Οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών είναι εμφανείς

Η Έλις Μισιρλή μιλώντας στο Economy Today αναφέρει ότι οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών παραμένουν και είναι εμφανείς σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας τους.

Της Έλις Μισιρλή*

Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ σε βάρος των γυναικών παραµένουν και είναι εµφανείς σε κάθε πτυχή της ζωής και της καθηµερινότητάς τους, διαπιστώνει η κ. Έλις Μισιρλή, τονίζοντας τον σηµαντικό ρόλο που έχει να διαδραµατίσει η παιδεία για εξάλειψη των ανισοτήτων.

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας και παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις έχει σηµειωθεί πρόοδος, εντούτοις υπάρχουν ακόµα στερεότυπα και διακρίσεις ανάµεσα στα δύο φύλα. Πού οφείλεται αυτό;

Παρά το γεγονός ότι πολλές σύγχρονες κοινωνίες διακηρύττουν τις προσπάθειές τους για εξάλειψη των ανισοτήτων µεταξύ των δύο φύλων, η θλιβερή αλήθεια είναι ότι οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών παραµένουν και είναι εµφανείς σε κάθε πτυχή της ζωής και της καθηµερινότητάς τους. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά θα έλεγα ότι ξεκινούν από τα πατριαρχικά στερεότυπα που, δυστυχώς, είναι ακόµη βαθιά ριζωµένα στην κουλτούρα πολλών ανεπτυγµένων χωρών.

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά το θέµα της ισότητας στον εργασιακό τοµέα; ∆ίνονται ίσες ευκαιρίες επαγγελµατικής και µισθολογικής ανέλιξης µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Είναι αυτονόητο ότι σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο, γυναίκες και άνδρες θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες. ∆υστυχώς, όµως, σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουµε ακόµα εργαζόµενες να θυµατοποιούνται έναντι των ανδρών συναδέλφων τους, οι οποίοι προάγονται σε υψηλές θέσεις ή υπερέχουν µισθολογικά, λόγω φύλου. Βεβαίως, είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι πλέον πολλοί οργανισµοί δίνουν µεγάλη σηµασία σε θέµατα ίσων όρων εργασίας, αξιολογώντας τους εργαζόµενους αποκλειστικά και µόνο στη βάση των επιδόσεών τους. Είµαι περήφανη που και η Imperio συγκαταλέγεται σε αυτούς τους οργανισµούς. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 58% των εργαζοµένων στην Imperio αποτελείται από γυναίκες, ενώ αρκετά από τα τµήµατα της εταιρείας µας διοικούνται από γυναίκες.

Ποια είναι τα κυριότερα εµπόδια που συναντά µια γυναίκα στον δρόµο για την κορυφή;

Τα στερεότυπα και οι κοινωνικές προκαταλήψεις έναντι του γυναικείου φύλου αποτελούν τα κυριότερα προβλήµατα για την επαγγελµατική ανέλιξη της πλειοψηφίας των γυναικών. Στον δρόµο προς την κορυφή, µια γυναίκα ενδεχοµένως να βρεθεί αντιµέτωπη µε την αµφισβήτηση των ικανοτήτων της, αποκλειστικά και µόνο επειδή είναι γυναίκα. Όσο ικανή κι αν είναι, οι έµφυλες διακρίσεις, που δυστυχώς επικρατούν ακόµα σε πολλούς οργανισµούς, την αναγκάζουν να εργάζεται δύο και τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί της. ∆ιαπιστώνεται, πάντως, ότι φιλόδοξες και αποφασισµένες γυναίκες φθάνουν µέχρι την κορυφή των επιχειρήσεων.

Ποια συµβουλή θα δίνατε σε µια γυναίκα που ξεκινά σήµερα την επαγγελµατική της σταδιοδροµία;

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, να πιστέψει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της και να παραµείνει επικεντρωµένη στους στόχους της, διεκδικώντας ενεργά την επαγγελµατική της ανέλιξη.

Ως µια γυναίκα-επαγγελµατίας, πιστεύετε ότι τα µέτρα που λαµβάνονται από την πολιτεία για προστασία των εργαζοµένων γυναικών είναι ικανοποιητικά; Αν όχι, δώστε µας επιγραµµατικά µερικά παραδείγµατα-εισηγήσεις.

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα προόδου, υπάρχει ακόµη µεγάλος δρόµος να διανύσουµε προς αυτή την κατεύθυνση. Προκειµένου να γεφυρωθεί το χάσµα µεταξύ ανδρών και γυναικών, χρειάζεται οπωσδήποτε στενή συνεργασία όλων των εµπλεκόµενων φορέων, αλλά κυρίως χρειάζεται να γίνουν ενέργειες για την αλλαγή της κουλτούρας και του τρόπου σκέψης που επικρατεί για τα δύο φύλα, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Η παιδεία έχει σηµαντικό ρόλο να επιτελέσει, και εδώ είναι που πρέπει να επικεντρωθούµε ως κοινωνία.

Ποια ισχυρή γυναίκα θαυµάζετε;

Πολλές είναι οι γυναίκες που αποτελούν έµπνευση και πρότυπο. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες, θα έλεγα τη διεθνούς φήµης και πολυβραβευµένη Αµερικανίδα αρχιτέκτονα Jeanne Gang, που ξεχωρίζει για τα projects και την αισθητική της και η οποία το 2019 περιλήφθηκε στον κατάλογο των 100 πιο σηµαντικών ανθρώπων του Time Magazine. Ξεχωρίζω επίσης τη Michel Obama για την ισχυρή προσωπικότητά της, αλλά και την Angelina Jolie για την πλούσια φιλανθρωπική της δράση.

*∆ιευθύντρια της Imperio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ