Πέντε δικαστικές μάχες, καθοριστικής σημασίας, αναμένονται στις αίθουσες των κυπριακών δικαστηρίων, με το καλωσόρισμα του νέου δικαστηριακού έτους.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, στις οποίες είναι σε εξέλιξη σημαντικός αριθμός υποθέσεων, που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου.
Υποθέσεις με πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο αναμένεται να κριθούν μέσα στο επόμενο δικαστικό έτος, που ξεκινά και επισήμως τον Σεπτέμβριο.
Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου θα βρεθούν συγκεκριμένα τον μήνα Σεπτέμβριο η υπόθεση αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η προσφυγή του ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού, που επιχειρεί την ακύρωση του πορίσματος της τρίτης θανατικής ανάκρισης για τον 26χρονο εθνοφρουρό, Θανάση Νικολάου, αλλά και η αναφορά του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, που προνοεί τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Εξάλλου, το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν άλλες δύο υποθέσεις. Πρόκειται για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι, καθώς επίσης την ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου «Al Jazeera», όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Μύρωνα Νικολάτου.
Οι δύο υποθέσεις, οι οποίες θα βρεθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας τον Σεπτέμβριο, κρίνονται ως μείζονος σημασίας, αφού εμπίπτουν στις πιο σοβαρές του ποινικού κώδικα.
Παράλληλα, τρέχει άλλη μια δικαστική μάχη, που αφορά στην εκκλησιαστική ζωή του τόπου.
Πρόκειται για την εκκλησιαστική δίκη ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, όπου οι εν αργία Αρχιμανδρίτες, Νεκτάριος και Πορφύριος, θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι δεν εμπλέκονται στα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα που τους καταλογίζονται.
Υπόθεση παύσης Γενικού Ελεγκτή
Στην τελική ευθεία θα βρεθεί ενώπιον του Συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου η ακροαματική διαδικασία, σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστή η ημερομηνία.
Οι δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διενεργήθηκε τέλος Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2024, έδωσαν σκληρή μάχη, ώστε να πείσουν το Συμβούλιο ότι στη βάση συγκεκριμένων γεγονότων υπήρξε ή όχι ανάρμοστη συμπεριφορά, με το Συμβούλιο να επιφυλάσσει να ανακοινώσει την απόφασή του εντός Σεπτεμβρίου.
Τα σενάρια για το ποια θα είναι απόφαση του Συμβουλίου δίνουν και παίρνουν, ωστόσο, δεν θα ήταν ασφαλές για κάποιον να προβλέψει ποια θα είναι η τελική απόφαση.
Υπόθεση Θανάση Νικολάου
Επίσης, καθοριστικής σημασίας απόφαση κρίνεται από πολλές απόψεις και η υπόθεση του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει νέες εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο, αφού εκκρεμεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε σχέση με την προσφυγή του ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος επιχειρεί την ακύρωση του πορίσματος της τρίτης θανατικής ανάκρισης για τον Θανάση Νικολάου, το οποίο αναφέρει ότι ο θάνατος του άτυχου εθνοφρουρού επήλθε από στραγγαλισμό και όχι από εκούσια πτώση εξ ύψους.
Συγκεκριμένα, στις 10 Σεπτεμβρίου πρόκειται να παρουσιαστούν εκ νέου ενώπιον της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου όλες οι πλευρές, ώστε να δοθούν οδηγίες για ακρόαση και αγορεύσεις επί των θέσεων τους.
Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, έκαναν λόγο για «πολλά και ιστορικά γεγονότα».
Τη Νομική Υπηρεσία εκπροσώπησαν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, και οι δικηγόροι Έλλη Παπαγαπίου και Χρίστια Κυθραιώτου. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν θα υποβάλει ένσταση στο αίτημα του ιατροδικαστή, ανεξαρτήτως εάν η Νομική Υπηρεσία «εντόπισε σοβαρά νομικά σφάλματα» στην κατάληξη του πρωτόδικου Δικαστηρίου.
Ο δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, Νίκος Κληρίδης, αναφέρθηκε στη στάση του Γενικού Εισαγγελέα, σε σχέση τόσο με την υπόθεση γενικότερα, όσο και κατά την θανατική ανάκριση. Ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για «σύγκρουση συμφέροντος», λέγοντας πως η θέση του Γενικού Εισαγγελέα έχει διαφανεί κατά τη θανατική ανάκριση.
Είπε πως θέση του είναι ότι σε αυτή την υπόθεση, αλλά και κατά την θανατική ανάκριση, η Νομική Υπηρεσία «είχε υποστηρίξει με πάθος» τη θέση ότι το πόρισμα του αιτητή (Πανίκου Σταυριανού) ήταν το ορθό και, μάλιστα, η ίδια η Νομική Υπηρεσία -υποστήριξε- μιλούσε ως ανεξάρτητος θεσμός και όχι ως κατηγορούσα Αρχή.
Η τρίτη θανατική ανάκριση έριξε αυλαία στις 10 Μαΐου του 2024, με την θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου να έχει αποκλειστικά τον λόγο, για τα αίτια θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού. Η θανατική ανακρίτρια, μετά από μια δίκη που κράτησε πέραν των έξι μηνών, ανακοίνωσε την απόφαση της σε σχέση με τα αίτια θανάτου του άτυχου Θανάση, η οποία αναφέρει πως ο θάνατος του προήλθε από στραγγαλισμό.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας, τότε θα ξεκινήσει και τέταρτη θανατική ανάκριση, θέτοντας την οικογένεια σε νέες νομικές περιπέτειες. Εάν, ωστόσο, συμβεί το αντίθετο τότε ποινικοί ανακριτές αναλαμβάνουν τα ηνία, για τη διεξαγωγή ερευνών.
Υπόθεση Μονής Αββακούμ
Άλλη μια υπόθεση, που σείει συθέμελα την κυπριακή εκκλησία, αναμένεται να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, οι δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι, Νεκτάριος και Πορφύριος, παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, στις 27 Σεπτεμβρίου του 2024.
Οι δύο αρχιμανδρίτες κατηγορήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.
Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με 19 αδικήματα. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για συνομωσία προς καταδολίευση, κλοπή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ψευδή φορολογική δήλωση και πράξη που ενδέχεται να επηρεάσει αστυνομική έρευνα.
Η κατηγορούσα Αρχή ζήτησε ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος να υπογράψει εγγύηση ύψους €100.000 με έναν ή περισσότερους αξιόχρεους εγγυητές. Το όνομά του να τοποθετηθεί στη λίστα απαγόρευσης εξόδου από τη Δημοκρατία και να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Ζήτησε επίσης να παρουσιάζεται σε αστυνομικό σταθμό της επιλογής του δύο φορές τη βδομάδα.
Για τον αρχιμανδρίτη Πορφύριο, ζητήθηκαν οι ίδιοι όροι, με διαφοροποίηση στο ύψος της εγγύησης, που ανέρχεται στις €50.000.
Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση θα είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, με τη λίστα μαρτύρων να περιλαμβάνει 71 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πιστοί, αλλά και ιερωμένοι που υποστηρίζουν πως εξαπατήθηκαν.
Εκκλησιαστική δίκη
Μάχη μέχρι εσχάτων είναι έτοιμοι να δώσουν οι εν αργία Αρχιμανδρίτες, Νεκτάριος και Πορφύριος, κατά την εκκλησιαστική δίκη που πρόκειται να ξεκινήσει στις 30 Αυγούστου του 2024, ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.
Η διαδικασία θα αρχίσει 30 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου.
Στις 30 του μήνα έχει κληθεί στις 09:00 για κατάθεση ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου του 2024 έχουν κληθεί άλλα τρία πρόσωπα από τα εξήντα, που περιλαμβάνονταν στη λίστα των μαρτύρων και τα οποία κατέθεσαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής.
Εκτός από τους κατηγορούμενους, ενώπιον του Συνοδικού Δικαστήριού έχει κληθεί και ο Ιερομόναχος Βαρνάβας, για τον οποίο το τελευταίο διάστημα οι εν αργία Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος ήγειραν ζήτημα αναξιοπιστίας.
Σημειώνεται ότι το κατηγορητήριο έχει επιδοθεί από τον εκκλησιαστικό εισαγγελέα στους κατηγορούμενους, με τους δικηγόρους τους να έχουν ήδη ξεκινήσει την ετοιμασία της απολογίας τους ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των εν αργία Αρχιμανδριτών Νεκτάριου και Πορφύριου, κατηγορούμενος είναι και ο μοναχός Αββακούμ, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.
Ωστόσο, η ποινή που αντιμετωπίζει δεν είναι η ίδια, δηλαδή αυτή της καθαίρεσης, αλλά αυτή του αποσχηματισμού.
Εξάλλου, από την πλευρά της η Αστυνομία έχει διερευνήσει ή διερευνά δώδεκα υποθέσεις, που αφορούν στο σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.
Συγκεκριμένα, η μία που αφορά στην απόκρυψη εκκλησιαστικής περιουσίας και συγκεκριμένα στο χρηματικό ποσό, που βρέθηκε στο χρηματοκιβώτιο και το οποίο ανέρχεται στις 807.000 ευρώ και αποτελεί προϊόν δωρεάς, έχει ήδη καταχωρηθεί στο Δικαστήριο, ενώ από τις αρχές Ιουλίου βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για μελέτη και οδηγίες εννέα υποθέσεις, που αφορούν στη Μονή Αββακούμ.
Επίσης, ότι η Αστυνομία διερευνά ακόμα δύο υποθέσεις που αφορούν σε καταγγελίες μοναχών εναντίον του Μητροπολίτη, επιθέσεις σε πρόσωπα που είδαν το φως της δημοσιότητας και σεξουαλικής φύσεως αδικήματα.
Υπόθεση Al Jazeera
Ξανά ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας θα βρεθούν οι τρεις κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου «Al Jazeera», όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.
Η πολύκροτη υπόθεση έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου του 2024, στις 09:00.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.
Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που αφορούν στα αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.
Σημειώνεται πως ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζιης, ο οποίος ήταν ένας εκ των κατηγορουμένων, απαλλάχθηκε στις 11 Οκτώβριου του 2023 από το κατηγορητήριο.
Η συνέχεια της υπόθεσης ενώπιον της δικαστικής αίθουσας θα συνεχιστεί πλέον με τον Αντρέα Πιττάτζιη να εμφανίζεται ως δικηγόρος του κατηγορούμενου, Αντώνη Αντωνίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας προχώρησε τον Ιούνιο του 2023 στην αναστολή της συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης, η οποία ακολούθως επανακαταχωρήθηκε.
Η υπόθεση είχε αποσυρθεί, λόγω της αλλαγής της σύνθεσης του Δικαστηρίου, αφού στις 30 Ιανουαρίου του 2023 ανακοινώθηκαν οι διορισμοί των Δικαστών του νεοσύστατου Εφετείου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο τότε Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Σταύρος Σταύρου.
Το Εφετείο ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Ιουλίου του 2023.
Η καταχώριση της υπόθεσης είχε γίνει αρχικά στα μέσα Ιουλίου του 2022 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο.
Η έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, μετά τις αποκαλύψεις του βίντεο του δικτύου Al Jazeera, κράτησε πάνω από ένα χρόνο και επεκτάθηκε στο εξωτερικό, όπου λήφθηκαν καταθέσεις και στοιχεία.
Επίσης, εξετάστηκαν χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που εντοπίστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των υπό κατηγορία προσώπων.
H δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο τον Οκτώβριο του 2020 από το δίκτυο Al Jazeera οδήγησε στην απόσυρση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από την Κυβέρνηση.
Νόμος για το Πόθεν Έσχες
Άλλη μια δικαστική μάχη αναμένεται να λάβει χώρα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Πρόκειται για την αναφορά του Νόμου, που υπερψηφίστηκε στις 11 Ιουλίου από τη Βουλή και προνοεί τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων (Πόθεν Έσχες) του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Η υπόθεση ορίστηκε ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για οδηγίες, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2024.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε αναφορά στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο του νόμου, που αφορά στο Πόθεν Έσχες των κρατικών αξιωματούχων, που ψηφίστηκε ύστερα από σχετικές προτάσεις νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.
Με τον νόμο η Βουλή εισήγαγε ρυθμίσεις για υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από τον υπόχρεο αξιωματούχο ή το δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο.
Στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνεται και κατάσταση ενεργητικού και παθητικού της προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας, εντός και εκτός της Δημοκρατίας, του υπόχρεου προσώπου, η οποία ετοιμάζεται σε τιμές κόστους και περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του/της συζύγου του ή του/της συμβίου/συμβίας του και των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς του.
Στο νόμο δημιουργείται ξεχωριστό παράρτημα με συγκεκριμένους αξιωματούχους και δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα, τα οποία θα προβαίνουν σε δήλωση Πόθεν Έσχες.
Στα πρόσωπα αυτά προστίθενται ο Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικού, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.
ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Βουλή: Αρχίζει η νέα σεζόν με ηλεκτρική διασύνδεση και εκδρομές στα κατεχόμενα