Από την Έμπνευση στα Data: Η Διαφήμιση στην Εποχή της Μεταμόρφωσης

Ο Ορέστης Μιχαήλ, Ιδρυτής της MamaCRM και Managing Partner της Socialway, εξηγεί πώς άλλαξε η διαφήμιση την τελευταία 15ετία, ποια είναι τα μεγαλύτερα στοιχήματα της νέας εποχής και πώς η Tεχνητή Nοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει – αλλά όχι να αντικαταστήσει – τη στρατηγική σκέψη.

Συνέντευξη στον Ξένιο Μεσαρίτη

Η διαφήμιση έχει περάσει από επαναστάσεις: από τα έντυπα στα banners, από τα τηλεοπτικά spots στα TikTok trends, από τη δημιουργικότητα στα δεδομένα. Για τον Ορέστη Μιχαήλ, το ταξίδι αυτό ήταν προσωπικό. Από τις συνεργασίες με τα μεγαλύτερα agencies της Κύπρου μέχρι τη δημιουργία της καινοτόμου πλατφόρμας MamaCRM, έχει παρακολουθήσει από πρώτο χέρι τη μετάβαση της διαφήμισης από το «πριν» στο «μετά». Σε μια εποχή που ο χρήστης αποφασίζει μέσα σε δευτερόλεπτα και η Tεχνητή Nοημοσύνη παίζει ρόλο δημιουργού, ο Ορέστης Μιχαήλ καταθέτει την εμπειρία του στο Economy Today και τονίζει την ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογία, τα δεδομένα και την ανθρώπινη στρατηγική.

Πώς έχει αλλάξει η διαφήμιση τα τελευταία 10-15 χρόνια; Πώς βλέπετε την αλλαγή αυτή μέσα από την εμπειρία της εταιρείας σας;

Καταρχήν νιώθω πολύ τυχερός που πρόλαβα τη διαφήμιση μέσω παραδοσιακών μέσων και που ακολούθησα το ψηφιακό μάρκετινγκ από τα πρώτα του βήματα.

Σε αυτά τα 20+ χρόνια εμπειρίας, έχουν αλλάξει πολλά: οι συνήθειες των καταναλωτών, τα μέσα - μέσω των οποίων ενημερώνονται και διασκεδάζουν, καθώς και οι τακτικές προώθησης. Ωστόσο, οι βασικές αρχές του μάρκετινγκ παραμένουν αναλλοίωτες, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πολύ απλά, πριν κάποιος αγοράσει ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή ένα brand, πρέπει πρώτα να το γνωρίσει. Και πριν δείξει ενδιαφέρον, πρέπει να έχει αλληλεπιδράσει μαζί του. Για να οδηγηθεί ένας καταναλωτής σε αγορά, περνά από τέσσερα βασικά στάδια: αναγνωρισιμότητα, αλληλεπίδραση, ενδιαφέρον, αγορά.

1️ Αναγνωρισιμότητα – Ο καταναλωτής λαμβάνει τις πρώτες πληροφορίες για το νέο προϊόν ή υπηρεσία.

2️ Αλληλεπίδραση – Αφιερώνει λίγο χρόνο να μάθει περισσότερα και ξεκινά να το συζητά με το περιβάλλον του.

3️ Ενδιαφέρον – Δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον, το αναζητά σε έμπιστες πηγές, συγκρίνει χαρακτηριστικά και τιμές. Ίσως επικοινωνήσει και με την εταιρεία για περισσότερες πληροφορίες.

4️ Αγορά – Προχωρά στη διαδικασία της αγοράς.

Αν και τα στάδια αυτά παραμένουν ίδια, η μεγάλη αλλαγή των τελευταίων 15 ετών είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούν να υλοποιηθούν. Πριν από 20 χρόνια, η δημιουργία αναγνωρισιμότητας μπορούσε να διαρκέσει μήνες, ανάλογα με τον προϋπολογισμό και το μέγεθος της αγοράς. Σήμερα, μπορεί να επιτευχθεί σε χρόνο ρεκόρ. Για παράδειγμα, το Dubai Chocolate έγινε viral στο TikTok και μέσα σε λίγες μέρες εκτόξευσε τις πωλήσεις του. Αυτή η ταχύτητα ήταν αδιανόητη πριν 15-20 χρόνια.

Είναι σαφές πως οι επιχειρήσεις επενδύουν πλέον σε ψηφιακά μέσα και social media, τα οποία είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά – αρκεί να ξέρεις πώς να τα αξιοποιήσεις σωστά και να έχεις την υπομονή και μεθοδικότητα να περάσεις από όλα τα παραπάνω στάδια, ώστε να οδηγηθείς σε πωλήσεις που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη είναι ότι πλέον κάθε στάδιο της στρατηγικής είναι μετρήσιμο. Τα δεδομένα μάς επιτρέπουν να επιβεβαιώσουμε την επιτυχία κάθε βήματος, κάτι που δίνει τεράστια δύναμη στους marketing managers, οι οποίοι πλέον μπορούν να αξιολογούν και να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η διαφήμιση εξελίσσεται συνεχώς και πλέον βασίζεται σε δεδομένα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις με ακρίβεια. Όποιος κατανοήσει και αξιοποιήσει αυτή τη νέα πραγματικότητα, θα έχει σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για μια διαφημιστική εταιρεία στη σύγχρονη εποχή;

Οι διαφημιστικές εταιρείες έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες προώθησης και διαφήμισης στους πελάτες τους. Ωστόσο, η σύγχρονη εποχή φέρνει νέες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν συνεχή εξέλιξη και αναπροσαρμογή.

Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ με τα μεγάλα διαφημιστικά γραφεία της Κύπρου από το 2013 έως το 2019, προσφέροντας υπηρεσίες ψηφιακής διαφήμισης. Σήμερα, συνεχίζω να στηρίζω τον κλάδο παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας MamaCRM.

Οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαφημιστικές εταιρείες:

1 Αποτύπωση της στρατηγικής μάρκετινγκ στα social media – Το να διασφαλιστεί ότι η στρατηγική κάθε πελάτη μεταφέρεται σωστά και με συνέπεια σε όλα τα κανάλια.

2️ Διαχείριση των ίδιων των social media – Η ανάγκη για ταυτόχρονη διαχείριση πολλών πλατφορμών, όπως Facebook, Instagram, LinkedIn, X, YouTube και TikTok, σε συνδυασμό με το μεγάλο όγκο πελατών (30, 40 ή και 50 διαφορετικές επιχειρήσεις), καθιστά τη διαδικασία εξαιρετικά απαιτητική.

3️ Διαχείριση των απαιτήσεων των πελατών – Οι πελάτες αναμένουν άμεση ανταπόκριση, αναλυτικά reports και στρατηγικές προσαρμοσμένες στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.

Παρόμοιες προκλήσεις δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι διαφημιστικές εταιρείες αλλά και τα digital agencies, οι όμιλοι εταιρειών και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εσωτερικές ομάδες μάρκετινγκ.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε το MamaCRM, μια πλατφόρμα που συνδυάζει:

• AI-powered marketing dashboard

• Εργαλεία διαχείρισης social media

• CRM λειτουργίες για τις καθημερινές εργασίες

Στόχος του MamaCRM είναι να ενδυναμώσει τις επιχειρήσεις και τις διαφημιστικές εταιρείες, ώστε να διαχειρίζονται αποδοτικά την παρουσία τους σε πολλαπλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να παρακολουθούν την απόδοση στις καμπάνιες τους και να αξιολογούν άμεσα τη στρατηγική τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα στις απαιτήσεις της αγοράς και να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους.

Πώς βλέπετε την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης και γενικότερα της τεχνολογίας στη διαφήμιση;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) , γνωστή στα αγγλικά ως ΑΙ, είναι το «φρούτο της εποχής»—και για να είμαι ειλικρινής, με ενθουσιάζει όσο και με προβληματίζει.

Από τη μία, οι δυνατότητές της είναι συναρπαστικές. Για παράδειγμα, σύντομα ίσως δημιουργήσω ένα δεύτερο Ορέστη που θα δίνει συμβουλές για social media marketing, ενώ εγώ θα απολαμβάνω gin & tonic στην παραλία!

Από την άλλη, η ΤΝ με προβληματίζει, γιατί απειλεί την κριτική σκέψη. Πολλές φορές δεχόμαστε τα δεδομένα που μας παρουσιάζει ως απόλυτα σωστά, χωρίς να τα αμφισβητούμε. Και αυτό είναι επικίνδυνο.

Πριν μιλήσουμε για την επίδρασή της στη διαφήμιση, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: η ΤΝ δεν είναι νέα στη διαφήμιση. Οι πλατφόρμες όπως Meta, Google, TikTok χρησιμοποιούν αλγόριθμους AI εδώ και χρόνια. Ως επαγγελματίες, «παλεύουμε» με αυτούς από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους!

Το μεγάλο άλμα που ζούμε τώρα είναι ότι οι δυνατότητες τής ΤΝ έγιναν προσβάσιμες σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί πλέον να αξιοποιήσει την ΤΝ για:

• Δημιουργία περιεχομένου

• Βελτιστοποίηση καμπανιών

• Πιο στοχευμένο, γρήγορο και οικονομικό marketing

Όμως, η ΤΝ δεν είναι παντοδύναμη. Αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό που θα ξέρει πώς να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Και, το πιο σημαντικό, χρειαζόμαστε κριτική σκέψη και συναίσθημα—δύο στοιχεία που η ΤΝ δεν έχει αναπτύξει (ακόμη) σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα στη διαφήμιση, αλλά η ανθρώπινη δημιουργικότητα και στρατηγική παραμένουν αναντικατάστατες.

Μπορούν τα διαφημιστικά κανάλια και η τεχνολογία να καταστήσουν τις κυπριακές επιχειρήσεις ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο;

Φυσικά, μια κυπριακή επιχείρηση μπορεί να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο—και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές! Για να το πετύχει, χρειάζεται να στηριχθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες:

1️ Παγκοσμίου επιπέδου προϊόν ή υπηρεσία

2 Παγκοσμίου επιπέδου διαδικτυακή παρουσία και διαφημιστικός προϋπολογισμός

3 Παγκοσμίου επιπέδου διαδικασίες και εξυπηρέτηση πελατών

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η online διαφήμιση επιτρέπουν σε μια κυπριακή επιχείρηση να αποκτήσει πελάτες σε όλο τον κόσμο. Όμως, όταν μια εταιρεία αποφασίζει να κάνει αυτό το βήμα, πρέπει να καταλάβει ότι αλλάζουν:

Ο ανταγωνισμός – Από τοπικός, γίνεται διεθνής.

Το αγοραστικό κοινό – Κάθε χώρα έχει διαφορετική κουλτούρα, καταναλωτικές συνήθειες και προτιμήσεις.

Μια έξυπνη στρατηγική είναι η σταδιακή επέκταση—ξεκινώντας από μία χώρα τη φορά. Έτσι, μπορείς να κατανοήσεις τις ιδιαιτερότητές της, να εφαρμόσεις τις βέλτιστες πρακτικές και να βελτιώσεις το πλάνο σου πριν προχωρήσεις στην επόμενη αγορά.

Το κλειδί για τη διεθνή επιτυχία είναι η σωστή χρήση των διαθέσιμων διαφημιστικών εργαλείων σε συνδυασμό με παραδοσιακές πρακτικές προώθησης.

Για παράδειγμα, αν θέλεις να προωθήσεις ένα προϊόν στο Ντουμπάι, δεν αρκεί να διαφημιστείς μόνο σε Facebook & Google. Πρέπει να συνδυάσεις:

• Διαδικτυακή διαφήμιση σε τοπικές πλατφόρμες

• Συμμετοχή σε εκθέσεις ή τοπικά events

• Προβολή σε τοπικά κανάλια & podcasts

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεις την αίσθηση της τοπικής αγοράς και κτίζεις γέφυρες εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές. Με τη σωστή στρατηγική, οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Η διαφήμιση αλλάζει, η ουσία παραμένει: στρατηγική, δημιουργικότητα, αποτέλεσμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ