Ιωσηφίνα Αντωνίου:Οι εργαζόμενες γυναίκες αμείβονται πολύ χαμηλότερα από ότι οι άντρες

Συνέντευξη της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, Προέδρου του Συμβουλίου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στο Economy Today.

Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας επαγγελματικά βήματα και ποιοι σταθμοί καθόρισαν την πορεία σας;

Τελειώνοντας τις σπουδές μου, ήμουν από τις τυχερές που μπορούσαν να εργαστούν άμεσα, αφού υπήρχε η οικογενειακή επιχείρηση για να δουλέψω.

Με ποιες αξίες πορεύεστε στον επαγγελματικό στίβο;

Οι αξίες είναι διαχρονικές και πάγιες. Δεν αλλοιώνονται και δεν επιδέχονται εκπτώσεις. Πιστεύω ότι το ήθος στο επιχειρείν είναι συνισταμένη για καλές συνεργασίες που οδηγούν στην επιτυχία των στόχων που κάποιος ή κάποια θέτει.

Ποια στοιχεία καθορίζουν μια πετυχημένη καριέρα;

Να αγαπάς αυτό που κάνεις, να εργάζεσαι σκληρά και να είσαι διορατικός.

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά τα θέματα ισότητας στον χώρο εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και την ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Η ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στη λήψη πολιτικών και δημόσιων αποφάσεων οδηγεί σε καλύτερη, πιο ισορροπημένη και αποτελεσματική χάραξη πολιτικής μέσω του επαναπροσδιορισμού των πολιτικών προτεραιοτήτων και της τοποθέτησης νέων θεμάτων στην πολιτική ατζέντα, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει μεν αυξηθεί σημαντικά, εξακολουθεί όμως να παρατηρείται το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής», που συνεχίζει να εμποδίζει την επαγγελματική ανέλιξή τους. Αν και η αγορά εργασίας είναι στελεχωμένη από ικανότατες γυναίκες, δυστυχώς διαπιστώνεται ότι η αξία τους υποτιμάται όσον αφορά την άνοδό τους στις ανώτερες και ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας. Οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά στις ιεραρχικά υψηλότερες θέσεις, πράγμα το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα στερεότυπα για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Δυστυχώς, οι εργαζόμενες γυναίκες αμείβονται πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι οι άντρες (το τελευταίο καταγεγραμμένο χάσμα αμοιβών [2018] ανέρχεται στο 10,4%), βρίσκονται συγκεντρωμένες σε περιορισμένο αριθμό επαγγελμάτων που θεωρούνται κατεξοχήν «γυναικεία» και είναι τα πιο χαμηλά αμειβόμενα, πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, καθίστανται συχνά θύματα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, δεν έχουν ίσες ευκαιρίες κατάρτισης και ανέλιξης και απουσιάζουν από τις ανώτερες διευθυντικές θέσεις. Έχουν σημειωθεί πολλά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς. Έχουν ψηφιστεί πολύ σημαντικά νομοθετήματα που εναρμονίζουν πλήρως την εσωτερική μας νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας. Παράλληλα, σειρά μέτρων αλλά και δράσεων για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων έχουν δρομολογηθεί στο νέο ΕΣΔ για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023.

Πώς ισορροπείτε την προσωπική/οικογενειακή ζωή με την επαγγελματική σας ζωή;

Έχουν μεγαλώσει πια τα παιδιά μου, έτσι δεν αντιμετωπίζω τη δυσκολία συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Δυστυχώς, οι νέες εργαζόμενες μητέρες πολλές φορές βρίσκονται μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν πιο πολλές δομές στήριξης για τις εργαζόμενες γυναίκες, για να μπορούν να συνδυάζουν καριέρα και οικογένεια.

Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπο - πηγή έμπνευσης για εσάς;

Ενστερνίζομαι ιδέες και αγωνίζομαι γι’ αυτές. Θαύμασα και θαυμάζω, βέβαια, πολλές γυναίκες που αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των γυναικών, για το δίκαιο, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Συνεχίζω να αγωνίζομαι και από τη θέση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για την εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων σε βάρος της γυναίκας.

Η 8η Μαρτίου 2021 ξημερώνει υπό το φως των σοβαρών καταγγελιών για λεκτική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τις γυναίκες-θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας;

Η οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών, είτε είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική, είτε σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση, είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμια και ένα από τα λιγότερο διωγμένα εγκλήματα. Πρέπει να σταματήσουμε την ατιμωρησία και τη λογική του εξουσιαστικού ρόλου των ανδρών πάνω στις γυναίκες που επιτρέπουν αυτές τις συμπεριφορές αλλά και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το μήνυμά μου προς όλες τις γυναίκες είναι: Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, μίλησε, κατάγγειλε, το αξίζεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ