Παραμένουμε ίσοι αλλά και διαφορετικοί

Για δίκαιη και όχι ίση μεταχείριση μιλά σε συνέντευξή της στο Economy Today η Κλειώ Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας ότι, άνδρες και γυναίκες, έστω και ίσοι, παραμένουν διαφορετικοί

«Άνδρες και γυναίκες έστω και ίσοι παραμένουν διαφορετικοί. Γι’ αυτό πάντα μιλώ για δίκαιη και όχι ίση μεταχείριση», δηλώνει η Chief Inclusion & Diversity Officer της PwC Κύπρου.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Ναι ισχύει αυτό. Η αλλαγή των στερεοτύπων, το συνεχές αυξανόμενο κόστος ζωής, η ευελιξία που προσφέρεται από εργοδότες, η επιθυμία των γυναικών για οικονομική ανεξαρτησία και η αυξανόμενη φιλοδοξία για καριέρα και επαγγελματική ανέλιξη, παρά την επικέντρωση στον ρόλο τους σαν μητέρες είναι οι κυριότεροι λόγοι πιστεύω. Παρόλο που στους περισσότερους Οργανισμούς οι γυναίκες έχουν φτάσει ή ξεπεράσει το 50% του εργατικού δυναμικού, τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη συνεχίζουν να είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άντρες. Το ίδιο ισχύει και στα διοικητικά συμβούλια. Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας όσον αφορά στο σε ποια άτομα θα δώσουμε ευκαιρίες, πώς τα αξιολογούμε και ποια θα προαχθούν, είναι μερικά από τα εμπόδια που συναντά μια γυναίκα.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Θα αφιέρωνα την 8η Μαρτίου σε όλες τις γυναίκες που συνεισφέρουν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Ζούμε σε μια εποχή που επικρατεί η πόλωση, έχει παρακμάσει η κριτική σκέψη και έχει χαθεί η εμπιστοσύνη σε Θεσμούς, Κυβερνήσεις και Οργανισμούς. Προσωπική μου άποψη είναι ότι παρόλη την τεχνολογική πρόοδο, η κοινωνία μας έχει παρακμάσει. Όσες λοιπόν γυναίκες αποσκοπούν στην κοινωνική πρόοδο, είτε ως μητέρες μεγαλώνοντας τα παιδιά τους σωστά με αρχές, αξίες και ιδανικά, είτε ως εργαζόμενες για ανάπλαση του κοινωνικού ιστού, είτε ως «επαναστάτριες» μη αποδεχόμενες το κατεστημένο, έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;

Ο κάθε Οργανισμός που θέλει να κάνει τη διαφορά στην ισότητα των φύλων θα πρέπει να κάνει τη δική του αξιολόγηση για να δει αν και για ποιους λόγους υπάρχει ανισότητα. Στη συνέχεια θα πρέπει να χαράξει στοχευμένη πολιτική, όπως γίνεται για όλα τα επιχειρησιακά θέματα. Προσωπική μου διαπίστωση, από εμπειρία και παρακολουθώντας το πώς επιταχύνθηκε η πρόοδος σε άλλες χώρες, είναι ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε οποιονδήποτε Οργανισμό θα πρέπει να:

· υπάρχει ηγετική δέσμευση

· τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι

· μετριέται η πρόοδος

· υπάρχει απόδοση ευθυνών

Όλα τα παραπάνω είναι προς το παρόν προαιρετικά, αλλά θα γίνουν στα επόμενα χρόνια υποχρεωτικά λόγω των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Το κράτος έχει να διαδραματίσει και αυτό σοβαρό ρόλο στην παιδεία, στο νομοθετικό πλαίσιο και στην υποστήριξη Οργανισμών που εκπονούν τολμηρά προγράμματα για το θέμα αυτό απορροφώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ χρειάζεται έμπρακτη και οικονομική υποστήριξη στον τομέα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Καταλυτικός.

Who is Who

H Κλειώ Παπαδοπούλου είναι η Chief Inclusion & Diversity Officer για την PwC Κύπρου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Γι’ αυτή δεν είναι απλά ένας ρόλος, είναι μια αποστολή να επιταχύνει την αλλαγή τόσο εντός της PwC όσο και εκτός. Έχοντας περάσει 30 χρόνια αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία της σε θέματα φορολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο, η Κλειώ σήμερα εξυπηρετεί διεθνείς ιδιώτες πελάτες, ενώ ηγείται των υπηρεσιών που αφορούν τη Ναυτιλία, των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για inclusion & diversity, καθώς και την Εταιρική Ευθύνη. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, στο επίκεντρο ήταν πάντα οι άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ