∆έσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου: Πρόεδρος ∆.Σ. ΑΗΚ Joint CEO του Οµίλου TOTOTHEO MARITIME

ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ το ότι, εν έτει 2022, σε έναν κόσµο που επιβραβεύει την καινοτοµία και επιδιώκει την ελευθερία στην έκφραση, υπάρχει τόσο έντονη διάκριση των φύλων και µη ισότιµη µεταχείριση. Εκφράζοντας την πιο πάνω θέση, η κ. ∆έσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου τονίζει τη σηµασία της συνεργασίας σε όλους τους τοµείς για να φτάσουµε στα επιθυµητά αποτελέσµατα.

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας και παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις έχει σηµειωθεί πρόοδος, εντούτοις υπάρχουν ακόµα στερεότυπα και διακρίσεις ανάµεσα στα δύο φύλα. Πού οφείλεται αυτό;

Η έµφυλη ανισότητα οφείλεται στα παγιωµένα κοινωνικά στερεότυπα. Παρά τις προσπάθειες αρκετών κυβερνήσεων και οµάδων παγκόσµια να περάσουµε σε έναν κόσµο µη διακρίσεων σε οποιοδήποτε επίπεδο, φαίνεται ότι ακόµη δεν έχει καλλιεργηθεί αρκετά µια κουλτούρα συµπερίληψης και σεβασµού στη διαφορετικότητα των µελών µιας οµάδας. Για να είµαι ειλικρινής, για µένα είναι αξιοπερίεργο και κάπως απογοητευτικό το ότι, εν έτει 2022, σε έναν κόσµο που επιβραβεύει την καινοτοµία και επιδιώκει την ελευθερία στην έκφραση, υπάρχει τόσο έντονη διάκριση των φύλων και µη ισότιµη µεταχείριση σχεδόν σε όλους τους επαγγελµατικούς κλάδους και κατ’ επέκταση και στα κοινωνικά σύνολα.

 

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά το θέµα της ισότητας στον εργασιακό τοµέα; ∆ίνονται ίσες ευκαιρίες επαγγελµατικής και µισθολογικής ανέλιξης µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Κατά τη γνώµη µου, θα πρέπει να ενσωµατώσουµε την αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους στην εργασία, οι οποίες να βασίζονται στις ικανότητες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες του ατόµου, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας κλπ. Αν και υπάρχει πρόοδος και αλλαγή, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσουµε στα επιθυµητά αποτελέσµατα.

 

Ποια είναι τα κυριότερα εµπόδια που συναντά µια γυναίκα στον δρόµο για την κορυφή;

H αλήθεια είναι ότι µπορούν να υπάρξουν αρκετά εµπόδια, είναι όµως θετικό το γεγονός ότι µιλάµε ανοιχτά πια για τη διαφορετικότητα και κατ’ επέκταση βλέπουµε την ανάγκη για αυτήν. Το πρόβληµα είναι ότι δύσκολα την εφαρµόζουµε. Υπάρχει ανάγκη σε όλους τους τοµείς και θα πρέπει να είµαστε πρόθυµοι να δίνουµε ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες, αλλά και σε άλλες οµάδες του πληθυσµού που µέχρι τώρα δεν τις είχαν. Συχνά οι θέσεις εργασίας δηµιουργούνται µε γνώµονα τα ανδρικά πρότυπα και όχι µε την προοπτική να βρεθεί ο καταλληλότερος υποψήφιος.

 

Ποια συµβουλή θα δίνατε σε µια γυναίκα που ξεκινά σήµερα την επαγγελµατική της σταδιοδροµία;

Οι γυναίκες που ξεκινούν τη σταδιοδροµία τους σήµερα θα πρέπει να περιµένουν αλλά και να απαιτούν να τους φέρονται ισότιµα. Να είναι έτοιµες και να αρπάζουν τις ευκαιρίες και να εργάζονται σκληρά και µεθοδικά για να αποκτήσουν την καριέρα που ονειρεύονται αλλά και που παράλληλα τους αξίζει.

 

Ως µια γυναίκα-επαγγελµατίας, πιστεύετε ότι τα µέτρα που λαµβάνονται από την πολιτεία για προστασία των εργαζοµένων γυναικών είναι ικανοποιητικά; Αν όχι, δώστε µας επιγραµµατικά µερικά παραδείγµατα-εισηγήσεις.

Κάθε χώρα έχει διαφορετική προσέγγιση. Αισθάνοµαι ότι η ώθηση που δίνεται σε ορισµένες χώρες για γυναικεία εκπροσώπηση σε διευθυντικές θέσεις και διοικητικά συµβούλια έχει φτάσει πια σε ένα υψηλό σηµείο και αποδίδει. Για να φτάσουµε και στη χώρα µας σε πιο επιθυµητά επίπεδα, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία της πολιτείας µε τον ιδιωτικό τοµέα – όλοι έχουµε ευθύνη. ∆εν είναι µόνο θέµα µέτρων. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και στήριξη για την εφαρµογή τους. Βλέπουµε εταιρείες που επενδύουν σε πολιτικές που στόχο έχουν την επαγγελµατική ανέλιξη των γυναικών και την ανάδειξή τους σε ηγετικές θέσεις, και αυτό τις βοηθάει στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς τους, ειδικά σε µια συνεχώς µεταβαλλόµενη οικονοµία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ