Η μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος και των έμφυλων διακρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί ζήτημα στην ατζέντα Διεθνών Οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε., δηλώνει η chief Operations Officer της Primetel.
Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;
Μετά από μεγάλη προσπάθεια, η ισότητα των φύλων είναι σήμερα νομικά κατοχυρωμένη. Στην πράξη, ειδικά στον εργασιακό χώρο, ωστόσο, έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Η μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος και των έμφυλων διακρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί ζήτημα στην ατζέντα Διεθνών Οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. και όχι άδικα. Αρκεί να σκεφτούμε ποιο είναι το ποσοστό των γυναικών και πόσες βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις και στη δημόσια διοίκηση. Εστιάζοντας στην εργασιακή πραγματικότητα, προκύπτει ότι οι γυναίκες μένουν πίσω ως προς τις αμοιβές, το επίπεδο θέσης και την προοπτική εξέλιξης της καριέρας τους.
Αναμφισβήτητα όμως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια βήματα προόδου στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Κάτι που αυξάνει την ευθύνη των γυναικών που σημειώνουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία να αποτελέσουν το παράδειγμα και να συμβάλουν στο να καταρριφθούν στερεοτυπικές συμπεριφορές και άτυπες διακρίσεις που ακόμα δυσχεραίνουν τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας.
Τα λέω αυτά έχοντας την τύχη και την ευκαιρία να εργάζομαι σε έναν Οργανισμό ο οποίος έχει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Είναι μέρος της φιλοσοφίας και της κουλτούρας μας στην Primetel, όχι μόνο η ενεργός καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων αλλά και η δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου που προστατεύει όποια ή όποιο συνάδελφο θεωρήσει ότι με οποιοδήποτε τρόπο αδικείται.
Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;
Σε όλες τις γυναίκες που καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους για τα μικρά και μεγάλα που καλούνται να διαχειριστούν, συχνά όχι από θέση ισχύος αλλά με αυξημένες ευθύνες και εμπόδια. Σε όσες προσπαθούν να κυνηγήσουν τους στόχους τους, να ακολουθήσουν τα θέλω τους, να διεκδικήσουν περισσότερα και να εξελίξουν τον εαυτό τους.
Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;
Θα δανειστώ τις κατευθυντήριες αρχές που όρισαν πρόσφατα το UN Global Compact, σε συνεργασία με το UN Women με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην αγορά εργασίας (Women’s Empowerment Principles) και συνοψίζονται στα εξής:
Ένταξη της αρχής της ισότητας των φύλων σε όλα τα ιεραρχικά κλιμάκια - σεβασμός και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζόμενων χωρίς διάκριση λόγω φύλου - διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των εργαζόμενων, ανδρών και γυναικών - προώθηση της Εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της επαγγελματικής εξέλιξης των γυναικών - υιοθέτηση επιχειρηματικών πλάνων και πρακτικών προώθησης αγαθών, με τέτοιο τρόπο ώστε να αναβαθμίζεται και να ισχυροποιείται η θέση των γυναικών - προώθηση της ισότητας μέσω ανάλογων πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο - αξιολόγηση και λογοδοσία για τα βήματα προόδου υπέρ της ισότητας των φύλων.
Στην Primetel είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα πολυπολιτισμικότητας, συμπερίληψης και κοινωνικής ισότητας. Επιθυμούμε να προάγουμε ένα εργασιακό περιβάλλον με πυρήνα την αλληλοεκτίμηση και τον σεβασμό όλων των εργαζόμενων.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;
Θεμελιώδη.
Who is Who
H κ. Μαρίνα Παπανικολάου κατέχει τη θέση chief Operations Officer στην Primetel από το 2019. Ανήκει στο δυναμικό της εταιρείας από της ιδρύσεως της και διαθέτει πολυετή εμπειρία στον Κλάδο των Τηλεπικοινωνιών έχοντας αναλάβει μια σειρά από διευθυντικές θέσεις. Είναι πτυχιούχος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Sunderland στην Αγγλία.
Διαβάστε επίσης: Οι γυναίκες… ήρεμη δύναμη των επιχειρήσεων