Γ. Χριστοδουλίδης: Από τις 3/9 Ελληνική και Συνεργατισμός είναι μια οικογένεια

Νούμερο 1 Retail Banking σήμερα η Ελληνική Τράπεζα. 

ΤΗΣ ΜΟΝΙΚΑΣ ΚΟΥΡΟΥΦΕΞΗ ΧΑΤΖΗΧΑΝΝΑ

Δούλεψε για πολλά χρόνια στην Τράπεζα Κύπρου και έζησε από πρώτο χέρι όλα όσα διαδραματίστηκαν το 2013 με τη Λαϊκή Τράπεζα. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την εξαγορά του «καλού» Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ανθρώπινου ∆υναμικού, Γιώργος Χριστοδουλίδης, άνοιξε τα χαρτιά του και μας μίλησε για τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Τράπεζα. Μας μίλησε για την περηφάνια τού να εργάζεται κάποιος σε έναν οργανισμό με το μέγεθος και τις προοπτικές της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά και για τους νέους μηχανισµούς που ενεργοποίησε η Υπηρεσία Ανθρώπινου ∆υναμικού για να ενσωματώσει ομαλά στην ομάδα το προσωπικό που προστέθηκε από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Ένας από τους στόχους, όπως εξήγησε, από την πρώτη μέρα της ένωσης των δύο τραπεζών, ήταν η ομοιογένεια της καινούργιας ομάδας σε θέματα συμπεριφορών και αξιών. Μια καινούργια ομάδα που ενισχύεται με νέες εξειδικευμένες προσλήψεις –κυρίως νεαρών ατόμων– που έχουν γνώσεις, διαφορετική κουλτούρα και εμπειρίες, δίνοντας έτσι πρόσθετη αξία στον οργανισμό. 

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

Το σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στη διαδικασία όπου έπρεπε το προσωπικό της Συνεργατικής να επιλέξει εάν θα μεταφερόταν στην Ελληνική Τράπεζα ή αν θα πατούσε το κουμπί για το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου, ήταν η διαφάνεια και η ειλικρίνεια. Γι’ αυτό τον σκοπό, η ∆ιοίκηση του Οργανισμού οργάνωσε διάφορες συγκεντρώσεις - town hall meetings με το προσωπικό του Συνεργατισµού σε όλες τις περιφέρειες. Στα town hall meetings, παρούσα ήταν όλη η διευθυντική ομάδα, συμπεριλαµβανομένου και του CEO, Γιάννη Μάτση. Στις συναντήσεις αυτές, μας εξηγεί ο κ. Χριστοδουλίδης, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για το εργασιακό περιβάλλον που θα χαρακτηρίζει τη νέα ομάδα και σχετικά με το πώς θα ήταν η επόμενη μέρα του οργανισμού. Επεξηγήθηκαν τα δεδομένα του νέου σε μέγεθος οργανισμού και η διαφορετικότητά του, καθιστώντας ξεκάθαρες τις πολλές απαιτήσεις όσον αφορά τη στοχοθέτηση, το οργανωτικό περιβάλλον και τις διαφορετικές θέσεις εργασίας. «Τα town hall meetings µάς έφεραν κοντά. Με ειλικρίνεια τους είπαμε ποιες θα ήταν οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου οργανισμού και ποιες δυσκολίες, προκλήσεις και προοπτικές θα υπήρχαν για όλη την καινούργια ομάδα».

ΟΙ 1.100 ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ

«Όλη η ομάδα της Ελληνικής, συμπεριλαµβανομένου του CEO, νιώθουμε περήφανοι για την επικοινωνία και τον ανθρώπινο τρόπο χειρισμού της ομάδας της ΣΚΤ». 

Ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι η πληροφόρηση που δόθηκε μέσα από τις διάφορες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν και οι απαντήσεις σε καίριας σημασίας ερωτήματα, ευθύνονται για την επιτυχία της ομαλής ενσωμάτωσης. «Υπήρξε σωστή επικοινωνία με το προσωπικό και μπόρεσαν να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το Επιχειρησιακό Πλάνο της Τράπεζας. Η νέα ομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπήρχαν, είχε μπροστά της όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και ο καθένας πήρε τις αποφάσεις του σύμφωνα με τα δικά του προσωπικά δεδομένα». 

«ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ»

Πολύ καλό για τα κυπριακά δεδομένα και τη δεδομένη συγκυρία, χαρακτήρισε το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου ο κ. Χριστοδουλίδης. Μας εξήγησε ότι ήταν σημαντικό ο κόσμος που πρόσφερε τόσα χρόνια στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα να φύγει ομαλά, εθελοντικά και με αξιοπρέπεια. «Το έζησα ξανά το 2013 και ξέρω τι σημαίνει να χάνει ο κόσμος τη δουλειά του. Είχα πει ότι αυτό το πράγμα δεν πρέπει να το ξαναβιώσουμε. Για εμάς ήταν ένα στοίχημα. Όταν ρωτήθηκα από τους ξένους συμβούλους, τους είπα ότι βλέπουμε το θέμα με πολλή προσοχή καθώς δεν θέλαμε ο κόσμος και η κοινωνία να ξαναζήσει ό,τι έγινε το 2013. Ήταν μια τεράστια πρόκληση, υπήρχαν πολλά θέματα τα οποία έπρεπε να λυθούν και πλέον λέμε ότι αυτό το μοντέλο σύντομα θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς τόσο για την ομάδα µας όσο και για την οικονοµία και την κοινωνία του νησιού ευρύτερα».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 

3 Σεπτεµβρίου 2018: Ήταν η πρώτη μέρα που Ελληνική Τράπεζα και Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα λειτούργησαν μαζί. «Εννοείται ότι μόλις ολοκληρώθηκε το Σχέδιο αρχίσαμε τις επαφές με τα άτομα που θα στελέχωναν την ομάδα μας. Την πρώτη βδομάδα οργανώσαμε εκ νέου town hall meetings, με τις κοινές ομάδες πλέον. Μίλησε όλη η διευθυντική ομάδα, με επικεφαλής τον κ. Μάτση, ξανά στη νέα ομάδα για τις αρχές και τις αξίες μας, για το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα είμαστε μία τράπεζα, ότι το στάτους ‘οι μεν και οι δε’ δεν υφίσταται, και ότι είμαστε πλέον μια οικογένεια και προχωράμε μαζί». 

ΚΟΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάξουμε πίσω», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από σκληρή δουλειά το «εμείς» μπαίνει πάνω από το «εγώ». «Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο όλοι μαζί στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται με στόχο την υλοποίηση του αρχικού Επιχειρησιακού Πλάνου και με κύριο μέληµα η καινούργια ομάδα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τόσο των πελατών όσο και της κοινωνίας». Τονίζει παράλληλα, ότι η κινητήριος δύναμη της Τράπεζας είναι τα μέλη του προσωπικού και κύριο μέληµα η άρτια εξυπηρέτηση των πελατών.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα η Ελληνική Τράπεζα απασχολεί περισσότερα από 2.500 άτομα και μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα ολοκληρωθεί το καινούργιο οργανόγραμμα. Στη μετεξέλιξη του καινούργιου οργανογράμματος, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «έχουν θεσμοθετηθεί αξιοκρατικές διαδικασίες, σε συνεργασία και με εξωτερικούς συμβούλους, για τα άτομα τα οποία αναλαμβάνουν αυξημένα καθήκοντα. Το οργανόγραμμα θα μετεξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε υπηρεσίας». 

ΤΟ «ΜΠΟΛΙΑΣΜΑ» ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ 

Η Ελληνική Τράπεζα έχει προχωρήσει στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού, για να καλύψει τις ανάγκες μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου ενσωμάτωσης. Τα άτομα αυτά εκπαιδεύονται για την κάλυψη των αναγκών τόσο στα καταστήματα όσο και σε άλλες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Αυτή η φουρνιά, όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι νέα άτομα, πρόσφατα πτυχιούχοι ή και μεταπτυχιακοί, που με την εισδοχή τους στον Οργανισμό φέρνουν μαζί τους τον ενθουσιασμό, τη φρεσκάδα, την ενέργεια και το χαμόγελο μιας νεανικής ομάδας. 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ EVENT ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ - ΣΚΤ: ΑΣ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΖΙ 

Τον πρώτο μήνα μετά την ένωση, τα εκατό περίπου στελέχη του Οργανισµού συναντήθηκαν με έναν στόχο: να χτίσουν μαζί εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου μια «γέφυρα». Το κάθε στέλεχος, σύμφωνα µε τον κ. Χριστοδουλίδη, έβαλε το δικό του λιθαράκι, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιου είδους ενέργειες διώχνουν την ανασφάλεια, αναπτύσσουν την επικοινωνία και καλλιεργούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Στην Ελληνική Τράπεζα είναι σημαντικό το κομμάτι της προσωπικής επαφής και της επικοινωνίας και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πραγματοποιούνται συνεχείς συναντήσεις και εργαστήρια με όλα τα στελέχη. Στόχος είναι το κτίσιμο και η υιοθέτηση των νέων αρχών και αξιών της κουλτούρας του καινούργιου οργανισμού απ’ όλα τα μέλη του προσωπικού. 

«ΣΥΝΕΧΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ» 

«Πιστεύω ότι δεν εμφανίστηκε κάτι το οποίο δεν προβλέψαμε στον αρχικό σχεδιασμό. Θεωρώ ότι, εκ του αποτελέσματος, η μετάβαση του προσωπικού από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είναι ομαλή για τα δεδομένα δύο τεράστιων οργανισμών. Η διαχείριση και η ανθρώπινη προσέγγιση όλων των μελών του προσωπικού ήταν και είναι αρκετά πετυχημένη και είναι αυτή που θα μας διαφοροποιήσει στην αγορά. Θα είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα». 

H ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 

Το σήμερα βρίσκει μια ενοποιημένη ομάδα, σύμφωνα με τον ∆ιευθυντή του Ανθρώπινου ∆υναμικού του Οργανισµού, και αυτό οφείλεται στον χαρακτήρα του προσωπικού της Ελληνικής, το οποίο αγκάλιασε τους υπαλλήλους του Συνεργατισµού και τους βοήθησε να ενσωματωθούν ευκολότερα στην καινούργια τους καθημερινότητα. «Νιώθω ότι η πρώτη τεράστια πρόκληση των πρώτων ημερών, να νιώθει ο κόσμος καλά, ξεπεράστηκε. Από την πρώτη μέρα γυρίσαμε σελίδα και ξεκινήσαμε να γράφουμε νέα εποχή. Η πρόκληση τώρα είναι σε 15 μήνες να έχουμε ένα κοινό σύστημα, μια κοινή κουλτούρα, και να δημιουργηθεί το καινούργιο οργανόγραμμα του Οργανισμού». ΕΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ