ΥΠΟΙΚ: Επεκτείνονται οι δικαιούχοι στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης

Ποιες οι νέες δύο κατηγορίες που δημιουργούνται - Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί γύρω στις 1.450 αιτήσεις ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών

Επεκτείνονται οι δικαιούχοι που θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού, ανέφερε πως η απόφαση λήφθηκε «για να ευκολύνει ακόμη περισσότερο συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τις τράπεζες που έχουν υποθηκευμένη την πρώτη τους κατοικίας». 

1.450 οι μέχρι στιγμής αιτήσεις

Υπενθύμισε πως το Σχέδιο άνοιξε προς το κοινό για αιτήσεις στις 4 Δεκεμβρίου του 2023, σημειώνοντας πως θα είναι ανοικτό για εννέα μήνες μέχρι τον Αύγουστο του 2024. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως οι δυνητικοί δικαιούχοι υπολογίζονται γύρω στις 2.500 δανειολήπτες και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί γύρω στις 1.450 αιτήσεις.

Αναφερόμενος στις δύο κύριες κατηγορίες δικαιούχων για συμμετοχή στο Σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτές είναι «οι λήπτες επιδομάτων προνοίας και οι μη βιώσιμοι αιτητές από το Σχέδιο Εστία οι οποίοι είχαν μη εξυπηρετούμενο δάνειο με εξασφάλιση την κύρια κατοικία».

Οι δύο καινούριες κατηγορίες 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως «μετά την εφαρμογή του Σχεδίου έχει διαφανεί η ανάγκη για μερική τροποποίηση των κριτηρίων ώστε να εντάσσονται περισσότεροι δικαιούχοι και να βοηθηθεί περισσότερος κόσμος, χωρίς να αλλάζει η ουσία και η φιλοσοφία του σχεδίου, το οποίο παραμένει στοχευμένο στις ευάλωτες ομάδες».

Σημείωσε πως προτείνεται όπως η ημερομηνία λήψης επιδόματος για σκοπούς ένταξης στο σχέδιο επεκταθεί, από τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δημιουργούνται, όπως ανέφερε, «δύο καινούργιες μικρότερες κατηγορίες εντός των αποδεκτών αιτήσεων που σχετίζονται με το Σχέδιο Εστία».Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών: 

  • Η πρώτη κατηγορία αφορά «δανειολήπτες των οποίων ο πιστωτής δεν συμμετείχε στο Σχέδιο Εστία».
  • Η δεύτερη κατηγορία αφορά εγκεκριμένους αιτητές στο Σχέδιο Εστία των οποίων «η έγκριση δεν υλοποιήθηκε λόγω άλλων αδυναμιών και προβλημάτων όπως είναι το θέμα να εξοφλήσουν τα εμπράγματα βάρη που είχαν σημειωθεί στην ακίνητη περιουσία από πιστωτές».

Διαβάστε επίσης: Η Βαλεντίνα Γεωργιάδου η νέα Χρηματοοικονομικός Επίτροπος - Το Who is Who

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ