Στέφανος Παντελίδης: Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, ποτέ δεν θα είσαι πολύ επιτυχημένος

Ο Στέφανος Παντελίδης marketing & CX manager της Τράπεζας Κύπρου, μας φιλοξένησε στο γραφείο του και μας μίλησε για όλα όσα απασχολούν το τμήμα μάρκετινγκ σε μια εποχή μεγάλων και σημαντικών προκλήσεων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο τμήμα μάρκετινγκ είναι η βαθιά κατανόηση των αναγκών των πελατών μας, τονίζει στη συνέντευξή του, στο περιοδικό Εconomy Τoday,  ο Στέφανος Παντελίδης, marketing & CX manager της Τράπεζας Κύπρου. Σημειώνοντας ότι «πετυχημένες  εκστρατείες μπορούν να κάνουν πολλοί», εξηγεί πως «η κατανόηση των πραγματικών αναγκών και ανησυχιών των πελατών μας μέσω ερευνών αγοράς και ανάλυσης δεδομένων είναι το κλειδί για ανάπτυξη μακροχρόνιων σχέσεων μαζί τους, προσφέροντάς τους προϊόντα και υπηρεσίες που ευκολύνουν τη ζωή τους». Ο Στέφανος Παντελίδης μάς μιλά ακόμα για τα διδάγματα που είχε στον εργασιακό στίβο, ενώ δεν κρύβει το πάθος του για τη δουλειά του, επισημαίνοντας πως «αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις ποτέ δεν θα είσαι πολύ επιτυχημένος στον τομέα σου».

Τι περιλαμβάνει το τυπικό πρόγραμμα μιας μέρας στο γραφείο; 

Η πρωινή διαδρομή από το σπίτι στο γραφείο, πίνοντας τον πρώτο μου καφέ, αποτελεί το τελευταίο «φυσιολογικό» μέρος μιας «τυπικής» μέρας. Στο γραφείο καμιά μέρα δεν είναι «τυπική» και καμία μέρα δεν μοιάζει με την προηγούμενη. Οι κρίσεις, οι προκλήσεις και οι αναποδιές ματαιώνουν αρκετές φορές τους σχεδιασμούς μας και η ομάδα καλείται να ανταποκριθεί άμεσα με δημιουργικές λύσεις, διατηρώντας όμως τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς μας στόχους. Οποιοσδήποτε εργάζεται στον τομέα Eπικοινωνίας και Mάρκετινγκ σε μεγάλο Oργανισμό, όπου τα δεκάδες προϊόντα και οι υπηρεσίες του είναι «live εκστρατεία 24/7», αντιλαμβάνεται πως αυτό που περιγράφω δεν είναι υπερβολή. Οι πελάτες σήμερα συναλλάσσονται κατά χιλιάδες μαζί μας σε κάθε ώρα της μέρας μέσω δεκάδων σημείων επαφής και η επικοινωνία μαζί τους αλλά και η προσεγμένη και καλοδουλεμένη προβολή μας ως η ηγέτιδα τράπεζα του τόπου απαιτεί οργάνωση, συντονισμό, ευελιξία, δημιουργικότητα και συνεχή εγρήγορση.

Ποιες προκλήσεις καλείστε να διαχειριστείτε ως marketing & CX manager της Τράπεζας Κύπρου και ποιο είναι το δικό σας προσωπικό στοίχημα; 

Οι προκλήσεις είναι πολλές. Πρωτίστως, είναι η ευθύνη διαχείρισης της εικόνας (Brand Image) της μεγαλύτερης Τράπεζας της Κύπρου ως επίσης και των δύο Ασφαλιστικών Eταιρειών Eurolife και Γενικές Ασφάλειες που πρωταγωνιστούν στον Kλάδο Zωής η πρώτη και στον Γενικό Κλάδο η δεύτερη. Ακολούθως, είναι οι πολλές και συνεχείς εκστρατείες προώθησης που απαιτούνται για προϊόντα και υπηρεσίες που το Συγκρότημα στρατηγικά προωθεί. Χρειάζονται γνώσεις, εμπειρία, δυνατή ομάδα και συνεργάτες για να καθοριστεί το πιο κατάλληλο μήνυμα, το πιο κατάλληλο μείγμα μέσων επικοινωνίας (π.χ. τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα, social media, digital platforms, google ads) στον σωστό χρόνο, διάρκεια και ένταση, παραμένοντας πάντοτε στο επιθυμητό πλαίσιο της διαφάνειας και επαρκούς πληροφόρησης του καταναλωτή. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να επιτευχθούν με μειωμένα κονδύλια, βασικό χαρακτηριστικό κάθε επιτυχημένης εταιρείας στο δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον του σήμερα. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι η βαθιά κατανόηση των αναγκών των πελάτων μας. Πετυχημένες εκστρατείες μπορούν να κάνουν πολλοί. Η κατανόηση όμως των πραγματικών αναγκών και ανησυχιών των πελατών μας μέσω ερευνών αγοράς και ανάλυσης δεδομένων είναι το κλειδί για ανάπτυξη μακροχρόνιων σχέσεων μαζί τους προσφέροντάς τους προϊόντα και υπηρεσίες που ευκολύνουν τη ζωή τους και τους επιτρέπουν ως ιδιώτες ή/και επιχειρήσεις να πετύχουν τα όνειρά τους. Οι  win-win συναλλαγές σε καθημερινό επίπεδο κτίζουν ειλικρινείς σχέσεις, που μακροπρόθεσμα αυξάνουν τους δείκτες εμπιστοσύνης προς την Τράπεζα Κύπρου και τις Aσφαλιστικές μας Eταιρείες. Η ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας είναι το δικό μου προσωπικό στοίχημα.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του τμήματος μάρκετινγκ της Τράπεζας Κύπρου για τη νέα χρονιά; Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η στρατηγική σας;

Χαριτολογώντας: I could tell you…but then I would have to kill you!

Ποιοι σταθμοί καθόρισαν την επαγγελματική σας πορεία; 

Στις πωλήσεις, στα πρώτα μου χρόνια, έμαθα την αξία τού να ακούς τον πελάτη και να κερδίζεις σε λίγα λεπτά την εμπιστοσύνη του με την ειλικρίνεια και τον επαγγελματισμό σου. Ως business development manager έμαθα την αξία τού να ακούς τις ανάγκες των συναδέλφων στην πρώτη γραμμή για να μπορείς να τους υποστηρίζεις επαρκώς με προϊόντα, εργαλεία και βοηθήματα πωλήσεων. Ως strategy & insights manager έμαθα πως καμιά στρατηγική δεν έχει αξία αν δεν στηρίζεται στα πραγματικά θέλω των πελατών σου. Εδώ και ένα χρόνο ως marketing & CX manager μαθαίνω πως ούτε οι εμπειρίες ούτε οι δεξιότητές μου είναι αρκετές για να πετύχω. Στηρίζομαι στην εξαιρετική μου ομάδα, στους επιλεγμένους συνεργάτες και στη διεύθυνση που συντονισμένοι προχωρούμε «σε κάθε επόμενη κίνηση».

Ποιες νέες συνήθειες έχετε αποκτήσει στον εργασιακό τομέα μετά την Covid-19 εποχή; 

Είχαμε πάντοτε στα τμήματα μάρκετινγκ την ανάγκη να μπορούμε να δουλεύουμε ατομικά αλλά και να συντονιζόμαστε ως ομάδα εκτός γραφείου και τυπικών ωρών εργασίας.  Η τεχνολογία υπήρχε και προ Covid-19 γι’ αυτό. Η πανδημία όμως ανάγκασε και τον Oργανισμό μας και τους συνεργάτες μας να αναβαθμίσουμε και να βελτιστοποιήσουμε σχετικά συστήματα και εφαρμογές με όφελος την πιο άμεση, αποτελεσματική και απρόσκοπτη επικοινωνία μας.   

Ποιο είναι το μότο σας; 

Πρόσφατα στα βραβεία διαφήμισης Carob awards επιλέχθηκα για να απονείμω ένα εκ των βραβείων. Στην εισαγωγή της ολιγόλεπτης ομιλίας μου είπα: «Όλοι όσοι είμαστε μαζεμένοι εδώ – διαφημιστές και marketers – χαρακτηριζόμαστε συχνά ως παράξενοι και εκτός νόρμας. Είμαστε παράξενοι και εκτός νόρμας… and we bloody love it» Η τελευταία πρόταση έτυχε θερμής αποδοχής από τους παρευρισκόμενους. Λίγες μέρες αργότερα η ομάδα μου σχεδίασε ως moto το «Είμαστε παράξενοι και εκτός νόρμας… and we bloody love it» και το τοποθέτησε στον τοίχο του γραφείου μου. Η επικοινωνία στα ΜΜΕ χρειάζεται «παραξενιά» και «εκτός νόρμας προσέγγιση» για να ξεχωρίσει. Και αυτή ακριβώς την παραξενιά αγαπούμε εμείς οι διαφημιστές, όπως αγαπούμε επίσης γενικότερα τον δύσκολο αλλά απολαυστικό τομέα του μάρκετινγκ.

Και είναι μεγάλη αλήθεια πως αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, ποτέ δεν θα είσαι πολύ επιτυχημένος σε αυτό.

WhoisWho

Σπούδασα Bsc Management Sciences και Msc Marketing στο University of Manchester for Science & Technology. Το 1998 προσλήφθηκα ως management trainee στις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και πέντε χρόνια αργότερα ανέλαβα τη θέση του marketing manager. Το 2007 μετατέθηκα στην Τράπεζα Κύπρου, στη θέση του retail products manager. Τα καθήκοντά μου διευρύνθηκαν και περιέλαβαν direct sales campaigns ενώ η θέση εξελίχθηκε σε business development manager μέχρι το 2019, όταν μετατέθηκα στο corporate affairs ως strategy & insights manager. Τέλος του 2021 ανέλαβα καθήκοντα brand & communication manager για τις δύο Aσφαλιστικές Eταιρείες της Τράπεζας Κύπρου (Eurolife και Γενικές Ασφάλειες). Τον Μάρτιο του 2022 η τράπεζα προχώρησε σε κεντρικοποίηση των υπηρεσιών marketing του Συγκροτήματος και ανέλαβα ως marketing & CX manager της Τράπεζας Κύπρου σε επίπεδο Συγκροτήματος, που είναι και η σημερινή μου θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ