20+1 Κύπριες γυναίκες που μας κάνουν περήφανους στο εξωτερικό

Πρόκειται για γυναίκες, οι οποίες κρατούν ψηλά τη σημαία της Κύπρου στο εξωτερικό.

Γυναίκες οι οποίες διαπρέπουν σε διάφορα επαγγέλματα και διακρίνονται για το ερευνητικό και ακαδημαϊκό τους έργο, για τις ανακαλύψεις τους στην ιατρική, για τις επιδόσεις τους στον επιχειρηματικό στίβο, στη δημοσιογραφία, στην τηλεπαρουσίαση, στην υποκριτική, στο λιανικό εμπόριο, στην ενέργεια, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στα ακίνητα, στην καινοτομία και στον σχεδιασμό μόδας.

Το Capital Today επέλεξε και σας παρουσιάζει με αλφαβητική σειρά 20+1 Κύπριες που είτε γεννήθηκαν είτε μετανάστευσαν στο εξωτερικό, γεννηθείσες από Κύπριους γονείς, οι οποίες διακρίθηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για συμπατριώτισσες μας που διαπρέπουν στον τομέα τους, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Αφρική και Ελλάδα, και οι οποίες ηλικιακά κυμαίνονται μεταξύ 27-74 ετών.

Οι γυναίκες αυτές αποδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως η επιτυχία δεν έχει γένος, καθώς με τη δραστηριότητά τους «διασκεδάζουν» τις στατιστικές που καταδεικνύουν «έλλειμμα» γυναικείας ηγεσίας.

Επικεφαλής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, αυτοδημιούργητες διακρίνονται με το ταλέντο, τις γνώσεις, την τόλμη και τη δημιουργικότητά τους. Αντιπροσωπεύουν, να σημειωθεί, μόνο ένα μέρος των Κυπρίων γυναικών που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο εξωτερικό, και επελέγησαν μέσω έρευνας από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού μας.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΜΥΡΙΑ: ANTI-TRAFFICKING ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ Ε.Ε.

Σπούδασε Κοινωνιολογία και Κοινωνική Έρευνα και έχει Phd στην Κοινωνιολογία από το University of Kent at Canterbury στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπήρξε ερευνήτρια στο Solomon Asch Centre for Study of Ethno-political conflict, στο University of Pennsylvania. Μετά τις σπουδές της διορίστηκε στο ευρωπαϊκό λόμπι γυναικών, που είναι το μεγαλύτερο δίκτυο γυναικείων οργανώσεων στην Ε.Ε. Ήταν ιδρυτικό μέλος της δεξαμενής σκέψης του Mediterranean Institute of Gender Studies και υπήρξε διευθύντριά του για επτά χρόνια, μέχρι να γίνει Πρόεδρος του Δ.Σ. Εργάστηκε, επίσης, στην Ε.Ε. ως αποσπασμένη εθνική εμπειρογνώμονας, ενώ έχει ασχοληθεί με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα του trafficking. Από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι σήμερα, το γραφείο της έχει έδρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ: H ΚΥΠΡΙΑ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Η Κατερίνα Γαβριηλίδου είναι Πολιτική Επιστήμονας με σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό, όπως η βράβευσή της από τη Βασίλισσα Ελισάβετ τον Ιούνιο του 2016. Η Κατερίνα ασχολείται ενεργά με την ενδυνάμωση της νεολαίας τόσο στην Κύπρο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμμετείχε σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια νέων, όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας, η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Νεολαίας, το One Young World και το Harvard Project for Asian and International Relations. Πολλές από τις προτάσεις της έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς ανακηρύξεις για τα δικαιώματα των νέων, ενώ άρθρα και εκθέσεις της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά διεθνούς κύρους, όπως το Oxford Philosophical Society Review.

Tο 2016 διακρίθηκε ως μία από τους 60 καλύτερους νεαρούς ηγέτες της Κοινοπολιτείας για τη συμβολή της στην ενδυνάμωση των νέων στην Κύπρο και διεθνώς. Το βραβείο Queen’s Young Leaders Award παρέλαβε από την ίδια τη Βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη διάρκεια τελετής στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, Πρωθυπουργών και άλλων ηγετικών προσωπικοτήτων της Κοινοπολιτείας. Κατά την περίοδο 2015 – 2017 συμμετείχε στον Οργανισμό Νεολαίας των Ηνωμένων Εθνών, εκπροσωπώντας τους νέους της Ευρώπης, θέση στην οποία εξελέγη έπειτα από παγκόσμια ψηφοφορία με νέους από όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, έχει ανακηρυχθεί Επίτιμο Μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων. Επιλέχθηκε, ακόμη, στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων ως Προέδρος μίας από τις τέσσερεις κοινοβουλευτικές ομάδες της προσομοίωσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο βραβεύθηκε με το 1ο Greek International Women Award στην κατηγορία της Κοινωνικής Επιστήμης, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Έχει σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με πτυχίο Business Studies στο Lancaster University και μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο London School of Economics. Ακολούθως, παρακολούθησε μαθήματα στα πανεπιστήμια του Oxford και Cambridge. Η Κατερίνα Γαβριηλίδου είναι η Πρόεδρος και Ιδρυτής του Οργανισμού The European Cyprus Society που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και συμμετοχή των Κυπρίων νέων στα κοινά και στα ευρωπαϊκά νεανικά δρώμενα.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΩΝΗ: Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΥΠΡΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ

Η 37χρονη σήμερα Θεώνη Γεωργίου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, λαμβάνοντας Πτυχίο Χημείας το 2001, ενώ ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της το 2006. Δούλεψε ως μεταδιδακτορική συνεργάτις στο Rice University στο Χιούστον στις ΗΠΑ, ενώ το 2007 τής απονεμήθηκε πενταετής ακαδημαϊκή υποτροφία από το Ερευνητικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, που της επέτρεψε να πάρει ακαδημαϊκή θέση στο Τμήμα Χημείας του University of Hull. Το 2014 πήρε θέση στο Imperial ως Λέκτορας και το 2016 προήχθη σε Επίκουρο Καθηγήτρια. Το 2016, επίσης, εκτός από την προαγωγή της, είδε δύο ερευνητικές της δημοσιεύσεις σε εξώφυλλο γνωστών επιστημονικών περιοδικών. Σημαντική στιγμή για την ίδια, ήταν και το διεθνές βραβείο James S Walker που έλαβε η φοιτήτριά της Άννα Κωνσταντίνου από το Ινστιτούτο Υλικών, Ορυκτών και Μεταλλευτικής για την καλύτερη μεταπτυχιακή εργασία στα πολυμερή.

 

ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ: Η ΙΑΤΡΟΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

Σπούδασε Ιατρική στο State University of New York στο Buffalo και σήμερα είναι μόνιμη ιατρός στο North Shore University Hospital. Η κλινική της έρευνα περιστρέφεται γύρω από στοχευμένες θεραπείες. Εργάζεται, παράλληλα, στο κεντρικό Ογκολογικό Τμήμα του Memorial Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και είναι βοηθός Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Weill medical College of Comell University New York Presbyterian Hospital. Εδώ και αρκετά χρόνια συμβουλεύει και ενημερώνει την ελληνοκυπριακή παροικία, συμμετέχοντας σε συνέδρια τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και κάνοντας διαλέξεις με θέμα τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες και άνδρες.

 

ΙΟΡΔΑΝΟΥΣ FREDA: H DESIGNER ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

Η κα Ιορδάνους γεννήθηκε πριν από 67 χρόνια στη Λεμεσό. Σήμερα είναι ιδιοκτήτρια της Freda Iordanous Company, μίας εκ των πρωτοπόρων εταιρειών στον χώρο του fashion designing με έδρα το Τορόντο του Καναδά, με διάσημους πελάτες σε ΗΠΑ και Καναδά. Παράλληλα, η εταιρεία της κέρδισε διαγωνισμούς για τις αποκλειστικές στολές εταιρειών, όπως η Canada 3000, η Air Canada, η First Air Elizabeth Arden, CN Tower, Shiseido Canada, Mary Kay Cosmetics και πολλές άλλες, ενώ έχει χαρακτηριστεί –όχι αδίκως- ως designer επιλογής της κυβέρνησης του Καναδά και της κυβέρνησης του Οντάριο. Στη χώρα μετακόμισε το 1971 με τον σύζυγό της Δήμο, δημιουργώντας το πρώτο της κατάστημα το 1974, έκτασης 8.000 τ.μ., στην fashion district του Τορόντο.

 

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΤΟΥ SOCRATI SHOES

Η Μαίρη Ιωαννίδου, με καταγωγή από την Ορμήδεια της επαρχίας Λάρνακας, είναι με τον σύζυγό της Μιχάλη ιδιοκτήτες της αλυσίδας καταστημάτων, Socrati Shoes, ενός γνωστού και ποιοτικού brand στην αφρικανική ήπειρο και ιδιαίτερα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Η αλυσίδα Socrati Shoes δραστηριοποιείται στον κλάδο πώλησης υποδημάτων, τσαντών και αξεσουάρ για άνδρες και γυναίκες. Εισάγει υποδήματα από Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία και Βραζιλία. Η εταιρεία έχει σήμερα παρουσία στο Γιοχάνεσμπουργκ στην πλατεία Nelson Mandela, στο εμπορικό κέντρο Hyde Park, στο εμπορικό κέντρο Cedar Square και στο εμπορικό κέντρο Brooklyn Mall στην Πρετόρια. Τέλος, διαθέτει και κατάστημα Outlet, το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο World Wear έξω από το Beyers Naude Drive.

 

ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ FORBES UNDER 30

Η Χριστίνα Καραπατάκη κατάγεται από τη Λάρνακα. Το 2010 πήρε το πρώτο της πτυχίο και μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στον κλάδο του Χημικού Μηχανικού και το 2012 το δεύτερο μεταπτυχιακό της από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Από το 2012 εργάζεται στο Χιούστον των ΗΠΑ, στην Schlumberger, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο που παρέχει υπηρεσίες σε παραγωγούς κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εργάζεται στο τμήμα επενδύσεων σε νεοσύστατες και καινοτόμες εταιρείες, επενδύοντας σε νέους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας. Η Χριστίνα Καραπατάκη μπήκε πρόσφατα στη διεθνή λίστα «30 Under 30 Forbes» στην κατηγορία της Ενέργειας.

 

ΚΑΡΑΦΩΚΑ-ΜΑΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗ: ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

 

Η ιατρική εξελίσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει πλέον στη ρομποτική χειρουργική. Ένας τομέας, στον οποίο διαπρέπει καθημερινά και η Δρ Ελένη Καραφωκά-Μαύρου, Χειρουργός Πεπτικού, με εξειδίκευση στη Ρομποτική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική και στη Χειρουργική Ογκολογία. Η νέα αυτή τεχνολογία στον κόσμο της χειρουργικής άνοιξε μια μεγάλη πόρτα προς το μέλλον. Το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci αποτελείται από την κονσόλα του χειρουργού, την Τροχήλατη Βάση Ασθενούς, στην οποία είναι προσαρτημένοι τέσσερεις μηχανικοί βραχίονες με υποδοχές για να εφαρμόζουν τα ειδικά εργαλεία EndoWrist, και την Τροχήλατη Βάση Vision. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα, που προσφέρει η εν λόγω μέθοδος, είναι οι πολύ μικρές τομές, σε αντίθεση με την κλασική χειρουργική που γίνεται μέσα από μεγάλες, ανοικτές τομές. Η Δρ Ελένη Καραφωκά διαπρέπει στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια έρχεται σταθερά και στο νησί μας, στο Mediterranean Hospital Of Cyprus, στη Λεμεσό. Κύριος στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη του τμήματος «Ρομποτικής Γενικής Χειρουργικής» του εν λόγω νοσοκομείου, με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους Κυπρίους να απολαύσουν τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η σύγχρονη βιοτεχνολογία στις μέρες μας.

 

ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΝΑΤΑΣΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Η Κύπρια επιστήμονας, Δρ Νατάσα Κυπριανού, με καταγωγή από την Πάφο, διαπρέπει στο εξωτερικό για το ερευνητικό της έργο ενάντια στον καρκίνο. Είναι Καθηγήτρια Ουρολογίας, Παθολογίας και Μοριακής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, στο Λέξινγκτον των ΗΠΑ και κατέχει την έδρα James F. Hardymon στο κέντρο Έρευνας, Ογκολογίας και Ουρολογίας. Σπούδασε Βιοχημεία στο University College London και έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιατρική στο University of Leeds. Απέκτησε Διδακτορικό Μοριακής Ενδοκρινολογίας στο University of Wales και συνέχισε για μεταπτυχιακή ειδικότητα στον καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος με υποτροφίες στο Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ και στο Imperial Cancer Research Institute του Λονδίνου. Το 2006 αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που βραβεύθηκε από την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία για τη συνεισφορά της στην ουρολογική έρευνα και το 2010 εξελέγη πρόεδρος της επιτροπής κοινοβουλευτικών ερευνητικών προγραμμάτων κατά του καρκίνου από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας. Το 2012, η Δρ Κυπριανού ψηφίστηκε ακαδημαϊκός – επιστήμονας της χρονιάς στα βραβεία «Γυναίκες της Χρονιάς 2012» του περιοδικού Madame Figaro στην Κύπρο. Το 2013, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins τίμησε τη Δρα Νατάσα Κυπριανού, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα ενάντια στον καρκίνο. Το μετάλλιο τής απονεμήθηκε από τον τέως Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπάρακ Ομπάμα.

 

ΛΑΖΑΡΗ ΜΑΡΙΤΣΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΙΑΤΩΝ ΣΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Η Μαρίτσα Λαζαρή, 74 ετών, με καταγωγή από την κοινότητα της Δοράς, είναι η χήρα του αείμνηστου δισεκατομμυριούχου Chris Λαζαρή, ο οποίος απεβίωσε το 2015, λίγους μήνες πριν από την 50ή επέτειο του γάμου τους. Μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1959 σε ηλικία 16 ετών και η πρώτη της δουλειά ήταν το πλύσιμο πιάτων σε εστιατόρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1965 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Chris Lazari και ασχολήθηκαν με τον σχεδιασμό μόδας. Χρησιμοποίησαν στη συνέχεια τα κέρδη από την επιχείρησή τους για την αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας την εταιρεία Lazari Investments, στην οποία κατέχει μέχρι σήμερα διευθυντική θέση. Σήμερα, η εταιρεία έχει στην κατοχή της γη 2,65 εκατομμυρίων τ.μ. σε όλο το Λονδίνο, ενοικιάζοντας ως επί το πλείστον γραφειακούς χώρους. Αν και η αγορά έχει πληγεί, περισσότερο από τους φόβους των επενδυτών εξαιτίας του Brexit, εντούτοις, η εταιρεία δεν έχει πληγεί, κυρίως λόγω των υψηλών ενοικίων που εισπράττει από την περιοχή του West End. Η Μαρίτσα Λαζαρή διευθύνει σε συνεργασία με τα τρία της παιδιά την οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας η περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, υπολογίζεται στα $2,1 δις.

 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΩ: ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΙΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Η Κύπρια Δέσπω Μιχαηλίδου, που ζει μόνιμα στη Νέα Ζηλανδία, ίδρυσε το 1991 με τον σύζυγό της Γιάννη, αρτοποιείο, το οποίο πωλούσε προϊόντα με βάση το λαμχατζούν και την πίτα. Το πρώτο κατάστημα, με την επωνυμία «The Middle Eastern pizza», αποτέλεσε εχέγγυο, για να εξασφαλίσει η εταιρεία δάνειο από τις τράπεζες της χώρας, ώστε να διευρύνει τις εγκαταστάσεις και την γκάμα των προϊόντων της στην αγορά της Νέας Ζηλανδίας, αποτελώντας σήμερα τον πρώτο παίκτη σε μερίδια αγοράς στη χώρα σε ό,τι αφορά στις πίτες και τις πίτσες. Σήμερα, η εταιρεία λειτουργεί υπό την επωνυμία «Giannis Pitta» και διευρύνει κάθε χρόνο τον κύκλο εργασιών, αλλά και την κερδοφορία της.

 

ΜΠΑΞΤΟΝ ΤΟΝΙΑ: H KΥΠΡΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΦ-ΣΤΑΡ

Η διάσημη Κύπρια είναι 49 ετών και μοιάζει πραγματικά πολύ νεότερη, ενώ η ίδια πιστεύει ότι πηγή της νεότητός της είναι η μεσογειακή διατροφή. Είναι μητέρα 4 παιδιών και την αποκαλούν την Ελληνίδα Nigela (Βρετανίδα τηλεοπτική σεφ-σταρ). Δηλώνει ότι έχει δυνάμεις και φόρμα 30χρονης. «Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ζωής που κάνω. Γεννήθηκα στη Βρετανία, αλλά ζω ως Ελληνίδα τόσο στη ζωή όσο και στη διατροφή», δήλωσε σε συνέντευξή της στην Daily Mail. Η Μπάξτον δηλώνει ότι το χειρότερο πράγμα που κάνουν (και) οι Βρετανοί είναι ότι προτιμούν να τρώνε έτοιμο φαγητό παρά να μαγειρεύουν φρέσκα και υγιεινά πιάτα. Το 2015, κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Eat Greek for a Week» («Φάε ελληνικά για μία εβδομάδα»). Παρουσιάζει τη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή «My Greek Kitchen», διαθέτει εστιατόριο στο Λονδίνο, το «The Real Greek», ενώ έχει και σχολή μαγειρικής. Μέχρι πρόσφατα παρουσίαζε με τον Άκη Πετρετζίκη την εκπομπή μαγειρικής του Σίγμα, «Μια βαλίτσα γεύσεις».

 

ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΝΤΑ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Η ομογενής ηθοποιός Άντα Νικοδήμου θεωρείται μία από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες της αυστραλιανής τηλεόρασης, ενώ έχει προταθεί αρκετές φορές για τον τίτλο της κορυφαίας ηθοποιού της τηλεόρασης. Η 40χρονη ηθοποιός και πρωταγωνίστρια της γνωστής σαπουνόπερας «Home and Away» γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1977 στη Λάρνακα και μεγάλωσε στο Σύδνεϋ. Είναι από τις πιο δημοφιλείς σταρ στην Αυστραλία και όπως έχει δηλώσει η ίδια λατρεύει τα ταξίδια, το διάβασμα και τους περιπάτους στη θάλασσα. Συμμετέχει ενεργά στην τηλεόραση της Αυστραλίας τα τελευταία 23 χρόνια, με ρόλους εκτός από τη σαπουνόπερα «Home And Away», στο «Heartbreak High» και στο «Dancing With The Stars» το 2005, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση. Στο Instagram έχει 227 χιλιάδες ακολούθους και έχει παντρευτεί το 2007 τον Chrys Xipolitas.

 

ΠΑΦΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: Η CFO ΤΗΣ UBS ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Η Γεωργία Παφίτη είναι σήμερα οικονομική διευθύντρια της ελβετικής τράπεζας UBS στο Λουξεμβούργο και περιφερειακή οικονομική διευθύντρια της UBS για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Είναι πολύτεκνη μάνα με τέσσερα παιδιά και συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καριέρα με την οικογένειά της. Όπως εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή της, έχει κτίσει τη ζωή και την καριέρα της πάνω σε μια βάση αρχών που πιστεύει ότι ισχύουν τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ατόμου, άνδρα ή γυναίκας. «Πρώτιστα», όπως έχει δηλώσει «πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη και να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου. Δεν πρέπει να διστάζεις, όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία, ανεξαρτήτως τού βαθμού δυσκολίας της. Πρέπει να το βλέπεις σαν μια ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούργιο και να κτίσεις τις γνώσεις και τις ικανότητές σου. Η μάθηση είναι μια διά βίου άσκηση και το άγνωστο δεν πρέπει να σε φοβίζει. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας μου αναλαμβάνω προκλήσεις χωρίς δισταγμό. Αυτές οι ευκαιρίες στο τέλος μπορεί να καθορίσουν τη σταδιοδρομία σου».

 

ΠΕΤΑΛΛΙΔΗ ΝΙΚΟΛ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ WALL STREET

Η Ελληνοαμερικανίδα διακεκριμένη δημοσιογράφος είναι κόρη της Κύπριας Φανής Πεταλλίδη, ιδρύτριας και εκδότριας της ιστορικής εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971 και αποφοίτησε από το Buckley Country Day School το 1985 και το The American University το 1993. Το 1998 παντρεύτηκε τον οδοντίατρο του Μανχάταν Νικόλαο Τσιόλα. Σήμερα, εργάζεται στο FOX Business, και πέρα από την πρωινή ωριαία της εκπομπή στο κανάλι, κάθε μεσημέρι σε ζωντανή σύνδεση από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μεταφέρει το κλίμα της Wall Street. Στο FOX Business Network εργάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ προηγουμένως εργαζόταν στην τηλεόραση του Bloomberg, όπου έκανε ρεπορτάζ σε καθημερινή βάση για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών και των αγορών εμπορευμάτων των ΗΠΑ. Εργάστηκε, παράλληλα, ως παραγωγός στο CNBC, όπου βοήθησε με αναλύσεις για την πορεία του χρηματιστηρίου του NYSE.

 

ΠΟΪΡΑΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ: ΣΤΟΥΣ 40 ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Είναι αριστούχα απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με διδακτορικό το 2000 στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας με έδρα την Κρήτη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκουν στον χώρο της υπολογιστικής βιολογίας και εστιάζονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή υπολογιστικών μεθόδων για τη διερεύνηση προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργία νευρικών και γενετικών μηχανισμών. Στο εργαστήριό της αναπτύσσει υπολογιστικές μεθόδους και εργαλεία με σκοπό (α) την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων γονιδιακής έκφρασης που σχετίζονται με καρκίνο με στόχο τον εντοπισμό γονιδιακών δεικτών και υποκατηγοριών της ασθένειας, (β) τον εντοπισμό ρυθμιστικών μορίων όπως τα miRNAs και πιθανών στόχων τους στο γονιδίωμα φυτών και θηλαστικών, (γ) την ανάπτυξη θεωρητικών μοντέλων βιολογικών δικτύων και (δ) τη μοντελοποίηση νευρικών κυττάρων και δικτύων κάτω από κανονικές και παθολογικές συνθήκες, με στόχο τη συσχέτιση της ικανότητας μνήμης και μάθησης με τις βιοφυσικές και μορφολογικές ιδιότητες του νευρικού ιστού. Οι μεθοδολογικές της προσεγγίσεις περιλαμβάνουν (α) νέους αλγορίθμους ομαδοποίησης και εξαγωγής χαρακτηριστικών, (β) αλγορίθμους μηχανικής μάθησης όπως τα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα και τα Κρυφά Μαρκοβιανά μοντέλα, (γ) λεπτομερή και απλοποιημένα μοντέλα νευρικών κυττάρων και δικτύων και (δ) θεωρητική ανάλυση και αφαιρετική μαθηματική μοντελοποίηση. Τον Σεπτέμβριο του 2014 εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στο World Economic Forum στην Κίνα, ως μια από τους 40 κορυφαίους νέους επιστήμονες στον κόσμο.

 

ΣΑΒΒΙΔΗ JOANNA: ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Joanna Σαββίδη ήταν από το 2002 έως το 2009, πρόεδρος του World Trade Center of Greater Philadelphia, ενός οργανισμού που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, μέσω της βελτίωσης των επιχειρήσεων. Υπό την ηγεσία της βοήθησε πάνω από 450 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αυξήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δημιουργώντας 3,800 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, είναι πρόεδρος στη δική της εταιρεία, την Transworld Ventures LLC. Το 2011 ολοκλήρωσε την αποστολή της ως Διευθύνουσας Συμβούλου τής World Trade Center Holdings (Cyprus) Ltd, μιας ομάδας 15 Κέντρων Παγκόσμιου Εμπορίου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ το 2012 οργάνωσε τις επιχειρηματικές υπηρεσίες ενός νεοσυσταθέντος Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην Άκρα της Γκάνας. Πριν από αυτά, η Joanna εργάστηκε για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των IBM, Heinz και Campbell Soup Company, συμβάλλοντας σημαντικά στην εισαγωγή εμπορικών σημάτων, όπως Campbell, Godiva, Pepperidge Farm, V8, Prego και Vlasic στις παγκόσμιες αγορές.

Η Joanna Σαββίδη έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο "Women of Distinction Award" από το Business Journal της Φιλαδέλφειας (2006). Επίσης, έλαβε το «Παγκόσμιο Βραβείο Ηγεσίας» από τον Σύνδεσμο Προξενικών Σωμάτων Φιλαδέλφειας (2006), το «Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Βραβείο» από την Ένωση Ηνωμένων Εθνών της Μεγάλης Φιλαδέλφειας (2004), το «Βραβείο διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου» από την Κυπριακή Εταιρεία της Μεγάλης Φιλαδέλφειας (2005), καθώς και το «Βραβείο Άρτεμις» από το Ευρωπαϊκό Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (2006). Επιπρόσθετα, έλαβε το Βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς» από το WIN (δίκτυο γυναικείων θεμάτων) στη Νέα Υόρκη (2009). Η Joanna είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη γεωργική μηχανική και πτυχίου στη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου της Σερβίας. Μιλά άπταιστα πάνω από δέκα γλώσσες και έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περίπου 100 χώρες. Έζησε στην Κύπρο, τη Σερβία, την Ιαπωνία, το Ντουμπάι και την Κένυα, εκτός από τις ΗΠΑ, ενώ ταξίδεψε σε περισσότερες από 70 χώρες. Αυτήν τη στιγμή ζει στο Medford, NJ με τον σύζυγό της Γιώργο.

 

ΣΤΑΥΡΟΥ-ΣΥΡΟΥ ΕΥΗ: ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

H Δρ Εύη Σταύρου-Σύρου είναι Κύπρια Αν. Καθηγήτρια της Ιατρικής, η οποία ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Πρόσφατα της ανατέθηκε η νεοϊδρυθείσα ερευνητική έδρα του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου Case Western Reserve University. Είναι, παράλληλα, η επιστημονική Διευθύντρια της δεύτερης μεγαλύτερης κλινικής Αντιπηκτικών, η οποία αποτελεί, επίσης, Κέντρο Αριστείας για τη διαχείριση Αντιπηκτικής Αγωγής. Το 2014, διορίσθηκε Πρόεδρος της Επιστημονικής Υποεπιτροπής για τον Παράγοντα XI και το Σύστημα Επαφής του ISTH. H νέα αυτή Έδρα εγκαθιδρύθηκε προς τιμήν του διαπρεπούς Καθηγητού της Αιματολογίας Oscar D. Ratnoff, του οποίου και θα φέρει το όνομα. Η Δρ Εύη Σταύρου-Σύρου γεννήθηκε στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 1977, αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Semmelweis στη Βουδαπέστη, με βαθμό πτυχίου ΑΡΙΣΤΑ. Σήμερα, είναι επίσης ερευνήτρια της Πλατφόρμας Προηγμένης Τεχνολογίας [APT], η οποία αναπτύσσει έναν πρωτοποριακό διηλεκτρικό μικροαισθητήρα [Clotchip], ο οποίος βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ηλεκτρική τεχνική της διηλεκτρικής φασματοσκοπίας [DS], η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία πήξης του αίματος σε μια μικρογραφία φορητής μέτρησης. Η έρευνά της χρηματοδοτείται από το American Heart Association, VA Research and Education Foundation, APT Center και προηγουμένως από το Hemostasis and Thrombosis Research Society.

 

ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΠΟΠ ΚΟΡΝ

Η Κασσάνδρα Σταύρου είναι αγγλοκυπριακής καταγωγής, με πατέρα Κύπριο και μητέρα Βρετανίδα. Σήμερα, ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία ως επικεφαλής της επιτυχημένης επιχείρησης Propercorn με έδρα το Λονδίνο. Τα πράγματα για την Κασσάνδρα ξεκίνησαν κάπως κινηματογραφικά. Η νεαρή κοπέλα που σπούδασε νομικά, έπειτα εργάστηκε σε ένα μεγάλο διαφημιστικό γραφείο, αλλά ανέκαθεν αγαπούσε τη μόδα, το design και γενικότερα τις τέχνες. Και εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά στη ζωή της, αποφάσισε να τα βροντήξει όλα, να παρατήσει τη δουλειά της, να επιστρέψει στο πατρικό της και να κάνει εκείνο που πραγματικά θα γέμιζε τη ζωή της. Εργάστηκε ακόμη και σε pub, μέχρι που το 2011 ίδρυσε την Propercorn, μια εταιρεία που παράγει και πουλάει το δημοφιλές σνακ, αλλά σε μια πιο υγιεινή εκδοχή.

Σήμερα, η επιχείρηση απασχολεί 40 εργαζομένους και πουλάει κάθε μήνα 3 εκατομμύρια πακετάκια ποπκορν στις 14 χώρες που δραστηριοποιείται! Εκτός από τα 3 εκατομμύρια σακουλάκια βραβευμένου ποπκορν που πωλούνται κάθε μήνα, η Κασσάνδρα και η Propercorn ετοιμάζονται να προωθήσουν στην αγορά μια σειρά ρούχων και ένα ίδρυμα, ενώ λειτουργούν ως μέντορες για νεαρούς επιχειρηματίες μέσω της δράσης Propercorn Platform. Τα ποπκορν της Propercorn είναι, μάλιστα, το επίσημο σνακ της εβδομάδας μόδας του Λονδίνου, ενώ η εταιρεία θεωρείται μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον χώρο των snacks στην Ευρώπη. Η Κασσάνδρα έγινε ακόμη πιο γνωστή στην Κύπρο με την πρόσφατη βράβευσή της στα 12α Βραβεία Madame Figaro «Γυναίκες της Χρονιάς 2016» στην κατηγορία «Τράπεζα Κύπρου Καινοτομία».

 

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΚΛΕΛΙΑ: Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΤΑΝΚΕΡΣ

Η Κλέλια Χατζηιωάννου είναι από τις γυναίκες που απασχολούν πολύ συχνά –και όχι άδικα– τα ΜΜΕ τόσο του Μονακό όσο και της Κύπρου και Ελλάδας. Έχει χαρακτηρισθεί ως η βασίλισσα των τάνκερς και είναι σήμερα, σύμφωνα με το Forbes, μία εκ των πλουσιοτέρων Κυπρίων με περιουσία €1,2 δις. Πρόσφατα, η πράξη της να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ (Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας) του Ιδρύματος «Χαμόγελο του παιδιού» επιδοκιμάστηκε από το σύνολο του ελληνικού Τύπου, που την ίδια ώρα κατέκρινε την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία δεν είχε προνοήσει να εξαιρέσει το Ίδρυμα από τον εν λόγω φόρο. Σήμερα, η Κλέλια Χατζηιωάννου έχει αναπτύξει ένα αξιοζήλευτο φιλανθρωπικό έργο, ενώ προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη.

 

NICHOLSON ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Η ΜRS D-TANGLE

Η Χριστίνα Nicholson σπούδασε Msc Business Management στο University of Essex και Msc Human Resource Management στο LSE. Εργάστηκε για 2 χρόνια στην Deloitte ως External HR και έπειτα στην οικογενειακή επιχείρηση. Τον Οκτώβριο του 2014, ξεκίνησε την εταιρεία Laidback Life Ltd µε πρώτο προϊόν το D-Tangle. Οι χρήστες τοποθετούν τα ακουστικά τους στο D-Tangle και µόλις πατήσουν το κουµπί ξετυλίγονται αυτόµατα. Τον Δεκέµβριο του 2016, λάνσαρε το D-Tangle στα καταστήµατα Public και Debenhams στην Κύπρο. Τον Ιανουάριο του 2017 έκανε συνεργασίες για το D-Tangle στην Αµερική και άνοιξε τις αποθήκες του D-Tangle στην Καλιφόρνια που προµηθεύουν την Amazon Αµερικής. Το D-Tangle διατίθεται, επίσης, σε Αγγλία (Carphone Dixons, Αεροδρόμιο Χίθροου), Ντουµπάι, Σαουδική Αραβία και Ταϊβάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ