«Στέγη για Όλους»: Ποιες οι αδυναμίες της νέας Στεγαστικής Πολιτικής

Η Κοινωνική Πλατφόρμα αν και εντοπίζει θετικά στοιχεία, εστιάζει σε αδυναμίες και παραλείψεις και ζητά εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Θετικά στοιχεία αλλά και αδυναμίες εντοπίζει η Κοινωνική Πλατφόρμα «Στέγη για Όλους» στην εξαγγελθείσα «Νέα Στεγαστική Πολιτική» της Κυβέρνησης, ζητώντας εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωση της η Πλατφόρμα σημειώνει ότι εκ πρώτης όψεως και σε γενικές γραμμές, η φιλοσοφία των σχεδίων που εξαγγέλθηκαν εμπεριέχει θετικά στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι η επιδιωκόμενη αύξηση της προσφοράς διαθέσιμων κατοικιών δύναται να βοηθήσει στην απάβλυνση του στεγαστικού προβλήματος και εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι συγκεκριμένες πάγιες διεκδικήσεις και εισηγήσεις της υλοποιούνται μέσω των εξαγγελθέντων σχεδίων.

Σημαντικές αδυναμίες και παραλήψεις

Προσθέτει ωστόσο πως η «Νέα Στεγαστική Πολιτική» εμπεριέχει σημαντικές αδυναμίες και παραλείψεις που αν δεν ληφθούν υπόψιν αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσουν τα μέτρα να αμβλύνουν ουσιαστικά το στεγαστικό πρόβλημα.

Ενδεικτικά, επί τούτου η Πλατφόρμα αναφέρει ως αδυναμία ότι στον Συντονιστικό Φορέα Στέγασης θα συμμετέχουν μόνο κυβερνητικά σχήματα και ο ΚΟΑΓ, υποδεικνύοντας ότι η εμπλοκή συναφών φορέων και οργανώσεων στον Φορέα, όπως και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αδιαμφισβήτητα θα ωφελούσε τον σκοπό και τον σχεδιασμό του Συντονιστικού Φορέα.

Αναφέρει ακόμη ότι τα εξαγγελθέντα σχέδια δεν απαντούν σε ένα από τα βασικότερα ζητήματα του στεγαστικού προβλήματος, το οποίο είναι η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση των χαμηλόμισθων και των ευάλωτων ομάδων ως προς την απόκτηση στέγης, αλλά και πως παραλείπεται η οποιαδήποτε αναφορά σε ομάδες που πλήττονται άμεσα από το στεγαστικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα οι φοιτητές.

Υποδεικνύει επίσης ότι στα σχέδια δεν συμπεριλαμβάνεται η έμφυλη διάσταση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η παροχή βοήθειας για τη στέγαση μονογονεϊκών οικογενειών και η στέγαση γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και ότι η μεθοδολογία που ακολουθείται για αρκετά από τα εξαγγελθέντα σχέδια που σχετίζονται με τον προσδιορισμό του «προσιτού ενοικίου», ενδεχομένως θα διαιωνίσει την κατακόρυφη αύξηση ενοικίων.

Επίσης πως η παροχή κινήτρων προς κατασκευαστές και επενδυτές ενδεχομένως να είναι δυσανάλογη με το κοινωνικό όφελος, σημειώνοντας πως οι αναπτύξεις που θα γίνουν με 45% αυξημένο συντελεστή δόμησης σε οικιστικές ζώνες, πρέπει να συνδυαστούν και με άλλες περιβαλλοντικές μελέτες.

Η Πλατφόρμα τονίζει παράλληλα πως η «Νέα Στεγαστική Πολιτική» δεν αγγίζει το ζήτημα των δανειοληπτών, της αύξησης των επιτοκίων, της ασυδοσίας των τραπεζών και του κινδύνου των εκποιήσεων αλλά και ότι από τα σχέδια απουσιάζουν τα κίνητρα που οφείλουν να παραχωρηθούν για επένδυση και απόκτηση στέγης στην ύπαιθρο και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η Πλατφόρμα επαναλαμβάνει τέλος την πρόθεσή της να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην απάβλυνση του στεγαστικού προβλήματος, παραθέτοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την Πολιτεία.

«Επομένως, ζητούμε εκ νέου τη συνάντηση που είχαμε αιτηθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών από τον Σεπτέμβριο, για την οποία και δεν λάβαμε κάποια απάντηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Η Ινδή Ύπατη Αρμοστής στο ET: Η Κύπρος «πολύτιμη πυλή» για τις ινδικές εταιρείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ