CEO Powersoft: «Οταν βλέπεις τον δρόμο, πετυχαίνεις τον στόχο σου»

Ο CEO της Powersoft, κ. Γιώργος Μαλέκκος, µας υποδέχεται στο γραφείο του και µας µιλά για το προσωπικό του ταξίδι στον κόσµο της τεχνολογίας.

Η τεχνολογία µε εξιτάρει, κάθε µέρα είναι διαφορετική, µια συνεχής εξέλιξη, τόσο για την εταιρεία όσο και για µένα», δηλώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Capital Today ο CEO & Software Innovation Architech κ. Γιώργος Μαλέκκος, ο οποίος µας υποδέχτηκε στο γραφείο του και µας µίλησε για το ταξίδι του στον κόσµο της τεχνολογίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΜΙΛΥ ΜΙΝΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

WHO IS WHO

Πρόσφυγας από την Πάνω Ζώδια, µεγάλωσε στη Λεµεσό και σήµερα ζει στη Λευκωσία. Έχει δύο κόρες, την Κωνσταντίνα και την Πέννυ, που απέκτησε µε τη σύζυγό του Μαρία. Όπως λέει, ξεκίνησε να εργάζεται από µικρή ηλικία, γιατί ήθελε να ήταν οικονοµικά ανεξάρτητος, έτσι εργάστηκε ως σερβιτόρος, µπάρµαν και σε θαλάσσια σπορ. «Από το γυµνάσιο δεν ζήτησα ούτε σεντ από την οικογένειά µου», σηµειώνει και προσθέτει ότι τον καιρό που ήταν στον στρατό έκανε µέχρι και τρεις δουλειές. Ακολούθως σπούδασε Πληροφορική στο Cyprus College στη Λευκωσία, ενώ παράλληλα δούλεψε στον χώρο του µόντελινγκ.

«Αφού πρώτα δούλεψα σε µία εταιρεία πληροφορικής για 4 χρόνια, το 1993 δηµιούργησα την Powersoft, η οποία µε τη βοήθεια, στον οικονοµικό τοµέα, του αδερφού µου ανελίχθηκε πολύ γρήγορα», αναφέρει και προσθέτει πως: «Ήµουν πολύ καλός προγραµµατιστής, είχα πολλή δουλειά αλλά και… καλός στις σπατάλες και σε αυτό µε συγκρατούσε ο αδερφός µου!». Στην αρχή, όπως µας λέει, δεν είχε τόσο πάθος για τον τοµέα και εξηγεί πως η δική του γενιά δεν είναι όπως τα σηµερινά παιδιά που γεννιούνται µε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. «Για εµάς τότε ήταν κάτι άγνωστο. Πρόκληση µεν, αλλά άγνωστο και ευτυχώς ανήκω στη γενιά που γνωρίζει πώς ήταν η ζωή χωρίς το Google». Αναφερόµενος στα πρώτα του βήµατα στον χώρο, σηµειώνει πως ξεκίνησε την εταιρεία από το -0, «αλλά µε πολύ καλές αρχές που πήρα από τον πατέρα µου. Κάποιες από αυτές ήταν: “Να είσαι έντιµος και δίκαιος µε τους συνεργάτες και τους πελάτες σου”», τονίζει. 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

«Το 1993 η Powersoft άρχισε τις εργασίες της σε ένα µικρό γραφείο, γεµάτο ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ένα κρεβάτι. Έτυχε φορά που για να ολοκληρωθεί ένα πρόγραµµα, έκανα τρεις µέρες να κοιµηθώ. Από τότε, γνώριζα πώς θα ήθελα να ήταν η εταιρεία και είχα ως στόχο να φτάσω µέχρι τα 20 άτοµα σε προσωπικό. Πιστεύω πως, όταν βλέπεις τον δρόµο, πετυχαίνεις. Φτάνει να τον βλέπεις», αναφέρει ο κ. Μαλέκκος. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...

Μιλώντας για τον τοµέα της τεχνολογίας και το πόσο έχει αλλάξει σε αυτά τα 25 χρόνια λέει πως «αυτό είναι ένα από τα καλά προβλήµατα που µε εξιτάρει, που µου δίνει καθηµερινά ενέργεια, γιατί κάθε µέρα είναι για µένα διαφορετική. Θα ψάξω να µάθω τι καινούργιο βγήκε στην αγορά, ποια νέα καινοτοµία έρχεται, ποιες νέες τεχνολογίες θα προωθήσω. Ασχολούµαι µε ευρωπαϊκά προγράµµατα και είµαι και σε ευρωπαϊκές επιτροπές για νέες τεχνολογίες. Όλο αυτό είναι µια συνεχής εξέλιξη για την εταιρεία, αλλά και για εµένα. Η τεχνολογία µε εξιτάρει! Αν δεν ασχολούµουν µε το κοµµάτι του Software, σίγουρα θα δοκίµαζα κάτι άλλο σε αυτόν τον τοµέα, όπως για παράδειγµα δηµιουργός ή δοκιµαστής gadgets και internet of things». 

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Στην 25χρονη πορεία της Powersoft έχει να θυµάται πολλά! Τις επιτυχίες, αλλά και τις δύσκολες στιγµές. «Θεωρώ µεγάλη επιτυχία τη συµφωνία που συνήψε η εταιρεία πριν από πέντε χρόνια µε τη CYTA για πώληση λογισµικού υπό τη µορφή του software as a service (SAAS), όπου κάθε πελάτης µπορεί, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει χιλιάδες ευρώ αρχικά, να έχει λογισµικό πρόγραµµα µε ένα µικρό κόστος ανά µήνα. Ένας άλλος σταθµός για την εταιρεία ήταν το ευρωπαϊκό έργο e-powercard που µπήκε στα success stories της Ευρώπης». 

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

«Πιο δύσκολη περίοδος ήταν το 2013, όπου µετά το “κούρεµα” των καταθέσεων βρεθήκαµε ξαφνικά σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Ταλαιπωρηθήκαµε πολύ, είχαµε εσωτερικό πρόβληµα, αφού κανένας πελάτης δεν µπορούσε να µας πληρώσει. Όµως, έπρεπε να σταθούµε δίπλα τους. Δεν µπορούσαµε πελάτες που ήταν µαζί µας για 15 χρόνια να µην τους εξυπηρετήσουµε. Πώς τα καταφέραµε; Ως εταιρεία, αν και δεν προχωρήσαµε σε µείωση του προσωπικού, εντούτοις, δεχτήκαµε µειώσεις στους µισθούς όλοι µας. Κάποιοι δεν το άντεξαν και έφυγαν, κάποιοι έµειναν και αισθάνοµαι µεγάλη ευγνωµοσύνη γι’ αυτούς που στάθηκαν δίπλα µου και µε στήριξαν. Όµως για να τα καταφέρουµε, έπρεπε να βρούµε και άλλες λύσεις. Μαζί µε τους προγραµµατιστές της εταιρείας αποφασίσαµε ποια προγράµµατα θα µπορούσαν να πουληθούν εντός και εκτός Κύπρου και ποια έπρεπε να τερµατιστούν. Το SAAS και το Cloud µάς βοήθησαν πάρα πολύ, γιατί όλα τα προϊόντα µας πλέον δεν ήταν µόνο καινοτόµα, αλλά και οικονοµικά προσιτά σε όλους. Έτσι καταφέραµε και επιβιώσαµε. ∆ύσκολα µεν, αλλά τα καταφέραµε». 

ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ 2018

Πέντε χρόνια µετά, ο CEO της Powersoft φανερά αισιόδοξος µιλά για τους νέους σχεδιασµούς της εταιρείας. «Παρ’ όλο που είµαστε ήδη στο cloud και χρησιµοποιούµε τεχνολογικά αναβαθµιζόµενες υπηρεσίες δεν επαναπαυόµαστε και αυτήν τη στιγµή εργαζόµαστε πάνω στη νέα γενιά λογισµικού, η οποία αναµένεται να είναι έτοιµη µέσα σε 8 µήνες. Ένα δεύτερο έργο που έχουµε στα σκαριά και που εκτιµούµε ότι θα “ταρακουνήσει” τον χώρο του λιανικού εµπορίου (υπεραγορές, περίπτερα, µπουτίκ) αφορά συγκεκριµένο πρόγραµµα, όπου µε οπτική αναγνώριση χαρακτήρων θα αναγνωρίζει αυτόµατα τιµολόγια (µε φωτογραφία από το κινητό τηλέφωνο).

Πρόκειται για ένα έργο που έχει τεθεί κάτω από το σχέδιο χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού, µε αρχικό κόστος επένδυσης τις €300 χιλ. ευρώ. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στο €1,200,000 τα επόµενα 3 χρόνια.  Ως Powersoft επενδύουµε, επίσης, στα mobile applications και ήδη πέντε νέα app πελατών µας θα λανσαριστούν πριν από το τέλος του χρόνου. Τέλος, µαζί µε άλλα προγράµµατα που βρίσκονται σε εξέλιξη, στους επόµενους δύο µήνες θα καταθέσουµε και ένα ευρωπαϊκό έργο που αφορά στον χώρο της µόδας και σχετίζεται µε τα χρώµατα και τα µεγέθη στα λογισµικά προγράµµατα. Θα προσπαθήσουµε να λύσουµε ένα ευρωπαϊκό πρόβληµα, έτσι το έργο αυτό ευελπιστούµε να εγκριθεί». 

Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Όσον αφορά στον ψηφιακό µετασχηµατισµό των επιχειρήσεων, θέση του κ. Μαλέκκου είναι πως «το digital transformation είναι παρεξηγηµένο» και εξηγεί: «Το να κάνεις µεταµόρφωση της εταιρείας δεν σηµαίνει ότι πρέπει να αγοράσεις καινούργιο λογισµικό που να είναι καινοτόµο ή να αγοράσεις καινούργια ακριβά µηχανήµατα. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει µελέτη για το ποιες είναι οι πραγµατικές ανάγκες της εταιρείας, αλλά και ποιο θα είναι το κέρδος της επένδυσης. Οι κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν πως οι τεχνολογικές υποδοµές και η τεχνολογική µεταµόρφωση δεν έχουν πάντα υψηλό κόστος, π.χ. το cloud computing που προτείνεται από µεγάλες εταιρείες του εξωτερικού προσφέρει µεγαλύτερη ασφάλεια και µειωµένα κόστη άµεσα (lower cost from day one)». 

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

«Ο υπολογιστής του αύριο θα είναι ό,τι το κινητό τηλέφωνο σήµερα», απαντά ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαλέκκος και εξηγεί πως µε την εισαγωγή του Internet of Thinks οι διάφορες συσκευές θα λειτουργούν µε αισθητήρες: «Οπότε µπορεί η συσκευή να µην είναι κινητό, αλλά ένα ρολόι ή τα γυαλιά που φοράµε. Το ψυγείο, για παράδειγµα, θα σε προειδοποιεί πότε σου τελειώνει το γάλα, τα γυαλιά σου θα σου λένε τις θερµοκρασίες και το πού είσαι κ.λπ. Εποµένως σε λιγότερο από δέκα χρόνια θα έχουµε µόνο µια οθόνη αφής που θα βοηθά στην πληκτρολόγηση (όπως είναι σήµερα τα tablets) και στα επόµενα δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε πληκτρολόγιο, γιατί είναι πλέον ώριµο το voice recognition (αναγνώριση φωνής)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ