Φιλοξενούμενη στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ήταν η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, η οποία κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, ανάμεσα σε άλλα, και για το χαλλούμι, ένα θέμα που έχει μετατραπεί πλέον σε “θρίλερ”.
Απαντώντας σε σχόλιο για την ύπαρξη δύο συγκρουόμενων προσεγγίσεων που φαίνεται να επικρατούν στον χώρο των παραγωγών, η κ. Παναγιώτου κατέρριψε τα περί φωνών που θέλουν αφενός το χαλλούμι να παρασκευάζεται τηρώντας τις προδιαγραφές ως αυτές έχουν κατοχυρωθεί και όσων λεν αφετέρου ότι η όλη εξέλιξη θα πλήξει τις εξαγωγές και κατ’ επέκταση τις κυπριακές επιχειρήσεις, προτάσσοντας τον ευρωπαϊκό κανονισμό και την πρόσφατη δικαστική απόφαση από ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Στόχος η προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ πάση θυσία
“Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος μετά την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου έχει πλέον επικοινωνηθεί και προς αυτούς που είχαν απευθυνθεί για την απόρριψή του”, τόνισε, προσθέτοντας πως “την ίδια στιγμή έχουμε και την ψήφιση της μετάβασης αυτή την πενταετία για να μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους μας”.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 22 Φεβρουαρίου η ελάχιστη ποσόστωση συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος για το χαλλούμι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ανέρχεται στο 25% από 19% που ίσχυε προηγουμένως. Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλλουμιού, αυξάνεται, την περίοδο μεταξύ της 22ας Φεβρουαρίου 2024 και της 9ης Ιουλίου 2024 περιλαμβανομένων, στο 25%.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες αναλογίες θα ισχύουν μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, η οποία κανονικά έληγε τον προσεχή Ιούλιο, ωστόσο, παρατάθηκε για άλλα πένετε χρόνια. Βάσει της Κανονιστικής Διοικητικής Πράξης του 2014 -η οποία αρχικά προνοούσε δεκαετή μεταβατική περίοδο- θα πρέπει μέχρι τότε να υπερισχύει το αιγοπρόβειο γάλα στην παρασκευή χαλλουμιού ΠΟΠ.
Όπως τόνισε η κ. Παναγιώτου “αυτό το οποίο είναι σημαντικό και σε αυτό το οποίο στοχεύει η Κυβέρνηση είναι να προστατεύσει αυτό το προϊόν που έχουμε και ονομάζεται χαλλούμι ΠΟΠ”.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην παραγωγή
Παράλληλα, επισήμανε πως έπεται συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των εμπλεκομένων στον τομέα, όπου εκεί θα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης προς τη στήριξη αυτού του προϊόντος.
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου Χρήστου Μιχάλαρου για το ότι σήμερα έχουμε τέσσερα χαλλούμια: Το πρόβειο, το αιγινό, το αιγοπρόβειο και το μεικτό, για το οποίο γίνεται και όλη η φασαρία, η Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε πω “το χαλλούμι είναι αυτό το οποίο περιγράφει η ονομασία. Δηλαδή είναι αιγοπρόβειο ή μείγμα αυτών, με ή χωρίς αγελαδινό”, με τον δημοσιογράφο να διερωτάται γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που υπήρξε και να τηρηθεί.
Σε αυτό το σημείο, η Μαρία Παναγιώτου ανέφερε πως αυτό που υπάρχει στη συζήτηση είναι ως προς την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο ουσιαστικά ήταν συνδεδεμένο με την εποχικότητα για το θέμα της αύξησης της παραγωγής του. “Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια γενετική βελτίωση των ζώων και για προσπάθειες στήριξης, οι οποίες ουσιαστικά έρχονται να αλλάξουν αυτό το πρόβλημα. Η συζήτηση σε αυτό είναι που εστιάζει τώρα”, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως “εμείς κοιτάζουμε να βελτιώσουμε τα δεδομένα και όχι να μεγενθύνουμε ένα πρόβλημα”. Παράλληλα, έκανε λόγο για προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο με σκοπό την στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας.
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός και το τ/κ χαλλούμι που.. "αλωνίζει"
Αναφερόμενη στις φωνές που θέλουν τον ανταγωνισμό μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων παραγωγών να εντείνεται, δεδομένου πως οι παραγωγοί στις κατεχόμενες περιοχές μπορούν να χρησιμοποιούν φάρμακα και ζωοτροφές από την Τουρκία, τα οποία προμηθεύονται στη μισή τιμή, η κ. Παναγιώτου τόνισε πως είναι ένα θέμα το τι επιτρέπει ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, εστιάζοντας στου ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται. Ειδικότερα, όπως ακούστηκε, στη Μέση Ανατολή το τουρκοκυπριακό χαλλούμι.. “αλωνίζει”.
“Εμείς κάνουμε τους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε και ως προς την ποιότητα και εκεί όπου εντοπίζονται προβλήματα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές”, εξήγησε, συμπληρώνοντας πως τα τυροκομεία τα οποία παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ “εννοείται ότι τηρούν όλες τις προδιαγραφές όλου του κύκλου”.
Όπως είπε, εκεί γίνεται συγκεκριμένος έλεγχος και όπου εντοπίζονται προβλήματα τότε προχωρούμε με το να ακολουθήσουμε τα ενδεδειγμένα βήματα, προβαίνοντας στις απαιτούμενες ενέργειες, μέσα από ελέγχους. “Δεν είναι μόνο εκείνες οι περιπτώσεις, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να εντοπιστούν και που ουσιαστικά καταχρώνται το όνομα χαλούμι ΠΟΠ και να είναι εκτός προδιαγραφών”, σημείωσε.
Την ίδια ώρα, επανέλαβε πως ο κανονισμός περιγράφει ακριβώς τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, είτε αφορά τις ζωοτροφές, είτε οτιδήποτε. “Ειδικά, το κομμάτι των φαρμάκων αγγίζει μία άλλη πτυχή, είναι θέμα ασφάλειας της υγείας”, πρόσθεσε, λέγοντας πως “ό,τι δεν προνοείται στον κανονισμό ακολουθεί τον δρόμο των ελέγχων”.
Οι επιχειρηματίες να ακολουθούν ό,τι προνοείται
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να οι εξαγωγές να δεχθούν πλήγμα λόγω της ποσόστωσης, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή το διάταγμα το οποίο τρέχει λέει ότι η ποσόστωση αιγοπρόβειου και αγελαδινού είναι στο 25%. “Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές που είναι μια ρύθμιση της αγοράς σε σχέση με τη ζήτηση δεν εξαρτάται από την ποσόστωση. Είναι θέμα της παραγωγής”, ανέφερε, διευκρινίζοντας πως εάν θα υπάρξει θέμα στις εξαγωγές αυτό θα αφορά τις αγορές και όχι την παραγωγή. “Θα πρέπει οι επιχειρηματίες να ακολουθήσουν αυτό που προνοεί ο κανονισμός”, διεμήνυσε.
Καταλήγοντας είπε πως ερχόμενοι στο τραπέζι, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και εάν θα καταγραφούν τέτοιου είδους προβλήματα “είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε και όχι για να διογκώσουμε ένα πρόβλημα".
Διαβάστε επίσης: Νομική Υπηρεσία: Πολύ σημαντική η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για το χαλλούμι