Πολλοί Κύπριοι..«αποχωρούν» από το Facebook - Ειδικός εξηγεί τη συμπεριφορά τους

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου, Ντίνος Παστός, αναλύει σε ποιους παράγοντες οφείλεται το φαινόμενο κονοποίησης ψευδών πληροφοριών αλλά και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κυκλοφορούν διάφορα κείμενα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ειδικότερα, στο Facebook, τα οποία αρκετοί συμπολίτες μας έχουν αντιγράψει και αναρτήσει στους λογαριασμούς τους.

Το κείμενα στην ουσία καλούν τους χρήστες του Facebook να δηλώσουν πως αποχωρούν από την πλατφόρμα, καθώς είτε θα αρχίσει να τους χρεώνει από.. Δευτέρας, είτε θα χρησιμοποιήσει τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως φωτογραφίες. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο δημιουργεί αλυσίδες μηνυμάτων, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους στο feed μας. 

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου, Ντίνος Παστός, δίνει τη δική του ερμηνεία σε σχέση  το φαινόμενο. 

Οι τρεις παράγοντες

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως όσοι όσοι μοιράζονται δημοσιεύσεις όπως το μήνυμα αλυσίδας για την ιδιωτικότητα δεδομένων του Facebook, συνδυάζουν ψυχολογικούς, κοινωνικούς και τεχνολογικούς παράγοντες. 

Συνεχίζοντας, περιγράφει τα εξής: 

  • Έλλειψη Κατανόησης:

Στην ψηφιακή εποχή, δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή να κατανοούν πώς λειτουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό οδηγεί πολλούς στο να πιστεύουν ότι τέτοιες δημοσιεύσεις μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τις πολιτικές ιδιωτικότητας δεδομένων ή να παρέχουν κάποια μορφή προστασίας.

  • Φόβος του Να Μη Μείνουν Εκτός (FOMO)

Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, ο φόβος του να μην είναι κανείς ενημερωμένος ή να χάσει μια σημαντική ευκαιρία είναι ισχυρός. Μερικοί φοβούνται ότι αν δεν μοιραστούν τέτοιες δημοσιεύσεις, μπορεί να χάσουν μια ευκαιρία να προστατεύσουν τα δεδομένα τους ή να γίνουν μέρος μιας σημαντικής κοινοτικής προσπάθειας.

  • Εμπιστοσύνη στους Φίλους και την Οικογένεια

Συχνά, οι άνθρωποι εμπιστεύονται περιεχόμενο που μοιράζονται φίλοι και οικογένεια, ακόμα κι αν δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η κοινωνική επιβεβαίωση παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση κάποιου να μοιραστεί μια δημοσίευση.

  • Επιθυμία να Βοηθήσουν

Πολλοί άνθρωποι μοιράζονται αυτές τις δημοσιεύσεις επειδή πιστεύουν ότι βοηθούν τους άλλους, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι οι πληροφορίες μπορεί να είναι ψευδείς ή απάτη. Η καλή πρόθεση συχνά επικρατεί έναντι της κριτικής σκέψης.

  • Κοινωνική Επιρροή και Πίεση

Το να βλέπει κανείς πολλούς άλλους να μοιράζονται κάτι μπορεί να δημιουργήσει την αντίληψη ότι πρέπει να είναι σημαντικό ή αληθινό. Η κοινωνική μίμηση και η επιθυμία να ανήκει κανείς σε μια ομάδα επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτές οι διαδικασίες ενισχύονται από την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία το περιεχόμενο διαδίδεται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η διάδοση τέτοιων μηνυμάτων αλυσίδας είναι επίσης συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση να ανταποκρίνεται σε αβεβαιότητες και φόβους με τη μοιρασιά "χρήσιμων" συμβουλών ή πληροφοριών, ακόμη και όταν αυτές δεν είναι ακριβείς ή επιβεβαιωμένες.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν 

Επιπρόσθετα, επισημαίνει πως το να αναδημοσιεύει κάποιος ένα μήνυμα αλυσίδας απάτη μπορεί να τον καταστήσει επιρρεπή σε άλλες επιθέσεις:

  • Phishing

Μηνύματα που περιέχουν ύποπτους συνδέσμους μπορεί να είναι προσπάθειες για phishing, όπου οι επιτιθέμενοι επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες.

  • Κακοβουλο Λογισμικό

Κάποια μηνύματα μπορεί να περιέχουν ή να συνδέουν με λογισμικό που μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή ή τη συσκευή του χρήστη.

  • Αλλες Απάτες

Οι χρήστες μπορεί να γίνουν στόχοι απάτης, όπως απάτες σε προσωπικό μήνυμα ή απάτες μέσω email που εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη τους.

  • Κοινωνική Μηχανική

Αυτές οι επιθέσεις περιλαμβάνουν τη χρήση ψυχολογικών τακτικών για την απόκτηση εμπιστευτικών πληροφοριών ή την παραπλάνηση των χρηστών. Άτομα που είναι επιρρεπείς είναι εύκολη λεία.

Καταλήγοντας, ο κ. Παστός σημειώνει πως είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε και να αποφεύγουμε την αναδημοσίευση περιεχομένου που φαίνεται ύποπτο ή αναξιόπιστο.

«Συνοψίζοντας», επισημαίνει, «είναι ένας συνδυασμός παραπληροφόρησης, εμπιστοσύνης σε προσωπικά δίκτυα, κοινωνικής επιρροής και μερικές φορές περιορισμένης ψηφιακής γνώσης που οδηγεί τους ανθρώπους να μοιράζονται αυτού του είδους τις δημοσιεύσεις».

Η ανάρτηση του Ντίνου Παστού: 

 

Διαβάστε επίσης: Ήρθαν Κύπρο με άδεια εργασίας και.. έγιναν αιτητές ασύλου - Εκατοντάδες οι υποθέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ