Η ποικιλομορφία δημιουργεί δυναμικό σύστημα Καινοτομίας

Η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι, εάν ένας εργοδότης προσλαμβάνει ομοιογενή άτομα, θα χάσει δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, σημειώνει σε συνέντευξή της στο Economy Today η Ιωάννα Παναγιώτου

Εάν ένας εργοδότης προσλαμβάνει ομοιογενή άτομα θα χάσει δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου, σημειώνει η executive director του Πανεπιστημίου Λεμεσού.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Στην Κύπρο, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανέλιξης, οι αλλαγές στις κοινωνικές αντιλήψεις και οι οικονομικές ανάγκες. Παρά την αυξημένη συμμετοχή, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όπως η ανισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας, η απουσία γυναικών σε ψηλές διοικητικές θέσεις επιχειρήσεων και Οργανισμών και η επιβάρυνση με τις οικογενειακές ευθύνες.

Στις μέρες μας, η Bιώσιμη Aνάπτυξη και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δημιουργούν νέες ευκαιρίες αλλά και νέες προκλήσεις για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν ισότιμες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους, ανεξαρτήτως φύλου.

Η αναγνώριση της ισότητας των φύλων αποτελεί βασικό συστατικό της στρατηγικής Βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Η ποικιλομορφία και η διαφορετική σκέψη δημιουργεί ένα δυναμικό σύστημα Καινοτομίας, δημιουργικότητας και εξεύρεσης λύσεων. Εάν ένας εργοδότης προσλαμβάνει ομοιογενή άτομα θα χάσει δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Σε όλες τις γυναίκες και στην κάθε μια ξεχωριστά. Κάθε γυναίκα έχει τη δική της ιστορία, εμπειρίες, στόχους και αγώνες. Η αναγνώριση αυτής της μοναδικότητας είναι θεμελιώδης για την αποδοχή της διαφορετικότητας, για την ισότητα και τη συμπερίληψη.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;

Η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προαγωγή των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά τα θέματα έμφυλης ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης. 

Η συνδυασμένη εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εργασιακού οικοσυστήματος που προάγει την ισότητα και προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών. Τέτοια μέτρα είναι η θέσπιση και ενίσχυση νόμων που απαγορεύουν τις διακρίσεις, η πρόσβαση των γυναικών σε ποιοτική εκπαίδευση και ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, η παροχή ευέλικτων εργασιακών πολιτικών που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επαγγελματικών και προσωπικών τους υποχρεώσεων, η διοργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης μέσω του κοινωνικού μάρκετινγκ με στόχο την αλλαγή στάσεων και προκαταλήψεων σχετικά με τον ρόλο και τις ικανότητες των γυναικών στον χώρο εργασίας, η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια και σε θέσεις λήψης αποφάσεων, η ενίσχυση των δικτύων γυναικών και προγραμμάτων μέντορινγκ για την υποστήριξη και την ανάπτυξη των γυναικών στην εργασία κ.ά..

Αυτά είναι κάποια από τα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ισότιμου και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος για τις γυναίκες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Πολυδιάστατος.

Who is Who

Κατέχει Πτυχίο Βιολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΜΒΑ από το MΙΜ και Μεταπτυχιακό στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εργάζεται ως executive director στο Πανεπιστήμιο Λεμεσού-University of Limassol (UoL). Διατηρούσε το δικό της οινοποιείο από το οποίο παρήγε το 1ο πιστοποιημένο βιολογικό κυπριακό κρασί. Διετέλεσε επίτροπος Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι εθνική εκπρόσωπος της Κύπρου στον ESMA και μέλος του Cyprus Institute of Certified Management Consultants – CICMC, του δ.σ. του CSR Cyprus, της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ και ιδρυτικό μέλος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, του οποίου διετέλεσε γενική γραμματέας και 1η γυναίκα αρχηγός Κοινοβουλευτικού Κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Να απαλειφθούν τα απαρχαιωμένα στερεότυπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ