Τράπεζα Κύπρου: Το deadline για Lone Star - Τι αναφέρουν οι Financial Times

Το ταμείο αναμένεται να προχωρήσει σε νέα προσφορά προς στους μετόχους η οποία δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από το ΔΣ της Τράπεζας.

Της Έλενας Καλυφόμματου

Αρνητικοί παραμένουν οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου στο ενδεχόμενο εξαγοράς από το επενδυτικό Ταμείο "Lone star", αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.

Περιθώριο έως την ερχόμενη Παρασκευή – εκτός εάν το Ιρλανδικό Συμβούλιο αποφασίσει να δώσει παράταση – έχει η Lone Star, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα υποβάλλει νέα πρόταση εξαγοράς για την Τράπεζα Κύπρου, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως εάν το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο θέλει να προχωρήσει το deal, τότε θα πρέπει να δώσει… γη και ύδωρ σε μετόχους και κυπριακή κυβέρνηση.

Παρά ταύτα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ταμείο αναμένεται να προχωρήσει σε νέα προσφορά προς στους μετόχους.

Οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το επενδυτικό Ταμείο "Lone star", να επανέλθει με νέα προσφορά στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που είναι η τελική ημερομηνία.

 Αυτή τη φορά, ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από μια γενναία προσφορά για να πείσει τους  μετόχους.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν ακόμα 3 προσφορές οι οποίες απορρίφθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ούτε αυτή τη φορά θα τύχει έγκρισης η πρόταση του επενδυτικού ταμείου. Αναφέρει πως Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών, δε βλέπουν θετικά την εξαγορά.

Συνεπώς, πέραν της Τράπεζας Κύπρου, η Lone Star, θα πρέπει να πείσει και τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές.

Γεγονός που προσθέτει περαιτέρω εμπόδια σε μια ενδεχόμενη συμφωνία.

Κάνει επίσης, ιδιαίτερη αναφορά, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε άρον άρον ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στη Βουλή, το οποίο δεν είναι άσχετο με το ενδιαφέρον για εξαγορά της μεγαλύτερης τράπεζας του τόπου.

Στο νομοσχέδιο, προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες με αυστηρά κριτήρια.

Δηλαδή σε περιπτώσεις εξαγορών μεγάλων εταιρειών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το κράτος να παρεμβαίνει εάν διαπιστωθεί ότι μια τέτοια πράξη θα βλάψει το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια 29 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ