δανειολήπτες 

Αφού εξέφρασε την άποψη πως έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί τόσο από την προηγούμενη διακυβέρνηση, όσο και από την Βουλή, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο εώς ότου ληφθούν αποφάσεις, ο κ. Ιερόπουλος επέστησε την προσοχή σε όλους τους επηρεαζόμενους δανειολήπτες. 

Ειδικότερα, ανέφερε πως υπάρχει πρόνοια της νομοθεσίας, βάσει της οποίας, ο Οργανισμός οφείλει να ενημερώσει γραπτώς τον δανειολήπτη και τους εγγυητές του ότι προτίθεται να πουλήσει το δάνειό του, δίνοντάς του την ευκαιρία, προτού ολοκληρωθεί η συναλλαγή, να προβεί, εάν το επιθυμεί και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, σε πρόταση για πλήρη εξόφληση. 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο αυτό είναι υποχρεωτικό για τον ΟΧΣ, ο κ. Ιερόπουλος σημείωσε πως εφόσον διέπεται από τον περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμο και δεν έχει εξαιρεθεί από την νομοθεσία, τότε οφείλει να ακολουθεί τη συγκεκριμένη πρακτική.  

Όπως είπε ο Οργανισμός θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στους επηρεαζόμενους δανειολήπτες να υποβάλουν τις προσφορές τους και σε περίπτωση που αυτές δεν εγκριθούν τότε το δάνειο θα μεταφέρεται στην εκάστοτε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων. 

Εντοπίζονται κίνδυνοι

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιερόπουλος εστίασε στους κινδύνους που ελλοχεύουν, εξηγώντας πως από τη στιγμή που οι πολιτικές των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων διαφέρουν οι δανειολήπτες δεν θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης. 

Δεν υπήρχε άλλη επιλογή

Στην παρέμβασή του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά επεσήμανε πως έπρεπε να γίνει αυτή η νομοθετική ρύθμιση δεδομένου ότι ο Οργανισμός λειτουργεί στη βάση μιας ειδικής νομοθεσίας, την ώρα που είναι μία τράπεζα και διέπεται από τους ίδιους κανόνες και την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ως εκ τούτου, για να είναι σύννομη για τον ΟΧΣ, χρειαζόταν να ρυθμιστεί η δυνατότητα πώλησης δανείων είτε υφιστάμενων είτε και μελλοντικων, είτε εξυπηρετούμενων, είτε μη εξυπηρετούμενων, ακόμα και της αγοράς δανείων από άλλους οργανισμούς. 

Όπως ανέφερε, ο Οργανισμός διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι υπάρχουν ΜΕΔ πολλών ετών, για τα οποία εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια να γίνει αναδιάρθρωση, ενώ υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που δεν πληρώθηκε ούτε και μία δόση μέχρι σήμερα. 

Τη θέση αυτή απέρριψε στη συνέχεια ο κ. Ιερόπουλος, λέγοντας πως δεν έγιναν αρκετές προσπάθειες, φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις ατόμων, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν για αναδιάρθρωση που ούτε καν έλαβαν απάντηση, ενώ είχαν πληρώσει και τα σχετικά έξοδα, όπως για τις έρευνες του κτηματολογίου, δύο και τρεις φορές. 

Στην παρέμβαση του πάντως, ο κ. Κουλά πρόσθεσε πως ο Οργανισμός δεν θα έχει επιλογή από το να προβεί σε εκποιήσεις, εάν δεν εξευρεθούν αγοραστές δανείων που είναι μη εξυπηρετούμενα, εκτός από τις κατηγορίες που είτε μπήκαν στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, είτε στο Ενοίκιο Έναντι Δόσης ή σε άλλο σχέδιο όπως το ΟΙΚΙΑ. 

Ο κ. Κουλλά διαφώνησε στο ότι υπήρξε αδράνεια στα θέματα του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι μέχρι και το κράτος δανείστηκε 200 εκατομμύρια ευρώ από αυτόν για να πάρει μέρος της υπερβολικής του ρευστότητας. 

“Δυστυχώς ο Οργανισμός είναι μία τράπεζα. Δεν διαφέρουν τα κριτήρια δανειοδότησης του και διαχείρισης του από όλων των υπολοίπων τραπεζών. Ευτυχώς έχει ένα καλύτερο επιτόκιο”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “δεν είναι για να κάνει κοινωνική πολιτική”, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των συνομιλητών του. “Έχουμε το εξής δίλημμα”, τόνισε, “ή θα υπάρχει ο Οργανισμός ή δεν θα υπάρχει”. 

Ερωτηθείς για το αν η Βουλή έλαβε γνωμοδότηση από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, προτού προβεί σε αυτή τη ρύθμιση, δεδομένου πως ένας νέος παίκτης μπαίνει στην αγορά πώλησης των ΜΕΔ, ο κ. Κουλά απάντησε πως δεν βλέπει το λόγο που θα χρειαζόταν κάτι τέτοιο. 

Αναληθές το να λέμε πως ο ΟΧΣ είναι άλλη μία τράπεζα

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο νομικός Χαράλαμπος Προύντζος υπογράμμισε πως δεν συμφωνεί με την προσέγγιση του κ. Κουλά πως ο ΟΧΣ είναι άλλη μία τράπεζα, επικαλούμενος τον ίδιο τον περί Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης Νόμο. 

Όπως ανέφερε ο κ. Προύντζος ο κύριος σκοπός του Οργανισμού, βάση της νομοθεσίας, είναι η παροχή κατά προτεραιότητα σε πρόσωπα μετρίου ή χαμηλού εισοδήματος, δανείων για στεγαστικούς σκοπούς, καθώς και άλλων ειδών δανείων και διευκολύνσεων. 

“Ο ίδιος ο νόμος καθιστά σαφές ότι ο Οργανισμός απευθύνεται στα χαμηλά και μεσαία πρόσωπα του πληθυσμού με στόχο να παραχωρεί κατά κύριο λόγο στεγαστικά δάνεια στους μη προνομιούχους”, σημείωσε, τονίζοντας πως “η προσπάθεια να παρουσιάσουμε τον Οργανισμό ως άλλη μία τράπεζα δεν ανταποκρίνεται ούτε στον βασικό σκοπό του νόμου, όπως καθορίζεται, αλλά ούτε στην ιστορική αποστολή που είχε ο Οργανισμός από την ημερομηνία ίδρυσής του”. 

Ωστόσο, ο κ. Προύντζος υπέδειξε πως όντως στον ΟΧΣ υπήρχαν σοβαρά προβλήματα διακυβέρνησης, πολιτικές παρεμβάσεις, αδυναμίες και αστοχίες σε σχέση με τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση που έπρεπε να υπάρχει σε έναν τέτοιο οργανισμό. 

Ως αποτέλεσμα πάνω από 40% των δανείων του είναι σήμερα ΜΕΔ, επομένως, σημείωσε ο κ. Προύντζος ορθά αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα στον Οργανισμό να προχωρά σε πώληση τους, αφού είναι ο μόνος τρόπος εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου του, καθώς δεν υπάρχει εντός του Οργανισμού η κουλτούρα ανάκτησης. 

Πρώτες κατοικίες η συντριπτική πλειοψηφία 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό των δανείων του ΟΧΣ που είναι ΜΕΔ ανέρχεται σε 43,6%. 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Προύντζος ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία του δανεισμού του Οργανισμού αφορά πρώτες κατοικίες και, με βάση τα όσα αναφέρουν βουλευτές, υπάρχει γραπτή δέσμευση του ΟΧΣ στην Επιτροπή Οικονομικών ότι δεν θα πωλούνται δάνεια κάτω από 300 χιλιάδες ευρώ και δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία. 

Ο ίδιος, αφού διευκρίνισε πως αυτό δεν περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο που πέρασε, διερωτήθηκε ποιο θα είναι το όφελος μίας εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων, εάν αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο στη συντριπτική του πλειοψηφία δεν θα είναι σε μεγάλο βαθμό δυνάμενο εκποίησης. 

Πολύ χαμηλή η αξία του χαρτοφυλακίου

Ένα άλλο ερώτημα που έθεσε είναι πως εφόσον το χαρτοφυλάκιο του Οργανισμού αφορά στην πλειοψηφία του “κουρασμένα” δάνεια, τότε ποια θα είναι η τιμή πώλησης αυτών των δανείων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου.

Όπως είπε, επειδή υπόκειται στην εποπτεία της ΚΤΚ ο Οργανισμός για τα δάνεια αυτά υπάρχουν προβλέψεις, οι οποίες τα καθιστούν στην πλειοψηφία τους μη ανακτήσιμα και ως εκ τούτου η αξία τους είναι πάρα πολύ χαμηλή. 

“Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, όπου ένα χαρτοφυλάκιο, αν λαμβάνονταν μέτρα πριν από πέντε ή δέκα χρόνια η αξία του θα ήταν Α, μετά από δέκα χρόνια, η αξία αυτή, με σοβαρές ευθύνες, έχει μειωθεί δραστικά”. 

Επίσης, σε ό,τι αφορά την τροπολογία για γραπτή ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών από τον ΟΧΣ για το ύψος του δανείου και το είδος του ακινήτου πριν την πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο κ. Προύντζος διερωτήθηκε σε τι θα εξυπηρετεί κάτι τέτοιο εφόσον ήδη γνωρίζουμε το προφίλ των δανειοληπτών. 

Εξέφρασε δε, την άποψη πως η Βουλή θα πρέπει να περιορίσει την εμπλοκή της σε ό,τι αφορά ζητήματα που είναι καθαρά ιδιωτικής φύσεως και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων. Ο κ. Ιερόπουλος διαφώνησε σε αυτό το σημείο με τον κ. Προύντζο υποστηρίζοντας πως η Βουλή πρέπει να ελέγχει τα κεφάλαια και τον προϋπολογισμό του κράτους, ειδικά όταν πρόκειται για ζημιές τέτοιου μεγέθους, σχόλιο με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Προύντζος. 

Διαβάστε επίσης: Υπο διερεύνηση ο Νίκος Αναστασιάδης από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ