Σε ποιους τομείς θα μπορούν να εργάζονται 100% ξένοι - Το νέο πλαίσιο και οι αντιδράσεις

ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ βλέπουν κινδύνους στην αγορά εργασίας και μη ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου όσον αφορά το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών που τέθηκε σε ισχύ - Συντονίζονται τη Δευτέρα

Χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα όσα είχε προτείνει και συζητούσε το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους κινείται το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών εργαζομένων που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την επαρκή στελέχωση της αγοράς εργασίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, με το  νέο πλαίσιο, όπως ήδη έγραψε το Economy Today, αυξάνονται οι τομείς της οικονομίας για τους οποίους δεν υπάρχει πλαφόν ή επιτρεπόμενο ποσοστό απασχόλησης αλλοδαπών. Πρόκειται για τομείς όπου παρατηρείται μηδαμινό ενδιαφέρον από Κύπριους, αλλά και κοινοτικούς εργαζόμενους.

Το πλαίσιο ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις της εργοδοτικής πλευράς για περαιτέρω ευελιξία στις διαδικασίες και στις άδειες, αλλά όπως αναμενόταν συγκέντρωσε την αντίδραση των συντεχνιών που είχαν εκφράσει και στο παρελθόν, μα και πρόσφατα, τις ενστάσεις τους για τα όσα προωθούνται.
Μάλιστα οι συντεχνίες είχαν το θέμα υψηλά στην ατζέντα που ήθελαν να τεθεί στη σύσκεψη που ζήτησαν να έχουν με τον ΠτΔ και η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου. Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ που από χθες το απόγευμα όπως και οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαν στα χέρια τους το πλαίσιο που εγκρίθηκε νωρίτερα το πρωί από το Υπουργικό Συμβούλιο επανέλαβαν σήμερα την αντίδραση τους, προτάσσοντας μεταξύ άλλων τη θέση ότι ο κοινωνικός διάλογος για το θέμα δεν εξαντλήθηκε.

Όπως μάλιστα γνωστοποίησαν σε κοινή συνάντηση των τριών τη Δευτέρα στο οίκημα της ΣΕΚ, «θα γίνει ανάλυση των προβλημάτων και των κινδύνων που αναμένεται να προκύψουν στην αγορά εργασίας» μετά την έγκριση του «Πλαισίου Εργοδότησης Αλλοδαπών Εργαζομένων» και «θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα του συνδικαλιστικού κινήματος για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, πάντως, μιλώντας σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο είπε πως πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, τόσο κοινές όσο και χωριστές και πως όλοι οι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν και γραπτώς τις εισηγήσεις τους, από τις οποίες μερικές έχουν υιοθετηθεί.
 
Ξένοι εργαζόμενοι έως και 100%
Όπως αναφέρθηκε, το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών εργαζομένων το οποίο με την έγκρισή του χθες τίθεται αμέσως σε ισχύ καθώς δεν απαιτείται η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, αυξάνει σημαντικά τους τομείς της οικονομίας για τους οποίους δεν τίθεται ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό εργοδότησης αλλοδαπών. Συγκεκριμένα στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και συλλογής σκυβάλων στους οποίους δεν υπήρχε ανώτατο όριο από πριν προστίθενται οι πιο κάτω τομείς που το ποσοστό ξένου προσωπικού θα μπορεί να ανέρχεται στο 100% μιας επιχείρησης:

  • Πτηνοσφαγεία
  • Ιχθυοτροφεία / Ιχθυοκαλλιέργειες
  • Καταφύγια, ξενοδοχεία και περιποίηση ζώων
  • Επεξεργασία εδώδιμων προϊόντων σφαγείου
  • Διαχείριση ζωικών αποβλήτων
  • Καθαρισμός αποχετεύσεων
  • Ανακύκλωση προϊόντων

Αυξημένο ποσοστό ξένου προσωπικού που μπορεί να ανέρχεται στο 75% του συνόλου των εργαζομένων τους μπορούν να έχουν οι πιο κάτω τομείς:

  • Σφαγεία
  • Συνεργεία καθαρισμού τοπίου (καθαρισμός δρόμων χωραφιών και οικοπέδων)
  • Παραγωγή παρασκευασμένων ζωοτροφών
  • Πλυντήρια Αυτοκινήτων
  • Διανομείς έτοιμου φαγητού (εστίαση).

 
Το ποσοστό 30% και 50% που ίσχυε και προηγουμένως για άλλες οικονομικές δραστηριότητες καταγράφεται και στο νέο πλαίσιο. Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «σε επιχειρήσεις κυπριακών και ευρωπαϊκών συμφερόντων επιτρέπεται η εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών σε ποσοστό το οποίο δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) του μέσου όρου των εργαζομένων της επιχείρησης για τους τρεις (3) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης» και πως  «επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν Συλλογικές Συμβάσεις, κλαδικές ή επιχειρησιακές, δύνανται να εργοδοτούν υπηκόους τρίτων χωρών σε ποσοστό το οποίο δεν υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του μέσου όρου των εργαζομένων της επιχείρησης για τους τρεις (3) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης».
Όπως γράψαμε ξανά το νέο πλαίσιο, υπό προϋποθέσεις, αυξάνει και την ποσοστιαία αποκοπή στους μισθούς των ξένων εργαζομένων εφόσον τους παρέχεται στέγαση, από το 10% στο 25%. Οι προϋποθέσεις αφορούν στη τήρηση συγκεκριμένων κριτηρίων για τα καταλύματα που θα χρησιμοποιούνται. Επίσης το νέο πλαίσιο επιτρέπει την προσωρινή μετακίνηση ξένων εργαζομένων από επαρχία σε επαρχία. Για τα δύο τελευταία σημεία το συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις.  Το νέο πλαίσιο δόθηκε από χθες σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και οι εργοδοτικές οργανώσεις το έχουν αναρτήσει και στις ιστοσελίδες για ενημέρωση των επιχειρήσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ