Τα απαρχαιωμένα στερεότυπα της κυπριακής κοινωνίας που θέλουν τη γυναίκα να είναι υπεύθυνη της φροντίδας του σπιτιού και των παιδιών πρέπει να απαλειφθούν, μέσα από την υιοθέτηση μέτρων και αλλαγής κουλτούρας, αναφέρει η Επιχειρησιακή διευθύντρια Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης (Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Εταιρικού Κινδύνου) της Deloitte.
Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;
Σίγουρα η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι βλέπουμε αρκετές γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε Οργανισμούς. Παρά τις θετικές εξελίξεις, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη αισθητός διαχωρισμός φύλων στους τομείς Εργασίας, με αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών να εργάζονται σε χαμηλά αμειβόμενους τομείς, ενώ πολύ περισσότεροι άντρες δουλεύουν σε ψηλά αμειβόμενους. Ως αποτέλεσμα υπάρχει ακόμη μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αισθητό χάσμα υπάρχει επίσης και στο ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις. Ευτυχώς, βλέπουμε συνέχεια θετικές εξελίξεις, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.
Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;
Η μέρα της γυναίκας, κατά τη δική μου άποψη, πρέπει να αφιερώνεται στην κάθε γυναίκα η οποία ζει τη ζωή την οποία εκείνη επέλεξε, οποιαδήποτε μορφή και να έχει! Ειδικά η σύγχρονη γυναίκα η οποία επιλέγει να ζει τη ζωή που θέλει απαλλαγμένη από κοινωνικούς περιορισμούς, είναι για μένα άξια θαυμασμού και θετικό πρότυπο για τις επόμενες γενιές γυναικών.
Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;
Για να στηριχτούν πραγματικά οι γυναίκες και να κλείσει εντελώς το φυλετικό χάσμα στην εργασία, απαιτείται να γίνει σωστός διαμοιρασμός ευθυνών στην οικογένεια και να απαλειφθούν πλέον τα απαρχαιωμένα στερεότυπα της κυπριακής κοινωνίας που θέλουν τη γυναίκα να είναι υπεύθυνη της φροντίδας του σπιτιού και των παιδιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από υιοθέτηση μέτρων και αλλαγής της κοινωνικής κουλτούρας.
Επίσης, το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να στηρίξει και να ενθαρρύνει κορίτσια να ασχοληθούν με τομείς οι οποίοι παραδοσιακά θεωρούνταν πιο κατάλληλοι για άνδρες, όπως είναι η Τεχνολογία. Ειδικά τώρα με την ταχεία εξέλιξη της αγοράς εργασίας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων Τεχνολογίας των κοριτσιών, όπως και των αγοριών, είναι πλέον επιτακτική.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;
Ηγετικός.
Who is Who
Η Χριστίνα είναι επιχειρησιακή διευθύντρια στην ομάδα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Κινδύνου της Deloitte όπου και ηγείται των Υπηρεσιών Ανάλυσης Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι εμπειρογνώμονας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με εξειδίκευση στην παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για την ασφαλή και ηθική υιοθέτηση τεχνολογιών αυτοματισμού και Τεχνητής Νοημοσύνης. Ασχολείται ενεργά με έργα στον Ευρωπαϊκό Δημόσιο τομέα, συνεργαζόμενη στενά με φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή αυτοματισμών και Τεχνητής Νοημοσύνης στον Δημόσιο τομέα και την ανάπτυξη πολιτικών για την υποστήριξη της υιοθέτησής τους. Η Χριστίνα είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηνωμένου Βασιλείου.
Διαβάστε επίσης: Η παιδεία είναι καθοριστική για την ισότητα