ΕΕ: Ζημιά $11 δισ. από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Σοβαρό πλήγμα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την ασιατική χώρα.

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και η δέσμευση του Πεκίνου να αυξήσει τις εισαγωγές από την Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να επιφέρει ζημιά $11 δισ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές από το Γερμανικό ινστιτούτο μακροοικονομικών προβλέψεων IFW Kiel, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τρίτες χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν εμπορικά αλλά και οικονομικά προβλήματα από τις αμερικανικές εισαγωγές προς την Κίνα, παρά τα «εκ διαμέτρου» αντίθετα επιχειρήματα της κινεζικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα που δημοσιεύτηκε εκ μέρους της IFW Kiel αυτή την εβδομάδα, υπολογίζονται σχεδόν επ’ ακριβώς τα κατανεμημένα έξοδα από διάφορους εμπορικούς εταίρους, μετά την έναρξη της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ΕΕ «πιθανόν να αναγκαστεί να παραχωρήσει κάποιο μερίδιο η μερίδια της στην αγορά».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι συντάκτες της έρευνας, η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να «πληγούν» περισσότερο από τις προστριβές στον εμπορικό τομέα. Οι μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες για την ΕΕ, υπολογίζονται  στον τομέα των αεροσκαφών, στην φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς και στον γεωργικό τομέα.

Σύμφωνα με το έγγραφο της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο, οι αμερικανικές μετοχές στις κινεζικές εισαγωγές θα αυξηθούν από 10% το 2017, σε 15% το 2021, ενώ παράλληλα οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές μετοχές θα συρρικνωθούν στο 15%. Πτώση θα παρατηρηθεί επίσης και στις εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο προς την ασιατική χώρα, αφού αναμένεται να «πέσει» στο 70% από 74% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τέλος, μέσα από την έρευνα, γίνεται λόγος για άσκηση πίεσης από αμερικανικής πλευράς προς την Κίνα να αποδεχτεί την συμφωνία, η οποία «πιθανόν παραβιάζει θεμελιώδης αξίες και αρχές που αφορούν το εμπορικό Δίκαιο και ταυτόχρονα περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές (της Κίνας) με τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένου της ΕΕ». Από την πλευρά της η ίδια η ΕΕ, εκφράζει ανησυχίες για την εν λόγω συμφωνία, και δηλώνει πρόθεση να εξετάσει το θέμα από την νομική του πτυχή - κατά πόσο δηλαδή παραβιάζει κανόνες και διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ