ΟΕΒ: Σοβαρός κίνδυνος για τις τράπεζες αν δεν αλλάξει η νομοθεσία των εκποιήσεων

Υποστήριξε ότι δημιουργούνται κίνδυνοι που επηρεάζουν κάθε πολίτη, όπως ότι θα ενισχυθεί η απροθυμία των τραπεζών για χορήγηση νέων δανείων, ειδικά στεγαστικών.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Τον φόβο της ανάγκης νέων κεφαλαίων για τις κυπριακές τράπεζες, λόγω της τροποποίησης της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου, με αφορμή την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή της νέας νομοθεσίας.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο κος Αντωνίου τόνισε ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τα χρήματα των καταθετών κι ένας από τους κίνδυνους που προκύπτουν  είναι πως, μέσα από μια αλυσίδα εξελίξεων και αύξησης των προβλέψεων, ενδεχομένως οι τράπεζες να χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια και επενδύσεις, χωρίς να υπάρχουν αυτή την στιγμή διαθέσιμοι επενδυτές να αναλάβουν την υποχρέωση, καθώς τα περιθώρια κέρδους μέσα από τις τραπεζικές εργασίες είναι μικρά.

«Με την μεταβολή του νομικού καθεστώτος που καθιστά δυσχερέστερη την εκποίηση μιας ενυπόθηκης εξασφάλισης με την οποία παραχωρήθηκε ένα δάνειο και με τον τεράστιο χρόνο που χρειάζεται για να γίνει μια εκποίηση, οι επόπτες μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έρθει είτε να υποβαθμίσει την αξία των εξασφαλίσεων, είτε -όπως έγινε με τον Συνεργατισμό- να τις μηδενίσει», επισήμανε.

Υποστήριξε δε ότι δημιουργούνται κίνδυνοι που επηρεάζουν κάθε πολίτη, όπως ότι θα ενισχυθεί η απροθυμία των τραπεζών για χορήγηση νέων δανείων, ειδικά στεγαστικών.

Αυτό, πρόσθεσε, επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις, τόσο στα νέα ζευγάρια που θέλουν να χτίσουν ή να αγοράσουν στέγη, όσο και στις τιμές των ενοικίων, στην κατασκευαστική δραστηριότητα και γενικώς στις αναπτυξιακές δυνατότητες μιας χώρας όπως η Κύπρος που έχει ανάγκη από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Δύο είναι τα σκέλη της έκκλησης της ΟΕΒ. Πρώτον, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τη νέα νομοθεσία, διότι άνευ αναπομπής δεν υπάρχει περίπτωση να επανεξεταστεί. Δεύτερον και κρισιμότερο, τα κόμματα που ψήφισαν τις αλλαγές να την επανεξετάσουν, διότι χρειάζεται τεράστια πολιτική δύναμη για να γίνει κάτι τέτοιο. Αναγνωρίζουμε την δυσκολία της αποδοχής της έκκλησής μας, παρόλα αυτά θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος», είπε.

Στην ερώτηση αν κατά την άποψή του υπάρχουν «γραμμές άμυνας» σε περίπτωση που η νομοθεσία εν τέλει παραμένει ως έχει σήμερα, ο κος Αντωνίου παραδέχτηκε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το τοπίο θα είναι θολό.

«Αυτό που συζητάμε αυτή την στιγμή είναι πόσο μεγάλο θα είναι το πρόβλημα και όχι ποιο θα είναι. Διότι θα έχουμε πρόβλημα. Από κει και πέρα, κάθε τράπεζα θα κάνει τους δικούς της λογαριασμούς. Όμως, πέρα από τις προσπάθειες της κάθε τράπεζας ξεχωριστά και της πολιτείας συνολικά, δεν μπορεί παρά να έχουν κάποιο τίμημα στον τρόπο με τον οποίο επιμετράται η σοβαρότητα της χώρας σε ό,τι αφορά στις αξιολογήσεις», ανέφερε.

Ακούστε ολόκληρο το απόσπασμα: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ