Απρόθυμο το Κτηματολόγιο να συνεργαστεί λένε οι διαχειριστές πολυκατοικιών

«Δεν βρίσκω λόγο να σας συναντήσω». Αυτή ήταν η απάντηση εκπροσώπου του Κτηματολογίου σε αίτημα για συνάντηση, ώστε να δούμε τα προβλήματα των πολυκατοικιών, ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου διαχειριστών κοινόκτητων οικοδομών Κύπρου Χρίστος Κύζης

Απροθυμία από πλευράς Κτηματολογίου να συνεργαστεί για να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των πολυκατοικιών εντοπίζει ο σύνδεσμος διαχειριστών κοινόκτητων οικοδομών Κύπρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου Χρίστο Κύζη, εκπρόσωπος του Κτηματολογίου απάντησε σε αίτημα του συνδέσμου για συνάντηση ότι δεν βρίσκει λόγο να τους συναντήσει.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Χρίστος Κύζης αναφέρθηκε στα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι διαχειριστές κοινόκτητων οικοδομών και ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με το ότι ορισμένοι αρνούνται να πληρώσουν τα κοινόχρηστα, με αποτέλεσμα κάποιοι ιδιοκτήτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι. Μάλιστα σε ερώτηση αν κάποιος δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα μπορεί να αναγκαστεί να τα καταβάλει, απάντησε πως εκτός δικαστηρίου δεν μπορείς να τον αναγκάσεις. Αν τον πάρεις δικαστήριο, θα αναγκαστεί να πληρώσει, αλλά θα παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ την ίδια ώρα τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν.

Ο κ. Κύζης ανέφερε ότι η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των πολυκατοικιών υφίσταται από το 1993. Δεν λέμε ότι είναι κακή η νομοθεσία, το πρόβλημα είναι ποιος την εφαρμόζει αυτή τη νομοθεσία, διερωτήθηκε. Για να βρεθεί λύση στο ζήτημα είπε, πρέπει να κάτσουμε κάτω και να δούμε τα πάντα από την αρχή. Ωστόσο, υπογράμμισε, υπάρχει απροθυμία από πλευράς του Κτηματολογίου. Δεν θέλει να συνεργαστεί. Μας λένε ότι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα, είπε ο κ. Κύζης. 

Την ίδια ώρα, γίνεται μια νέα προσπάθεια για να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς με μια νέα πρόταση νόμου του 2023. Κληθήκαμε στη Βουλή τέλος Νοεμβρίου του 2023 και μας λέχθηκε ότι  θα ξεκινούσε η συζήτηση αρχές Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν έχει ξεκινήσει ποτέ ανέφερε. Ενώ η πρόταση νόμου πέρασε από τη νομική υπηρεσία και από τα υπουργεία, εντούτοις, ξαναπήγε πίσω στη νομική υπηρεσία, καθώς εντόπισαν κάτι που ήθελαν φαίνεται να ξαναδούν, πρόσθεσε. Αυτή τη στιγμή δεν μας λέει κανένας που βρίσκεται η πρόταση νόμου. Είμαστε στο σκοτάδι και το πιο σημαντικό είναι ότι όλος ο κόσμος που ζει σε πολυκατοικίες βρίσκεται στο σκοτάδι. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι η νέα νομοθεσία ούτε πέρασε ούτε αναμένεται να περάσει σύντομα. Επομένως διερωτήθηκε, τι γίνεται, παραμένουμε όπως ήμασταν από το 1993. Για να υποβάλει στη συνέχεια το ερώτημα. Τι γίνεται να υπάρξει  ένα γεγονός όπως στην Τουρκία και πέσει ένα κτίριο και ενδεχομένως σκοτωθούν και κάποιοι άνθρωποι. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Έτοιμος να συγκρουστώ για να διαφυλάξω τη φήμη της χώρας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ