Στο δρόμο της ισότητας πρέπει να εργαστούμε μαζί

Στο δρόμο της ισότητας πρέπει να εργαστούμε μαζί, υποδεικνύει η κ. Τάσια Γιανναρά-Γιαλλουρίδου

Της Τάσιας Γιανναρά-Γιαλλουρίδου*

ΣΤΟΝ ∆ΡΟΜΟ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, υποδεικνύει η κ. Τάσια Γιανναρά-Γιαλλουρίδου, επισηµαίνοντας πως ζούµε σε µια νέα κοινωνία όπου όλοι διεκδικούµε ένα καλύτερο µέλλον και µαζί µπορούµε να καταφέρουµε πολύ περισσότερα.

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας και παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις έχει σηµειωθεί πρόοδος, εντούτοις υπάρχουν ακόµα στερεότυπα και διακρίσεις ανάµεσα στα δύο φύλα. Πού οφείλεται αυτό;

∆ιότι είναι στην ανθρώπινη φύση να πηγαίνει µε το ρεύµα αλλά και κόντρα στο ρεύµα. Ακολουθούµε αυτά που ξέρουµε, αυτά που µάθαµε και αυτά που µας λένε. Όταν όµως αποφασίσουµε να δούµε κατάµατα τι είναι το σωστό και το δίκαιο και να το διεκδικήσουµε, τότε καταφέρνουµε την αλλαγή και την πρόοδο. ∆εν είναι εύκολο να αλλάξει µια πατριαρχική κοινωνία µέσα σε λίγα χρόνια. Αν δούµε τους αγώνες των γυναικών στην ιστορία, είναι πολύ πρόσφατοι και παρ’ όλα αυτά έγιναν τεράστια βήµατα. Αυτό που πρέπει να κάνουµε τώρα είναι να συνεχίσουµε. Με επιµονή και µε φωνή. Η πρόοδος τα τελευταία χρόνια στην κατάργηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων γίνεται µε γεωµετρική πρόοδο.

Ποια είναι τα κυριότερα εµπόδια που συναντά µια γυναίκα στον δρόµο για την κορυφή;

Ο τρόπος σκέψης. Ο δικός της και των γύρω της. Οπότε, η δική µου φιλοσοφία είναι ότι, εφόσον θέλουµε να ορίζουµε τη ζωή µας και την πορεία µας, πρέπει να καταρρίπτουµε τα εµπόδια, υπαρκτά ή ψυχολογικά. Η ζωή µας είναι οι επιλογές µας. Αν θέλω µπορώ να βλέπω εµπόδια ή αν θέλω µπορώ να βλέπω προκλήσεις. Ίσως να ακούγοµαι θεωρητική, όµως εγώ ξεκίνησα σε ένα επάγγελµα χωρίς καθόλου σχετικές σπουδές ή επαγγελµατική κατάρτιση, άρα ενώ δούλευα έπρεπε ταυτόχρονα να ξανασπουδάζω και να µελετώ ασταµάτητα. Ξεκίνησα την πρώτη µου εταιρεία µε δάνειο όταν είχα δίδυµα 10 µηνών. Πριν από 30 χρόνια έµπαινα σε board rooms µε 20 κοστουµαρισµένους κυρίους στην ηλικία του πατέρα µου τότε και έκανα παρουσιάσεις και διεκδικούσα κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων χωρίς να δειλιάζω και να βάζω στον εαυτό µου εµπόδια.

Ως µια γυναίκα-επαγγελµατίας, πιστεύετε ότι τα µέτρα που λαµβάνονται από την πολιτεία για προστασία των εργαζοµένων γυναικών είναι ικανοποιητικά; Αν όχι, δώστε µας επιγραµµατικά µερικά παραδείγµατα-εισηγήσεις.

Είναι δυνατά στη θεωρία, όχι όµως στην πράξη. Η πολιτεία πρέπει να δώσει το στίγµα, το παράδειγµα, µε πράξεις και συµβολισµούς. Πόσες υπουργούς έχουµε, πόσες διευθύντριες υπουργείων, πόσες γυναίκες σε µεγάλα αξιώµατα ή θέσεις; Πόσες υπηρέτησαν στη θέση του γενικού εισαγγελέα ή του βοηθού του και σε άλλα τόσα σηµαντικά πόστα µε προβολή; Για να φτάσεις στο σηµείο να προστατεύσεις τις εργαζόµενες γυναίκες στην πράξη πρέπει να µπορούν να έχουν φωνή, να νιώθουν δύναµη, εµπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση ότι αν µιλήσουν και διαµαρτυρηθούν δεν θα έχουν επιπτώσεις, δεν θα βρεθεί µια φτωχή δικαιολογία και θα χάσουν την προαγωγή ή τη δουλειά τους. Νοµοθετικές ρυθµίσεις, νόµοι, κανονισµοί υπάρχουν πολλοί και πρέπει να ψηφιστούν κι άλλοι. Το παιχνίδι όµως θα αλλάξει πραγµατικά όταν αυτά τεθούν σε εφαρµογή µε µεγάλες αποφάσεις αλλά κυρίως µε µικρές καθηµερινές κινήσεις και αλλαγές. Και αυτά όχι µόνο από πλευράς γυναικών αλλά και από πλευράς αντρών. Στον δρόµο της ισότητας πρέπει να εργαστούµε µαζί. ∆εν είναι γυναίκες εναντίον αντρών ή το αντίστροφο, είναι µια νέα κοινωνία όπου όλοι διεκδικούµε ένα καλύτερο µέλλον και µαζί µπορούµε να καταφέρουµε πολύ περισσότερα.

Ποια ισχυρή γυναίκα θαυµάζετε;

Υπάρχουν αµέτρητες ισχυρές γυναίκες για τις οποίες διαβάζω και τις οποίες θαυµάζω, Κύπριες και ξένες. ∆εν πιστεύω στα αποµακρυσµένα πρότυπα. Πρέπει να βλέπουµε γύρω µας. Η έµπνευση είναι δίπλα µας. Για εµένα πρότυπο είναι η γιαγιά µου, που µέσα στη φτώχεια µεγάλωσε και µόρφωσε 8 παιδιά ενώ εργαζόταν στο κρατικό φυτώριο, και η µητέρα µου, η οποία µε 3 παιδιά ήταν εποχή που έκανε 3 δουλειές για να καταφέρει να µας δώσει ένα καλύτερο µέλλον, πάντα καλοντυµένη, εργαζόµενη, νοικοκυρά, εθελόντρια, φίλη, µαχήτρια και περήφανη.

*CEO, Partners VMLY&R, pr:partners, Byte The Digital Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ