Η παιδεία είναι καθοριστική για την ισότητα

«Η προσπάθεια ξεκινάει από όλους μας», λέει σε συνέντευξή της στο Economy Today η Δέσποινα Χρυσοχού

Η προσπάθεια ξεκινάει από όλους μας, άντρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους από το σπίτι, την οικογένεια, το σχολείο, το εργασιακό περιβάλλον, δηλώνει η εκτελεστική διευθύντρια του Ομίλου Cyfield.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στην σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Στην Κύπρο, η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αντανακλά την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων, την αναγνώριση των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων των γυναικών στην κοινωνία και στον εργασιακό χώρο.  Οι γυναίκες όχι μόνο συμμετέχουν ενεργά σε μεγάλους οργανισμούς, αλλά ασκούν καθοριστικούς και ηγετικούς ρόλους σε πολλούς τομείς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την καινοτομία των οργανισμών στους οποίους εργάζονται.  Στην Cyfield, επενδύουμε στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, προωθώντας την ισότητα στις ευκαιρίες ανέλιξης. Η ενίσχυση των γυναικών στον εργασιακό χώρο είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ισότητα.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Σε όλες τις γυναίκες, γιατί όλες αγωνίζονται καθημερινά για τους δικούς τους στόχους.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;

Καταρχάς, οι αξίες που προβάλλουμε όλοι στην καθημερινή μας ζωή. Η παιδεία είναι καθοριστική για την επίτευξη της ισότητας και μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Η προσπάθεια ξεκινάει από όλους μας, άντρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους από το σπιτι, την οικογένεια, το σχολείο, το εργασιακό περιβάλλον.

Εμπράκτως, μερικά από τα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων, είναι η εφαρμογή ενός συστήματος αντικειμενικής αξιολόγησης των εργαζομένων, πάνω στο οποίο θα βασίζεται η αμοιβή και η ανέλιξη του καθενός. Ένας βασικός πυλώνας είναι η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των εργαζομένων τόσο σε τεχνικά θέματα όσο και σε διαπροσωπικές δεξιότητες (soft skills) σε όλα τα στάδια της καριέρας τους.

Απαραίτητη είναι, η  ενθάρρυνση και υποστήριξη των γυναικών για πρόσβαση σε ηγετικές θέσεις από όλους, και η αλλαγή των στερεοτυπικών αντιλήψεων.

Από την μεριά της, η πολιτεία έχει την υποχρέωση να στηρίξει τις νέες οικογένειες όπως για παράδειγμα, να ενισχύσει τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και τους βρεφοκομικούς σταθμούς μέχρι αργά το απόγευμα. 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Θεμέλιος.

Who is Who

Η Δέσποινα Χρυσοχού είναι εκτελεστική διευθύντρια του Ομίλου Cyfield. Ασχολείται από νεαρή  ηλικία με την οικογενειακή επιχείρηση, υπηρετώντας σε όλα τα τμήματα. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στη Νέα Υόρκη σε κατασκευαστική / εργοληπτική εταιρία, ως Project Manager  και εταιρία μελετών ως Πολιτικός Μηχανικός. Ενώ εργαζόταν ως εργολάβος και σύμβουλος μηχανικός, συμμετείχε καθημερινά σε στρατηγικές αποφάσεις του Όμιλου. Επέστρεψε στην Κύπρο με όραμα να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση σε εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ευρώπη και σε EPC εργολάβο. Σήμερα είναι ένας από τους επικεφαλής του ομίλου Cyfield. Είναι κάτοχος Bachelor of Science in Civil Engineering από το Northeastern University της Βοστώνης και Master’s of Science in Civil Engineering από το Columbia University της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος των A.S.C.E, P.W.C, C.R.E.W, U.L.I, στις Η.Π.Α. Η Δέσποινα Χρυσοχού είναι εγγεγραμμένος εργολάβος στο Συμβούλιο Εργοληπτών και μέλος του ΕΤΕΚ. Επίσης είναι διορισμένο μέλος στο ΕΒΕΛ.

Διαβάστε επίσης: Η γυναίκα του 2024 είναι ελεύθερη να διεκδικήσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ