Σταύρη Φράγκου: Η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί πολύ στον επαγγελματικό στίβο

Συνέντευξη της Επιχειρησιακής ∆ιευθύντριας Assurance Services της Deloitte στο Economy Today.

Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας επαγγελµατικά βήµατα και ποιοι σταθµοί καθόρισαν την πορεία σας;

Γεµάτα ανυποµονησία και ενθουσιασµό! Είχα πάρει συνειδητά από την πρώτη µέρα την απόφαση ότι θα είµαι καθηµερινά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού µου, και µε αυτή την ιδέα πορεύοµαι µέχρι και σήµερα. Καθοριστικοί σταθµοί ήταν όλες εκείνες οι φορές που, είτε λόγω απογοήτευσης είτε λόγω αµφισβήτησης, ήθελα να σταµατήσω να προσπαθώ. Βλέποντας πίσω και κρίνοντας εκ του αποτελέσµατος, η σωστή διαχείριση της ‘προσωρινής αποτυχίας’, σε συνδυασµό µε την εκ φύσεως αισιοδοξία µου, ήταν αυτά που µε έκαναν πιο δυνατή και µου έδωσαν την ώθηση να µη σταµατώ να κυνηγώ τα όνειρά µου.

Με ποιες αξίες πορεύεστε στον επαγγελµατικό στίβο;

Σεβασµός, υπευθυνότητα και αγάπη γι’ αυτό που κάνω!

Ποια στοιχεία καθορίζουν µια πετυχηµένη καριέρα;

Η αγάπη και το πάθος του να κάνεις αυτό που αγαπάς, στοιχεία που σε κάνουν να νιώθεις ένα αίσθηµα ικανοποίησης και πληρότητας. Ακούγεται απλό και εύκολο, αλλά… δεν είναι!

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά τα θέµατα ισότητας στον χώρο εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και την ίση αµοιβή µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Είναι γεγονός ότι στις µέρες µας η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί πολύ στον επαγγελµατικό στίβο. Το ότι αρκετές θέσεις είναι ακόµα ανδροκρατούµενες οφείλεται και στο ότι παραδοσιακά η γυναίκα βιώνει τη µητρότητα, κάτι το οποίο ως έναν βαθµό αναγκάζει µια γυναίκα να αφήσει την καριέρα της. Αυτό πλέον όµως αλλάζει θετικά. Σε ό,τι αφορά τα θέµατα ισότητας στον χώρο εργασίας, θεωρώ ότι, σε εργασιακά περιβάλλοντα σύγχρονα και προοδευτικά, όποιος εργάζεται σκληρά, µε όρεξη και είναι καλός στη δουλειά που υπηρετεί, κερδίζει τον σεβασµό και την αποδοχή των συναδέλφων του, ανεξαρτήτως φύλου. Τόσο οι εταιρείες όσο και το κράτος, οφείλουν να λάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και να δώσουν εφόδια που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να ισορροπήσουν τους διάφορους ρόλους τους.

Πώς ισορροπείτε την προσωπική/οικογενειακή ζωή µε την επαγγελµατική σας ζωή;

∆ύσκολα! Προσπαθώ όµως να βάζω όρια και να εντάσσω στο καθηµερινό πρόγραµµα χρόνο προσωπικό και οικογενειακό, τηρώντας τον όσο πιστά ακολουθώ το επαγγελµατικό πρόγραµµά µου.

Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπο - πηγή έµπνευσης για εσάς;

Μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, και αυτή δεν είναι άλλη από τη γιαγιά µου. Είναι µια γυναίκα η οποία δυστυχώς είχε την ατυχία να µείνει µόνη της από πολύ νεαρή ηλικία και η οποία µέχρι και σήµερα, στα 72 της, είναι δραστήρια, βοηθά και δίνει κουράγιο στον κόσµο και γενικότερα δεν έχει παραιτηθεί από τη ζωή. Ποιος δεν θα µπορούσε να θαυµάσει αυτή τη δύναµη ψυχής σε µια γυναίκα;

Η 8η Μαρτίου 2021 ξηµερώνει υπό το φως των σοβαρών καταγγελιών για λεκτική, σωµατική και σεξουαλική κακοποίηση. Ποιο είναι το µήνυµά σας προς τις γυναίκες-θύµατα οποιασδήποτε µορφής βίας;

Απεριόριστος σεβασµός στις γυναίκες που βρήκαν το κουράγιο να µιλήσουν και να αναλάβουν το ‘βάρος’ της απόφασής τους αυτής. ∆εν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια δύναµη όµως, και για αυτόν τον λόγο πρέπει να ενθαρρύνονται οι γυναίκες να µιλάνε και να ζητούν βοήθεια χωρίς φόβο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους άντρες που βιώνουν παρόµοιες καταστάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ