«Έκλεισε» και επίσημα το deal Ελληνικής - CNP: Έπεσαν οι υπογραφές

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που υπολογίζεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025, η τράπεζα θα έχει ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, με μερίδια αγοράς περίπου 30% και περίπου 23% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών, αντίστοιχα.

Έκλεισε και επίσημα η συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και CNP Assurances για την εξαγορά της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited. 

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα, η διαβούλευση της CNP Assurances με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργασίας της έχει ολοκληρωθεί, με την  Τράπεζα και την CNP Assurances να προχωρούν στην υπογραφή της σχετικής Συμφωνίας Πώλησης και Αγοράς. 

Η εξαγορά, η οποία υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις, περιλαμβανομένης και της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, σηματοδοτεί στην ουσία τη δημιουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού στην Κύπρο με ηγετικά μερίδια αγοράς τόσο στον κλάδο ασφάλισης ζωής όσο και στον γενικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, μέσω αυτής της απόκτησης, η τράπεζα αποκτά τη CNP Cyprus Insurance Holdings Limited, η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στην Ελλάδα και αποτελείται μεταξύ άλλων από τις CNP Cyprialife Limited, CNP Asfalistiki Limited, CNP Ζωής M.A.Α.Ε. και CNP Cyprus Properties Ltd. 

Οι θυγατρικές της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited κατέχουν ηγετική θέση στον ασφαλιστικό κλάδο στην Κύπρο και αυτή η συναλλαγή θα επιτρέψει στην τράπεζα να ενισχύσει περαιτέρω τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες και να καταστεί ένας κορυφαίος χρηματοοικονομικός όμιλος με ισχυρή παρουσία τόσο στον χρηματοοικονομικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο.

Αυτή η συναλλαγή είναι συμπληρωματική για το επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και εμπλουτίζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει στην ευρεία πελατειακή της βάση.

Αρχές του 2025 η ολοκλήρωση της συναλλαγής 

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που υπολογίζεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025, η Τράπεζα θα έχει ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, με μερίδια αγοράς περίπου 30% και περίπου 23% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών, αντίστοιχα.

Στο παρόν στάδιο, οι υφιστάμενες δραστηριότητες των εμπλεκόμενων εταιρειών παραμένουν ως έχουν και οι εταιρείες θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται αυτόνομα και ανεξάρτητα μέχρι την ολοκλήρωση της Συναλλαγής.

Ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Αντώνης Ρούβας σημείωσε πως «αυτή η συναλλαγή ενισχύει τον όμιλο και ταιριάζει απόλυτα με το επιχειρηματικό μας μοντέλο, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή τη συναλλαγή και προσμένουμε να καλωσορίσουμε το προσωπικό της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited στην οικογένεια της Ελληνικής Τράπεζας».

Όπως επεσήμανε, «στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τα δυνατά σημεία, την τεχνογνωσία και τις πολύτιμες εμπειρίες κάθε μέλους του προσωπικού, προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας αλλά και να διευρύνουμε τη γκάμα των ασφαλιστικών προϊόντων μας, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των πελατών μας».

Η τράπεζα έχει συμβουλευτεί τη BNP Paribas για την εξαγορά, τους Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε. για νομικά θέματα, τους Cronje & Yiannas Actuaries and Consultants Ltd για θέματα αναλογιστικά και ανθρώπινου δυναμικού, και τη Deloitte Ltd για χρηματοοικονομικά και λογιστικά θέματα.

Διαβάστε επίσης: Deal €180 εκατομμυρίων και εγένετο... η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ