Ερυθρά Θάλασσα: Πάνω από €8,6 δισ. την ημέρα κοστίζουν οι επιθέσεις των Χούθι

Το τεράστιο κόστος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα εμπορικά πλοία αναγκάζονται να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα

«Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα κοστίζουν 360 εκατομμύρια ευρώ την… ώρα», σύμφωνα  με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), στις Βρυξέλλες. Με απλά μαθηματικά, η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο από τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης είναι 8,64 δισ. την ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ελλαδικού Τύπου, αξιωματούχος της ΕΥΕΔ έδωσε αυτό το απίστευτο νούμερο στους 27 πρεσβευτές που μετέχουν  στην «Επιτροπή Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας», κατά τη διάρκεια εμπιστευτικής συνάντησης.

Το τεράστιο κόστος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα εμπορικά πλοία αναγκάζονται πλέον να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, δηλαδή τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή από την Ασία στην Ευρώπη, λόγω της απειλής από τους Χούθι. Η παράκαμψη αυτή των 6.000 μιλίων  οδηγεί σε καθυστερήσεις έως και δύο εβδομάδων στον κατάπλου των σκαφών στη Μεσόγειο.

Οι συνέπειες είναι σημαντικά υψηλότερο κόστος ενέργειας, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και αύξηση του κόστους μεταφοράς, καθώς το 10-15%  του παγκόσμιου εμπορίου περνούσε από την Ερυθρά Θάλασσα πριν από τις επιθέσεις.

Τεράστιες προσαυξήσεις

Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες χρεώνουν ήδη προσαυξήσεις για το νέο δρομολόγιο μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.
Η Hapag-Lloyd , η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Γερμανίας ανακοίνωσε προσαυξήσεις για τη μεταφορά από και προς τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μια εποχική επιβάρυνση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου για ταξίδια από την Ασία και την Ωκεανία προς την Ευρώπη.
Αυτές οι πρόσθετες χρεώσεις θα ισχύουν επίσης για τη διαδρομή μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αμερικής από τις 22 Ιανουαρίου. Ανάλογα με τη διαδρομή και το μέγεθος του κοντέινερ, οι πρόσθετες χρεώσεις κυμαίνονται μεταξύ 250 και 1.000 δολαρίων ανά κοντέινερ.

Η Δανέζικη ναυτιλιακή Maersk ανακοίνωσε επίσης πρόσθετα τέλη μεταφοράς για κοντέινερ λόγω της παράκαμψης γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Για ένα τυπικό εμπορευματοκιβώτιο στο δρόμο από την Ασία στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη, οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 200 δολάρια λόγω της καθυστέρησης, όπως ανακοίνωσε  η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρχει πρόσθετη χρέωση  έως και 500 δολάρια ως «εποχιακό επίδομα».
Ο γαλλικός όμιλος ναυτιλίας και εφοδιαστικής CMA CGM ενεργεί επίσης με παρόμοιο τρόπο.

Η επιχείρηση «Αταλάντα»

Πριν από λίγες μέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινίασαν μια διεθνή στρατιωτική συμμαχία για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Συνολικά, περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση «Prosperity Guardian», με  κοινές περιπολίες στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Η Ε.Ε ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ έκανε εισήγηση για το πώς θα μπορούσε να επεκταθεί η εντολή της υπάρχουσας αντιπειρατικής επιχείρησης «Αταλάντα». Η πρόταση αυτή εξετάζεται επί του παρόντος από τα κράτη της Ε.Ε.

«Δεδομένης της οξείας απειλής για το παγκόσμιο εμπόριο από τις επιθέσεις των Χούθι, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε συμφώνησαν κατά τη συνεδρίαση μονίμων αντιπροσώπων των 27 στην  Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να διαθέσουν επιπλέον πλοία για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της στρατιωτικής ναυτικής αποστολής της Ε.Ε «Αταλάντα». Η αποστολή αυτή μέχρι τώρα ήταν υπεύθυνη για την προστασία των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σομαλία και την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν. Τώρα πρόκειται να επεκταθεί σύντομα, ώστε τα πολεμικά πλοία της Ε.Ε στην Ερυθρά Θάλασσα να μπορούν επίσης να συνοδεύουν εμπορικά σκάφη» τονίζουν στη «Ν» ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Ωστόσο, δεν θα επιτρέπεται στους στρατιώτες της Ε.Ε να χρησιμοποιούν όπλα στο πλαίσιο αυτής της διευρυμένης εντολής», τονίζουν οι ίδιες πηγες. Ισως βέβαια θα ήταν προτιμότερο αντί να αναλαμβάνει  η Ε.Ε τέτοιο ρίσκο, αλλά και τόσο μεγάλο κόστος, να κινηθεί πιο δραστήρια για να τερματίσει την αιτία που πυροδοτεί όλα αυτά: Τον πόλεμο στη Γάζα…

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις Τουρκίας για «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο» - Πώς απαντά ο Υπ. Ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ