«Ακτινογραφία» στις εστίες των κυπριακών Πανεπιστημίων

Πόσο κοστίζει η διαμονή στα «καλύτερα χρόνια» της ζωής μας;

Της Φρόσως Βιολάρη

Στον αστερισμό των φοιτητών ζουν πλέον όλες οι πόλεις της Κύπρου. Τα πανεπιστήμια της χώρας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά του εξωτερικού, ενώ ο ζηλευτός καιρός του νησιού μας προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές από ξένες χώρες. Το ρεύμα φοιτητών από την Ελλάδα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και σε συνδυασμό και με τους ημεδαπούς φοιτητές, αλλά και τους λοιπούς Ευρωπαίους και μη, ανεβάζει και την αγορά των ακινήτων.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2018 είναι ενδεικτικά για τη ραγδαία αύξηση του φοιτητικού ρεύματος προς την Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Μερίδιο των ξένων φοιτητών που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο ως ποσοστό όλων των φοιτητών:

2013-2014: 29,1%

2014-2015: 35,5%

2015-2016: 43,6%

2016-2017: 50,3%

Όπως καταμαρτυρούν και οι αριθμοί, από το 2013-2014 και εντεύθεν η Κύπρος κατατάγηκε στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ευρώπης, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 20%, μέσα σε τέσσερα χρόνια, στο μερίδιο των ξένων φοιτητών.

Οι φοιτητικές εστίες, κυρίως στην πρωτεύουσα, αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, δίνοντας ανάσα στους φοιτητές και απαλλάσσοντάς τους από το να ψάχνουν για διαμέρισμα σε βολική περιοχή και ακολούθως να το «στήνουν» απ’ την αρχή.

Το Economy Today πραγματοποίησε «ακτινογραφία» στις φοιτητικές εστίες ανά το παγκύπριο, με κοινές ερωτήσεις σε όλους τους φορείς. Μεταξύ άλλων, καταγράφεται ο αριθμός των φοιτητικών εστιών κάθε πανεπιστημίου, ο αριθμός των φοιτητών που μπορούν να εξυπηρετηθούν, ο αρχιτέκτονας και οι εταιρείες που ανέλαβαν τις αποπερατώσεις των έργων. Απαντώνται επίσης ερωτήματα που αφορούν το κόστος ζωής στις εστίες, τις προσφερόμενες διευκολύνσεις, καθώς επίσης και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να εξασφαλίσει ένα δωμάτιο.

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Αθαλάσσας. Ανεγέρθηκε το 2003.

Σύνολο δωματίων: 12 κτίρια συνολικής χωρητικότητας 208 μονόκλινων δωματίων.

Κόστος διαμονής: Τα ενοίκια κυμαίνονται από 120 ευρώ μέχρι 160 ευρώ τον μήνα. Τα δωμάτια δίνονται στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων, οπότε δεν είναι θέμα «επιλογής» με βάση τη χώρα διαμονής, αλλά με βάση τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κάθε φοιτητής. Τα έξοδα λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, καθώς και τα έξοδα ηλεκτροδότησης, υδατοπρομήθειας και συντήρησης, περιλαμβάνονται στο ενοίκιο.

Δυνατότητες διαμονής: Η διαμονή στη Φοιτητική Εστία ισχύει για ένα ακαδημαϊκό έτος (Σεπτέμβριος-Μάιος). Οι ένοικοι μπορούν να παραμείνουν στη Φοιτητική Εστία και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως εστίες του Πανεπιστημίου δεν ανήκουν στο ΤΕΠΑΚ. Είναι κτίρια ιδιωτών και τα περισσότερα είναι παλαιάς κατασκευής που έχουν ανακαινιστεί και επιπλωθεί ανάλογα.

 Το Πανεπιστήμιο διαχειρίζεται επτά κτίρια, στο κέντρο της πόλης, τα οποία περιλαμβάνουν 127 διαμερίσματα/δωμάτια με 154 κλίνες.

Το ενοίκιο είναι επιδοτημένο, καθώς οι ένοικοι είναι φοιτητές που επιλέγονται στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων. Οι χρεώσεις για τους φοιτητές-ενοίκους κυμαίνονται από 180 μέχρι 220 ευρώ τον μήνα και τα συμβόλαια έχουν διάρκεια 10 μήνες. Στην τιμή του ενοικίου περιλαμβάνονται ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η περίοδος διαμονής στη φοιτητική εστία είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης και για τους δύο θερινούς μήνες.

Το Πανεπιστήμιο είναι σε διαδικασία για την ανέγερση ιδιόκτητων εστιών, χωρητικότητας 450 κλινών. Το έργο εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 35 εκατομμύρια ευρώ και ο σχεδιασμός θα είναι προϊόν διαγωνισμού. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με ιδιώτες στο πλαίσιο μιας καινοτόμου πολιτικής που ονομάζεται «Δίκτυο Συνεργαζόμενων Διαμερισμάτων», αλλά και σε κάθε άλλο πλαίσιο που εξυπηρετεί τους φοιτητές μας.

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Τα UNIC Residences περιλαμβάνουν τρία ξεχωριστά συγκροτήματα εστιών – τα «SIX», «U» και «TRIANGLE». Οι φοιτητικές εστίες «SIX» και «U» ανεγέρθηκαν το 2018, ενώ η εστία «TRIANGLE» το 2019. Βρίσκονται στην Έγκωμη, σε απόσταση δύο λεπτών με τα πόδια από τα κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου.

Τα UNIC Residences έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν 864 φοιτητές, κυρίως σε μονόκλινα αλλά και σε δίκλινα δωμάτια.

Για το «SIX» και το «TRIANGLE» το ενοίκιο αρχίζει από τα €120 την εβδομάδα (περίπου €6.120 ανά έτος), ενώ για το «U» το ενοίκιο αρχίζει από τα €115 την εβδομάδα (περίπου €5.865 ανά έτος). Οι πιο πάνω τιμές αφορούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο διαμονής, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που αναφέρονται πιο πάνω.

Η διάρκεια διαμονής ανέρχεται στις 51 εβδομάδες. Εξαιρέσεις γίνονται για μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι ενδέχεται να χρειάζονται επέκταση του χρόνου διαμονής τους.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Οι τρεις φοιτητικές εστίες, Cyprialife Residence, UniHalls Trinity και MED Boutique Residence, βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από την Πανεπιστημιούπολη.

Συνολικά οι τρεις αυτές εστίες εξυπηρετούν πάνω από 350 φοιτητές. Οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα παρέχουν ένα επιπρόσθετο πορτφόλιο 600 οικιστικών επιλογών.

Το κόστος του ενοικίου κυμαίνεται από €99 - €180 την εβδομάδα, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος. Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει σύνδεση στο διαδίκτυο, ηλεκτρισμό, νερό, πλήρη επίπλωση και ηλεκτρικές συσκευές, όπως και Smart TVs. Το κόστος διαμονής σε διαμερίσματα που προσφέρονται από το δίκτυο ιδιωτών συνεργατών του Πανεπιστημίου κυμαίνεται από €250 - €650 τον μήνα.

Οι περισσότερες φοιτητικές εστίες προσφέρουν δωδεκάμηνα συμβόλαια. Μια οικιστική μονάδα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα 9μηνου συμβολαίου. Η περίοδος διαμονής κυμαίνεται από 9 μέχρι 12 μήνες, αναλόγως του τύπου εστίας και του συμβολαίου.

Στο παρόν στάδιο ανεγείρονται άλλες τρεις καινούργιες οικιστικές μονάδες, αφού το Πανεπιστήμιο πάντα εξετάζει τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Σε ιδανική τοποθεσία για τους φοιτητές, αφού βρίσκεται δίπλα από το Πανεπιστήμιο και είναι μέρος της Πανεπιστημιούπολης UCLan Cyprus, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την οργανωμένη παραλία ΚΟΤ και πέντε λεπτών από την πόλη της Λάρνακας.

Σύνολο δωματίων: Το ολοκαίνουργιο κτιριακό συγκρότημα φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus (Student Nest) αποτελείται από πέντε κτίρια με συνολικά 171 δωμάτια, παρέχοντας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου ένα σύγχρονο, άνετο και ασφαλές περιβάλλον για μια ευχάριστη φοιτητική ζωή.

Κόστος διαμονής: Το ενοίκια ξεκινούν από την πολύ χαμηλή τιμή των €250/μήνα, συμπεριλαμβανομένων νερού, ρεύματος και διαδικτύου.

Δυνατότητα διαμονής: Η περίοδος διαμονής των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες του Βρετανικού Πανεπιστημίου της Κύπρου είναι 9μηνη.

Μελλοντικά σχέδια: Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη υπό ανέγερση η δεύτερη φάση των εστιών, η οποία αποτελείται από 350 κλίνες.

Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Η Εστία βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης, στην καρδιά της τουριστικής ζώνης της Κάτω Πάφου.

Αποτελείται από 100 ευρύχωρα φοιτητικά δωμάτια, πλήρως επιπλωμένα, που διαθέτουν το δικό τους μπάνιο και μπαλκόνι με θέα προς τη θάλασσα ή προς τους εσωτερικούς κήπους του Πανεπιστημίου, τηλεόραση, ασύρματη διαδικτυακή σύνδεση, 24ωρη υπηρεσία υποδοχής και ασφάλειας, υπηρεσία καθαριότητας και τεχνική υποστήριξη.

Το κόστος διαμονής είναι ιδιαίτερα προσιτό και περιλαμβάνει ρεύμα, νερό, κλιματισμό, κοινόχρηστα και όλες τις πιο πάνω προσφερόμενες υπηρεσίες. Επιπλέον, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν διαμονή σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο.

Το συμβόλαιο διαμονής είναι διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων (8 μήνες). Οι φοιτητές έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρατείνουν τη διαμονή τους και για την καλοκαιρινή περίοδο.

Πανεπιστήμιο Frederick

 Το Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία έχει εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια για ανέγερση εστιών χωρητικότητας 200 κλινών σε απόσταση 100 μέτρων από το κυρίως κτίριο του Πανεπιστημίου. Στη Λεμεσό έχει εξασφαλίσει αριθμό δωματίων σε εστίες που ανεγείρονται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου σε μικρή απόσταση από το Πανεπιστήμιο.

Στον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου βρίσκεται η ανέγερση ακόμη μίας εστίας, χωρητικότητας 250 κλινών, εντός των επόμενων τριών ετών.

 Ο μέσος όρος των ενοικίων θα ανέρχεται στα 450 ευρώ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ