Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής τέθηκαν σήμερα τα πιθανά νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες ενημερώνονται για τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από τις κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας.
Ξεκάθαρες απαντήσεις έδωσε η Νομική Υπηρεσία, η οποία ανέφερε ότι η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για να ενημερώνει τους πολίτες για τα πρόστιμα, είναι ένας τρόπος ενημέρωσης και όχι ένας τρόπος «επίδοσης» του προστίμου. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να διώκονται ποινικά όσοι δεν πληρώνουν το πρόστιμο μέσω της πλατφόρμας. Αντιθέτως, ο Γενικός Εισαγγελέας θα είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίζει εάν θα υπάρξει ποινική δίωξη ή όχι.
Επιπλέον, εάν ένας πολίτης έχει πρόστιμο που του έχει επιδοθεί, πριν δύο με τρία χρόνια, μπορεί ο ίδιος να αποταθεί στην Νομική Υπηρεσία και να προχωρήσει σε διακανονισμό για την αποπληρωμή του εξώδικου, προκειμένου να γλιτώσει την ποινική δίωξη και τα έξοδα του Δικαστηρίου.
Επί τάπητος τέθηκε σήμερα και το θέμα του κατά πόσο μπορεί να διενεργείται έλεγχος φωτοραντάρ από την Αστυνομία σε σημεία εισόδου και εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία προέβη σε σχετική ανακοίνωση πριν λίγες μέρες ότι θα προβαίνει σε τέτοιους ελέγχους πριν να πραγματοποιηθεί η διαβούλευση με την Νομική Υπηρεσία και οι Βουλευτές της Επιτροπής Νομικών καλούν την Αστυνομία να προχωρήσει σήμερα σε ανακοίνωση που να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει τέτοια διαδικασία, καθώς είναι παράνομη και νομιμοποιείται μόνο όταν εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης
Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το 28% του προγράμματος επαναγοράς μετοχών