Οι ιδιοκτήτες Airbnb στην Κύπρο ζητούν στήριξη από το κράτος

Η ενοικίαση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων έπιασε πάτο την ώρα που τα ενοίκια τρέχουν.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Με το βλέμμα στραμμένο στις αυριανές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων τύπου Airbnb, καθώς ελπίζουν για μέτρα στήριξης που αφορούν και τον δικό τους κλάδο, με τον ίδιο τρόπο που δίδεται στήριξη στα ξενοδοχεία. 

Μιλώντας αποκλειστικά στο Economy Today ο Ταμίας του Συνδέσμου Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων / “Self-Service (Sharing Economy) Accommodation Establishments” Κωνσταντίνος Καρακόντης ανέφερε ότι, ως ήταν φυσικό, ο κλάδος τους χτυπήθηκε ανελέητα από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν λόγω κορωνοϊού, λέγοντας ότι κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο ο τζίρος “έπιασε πάτο” με τις κρατήσεις να είναι στην κυριολεξία μηδενικές. 

“Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι τα ενοίκια. Ασφαλώς και απασχολούμε προσωπικό το οποίο έχει μισθολογικό κόστος, όμως το ζήτημα των ενοικίων μας έχει πλήξει σε τεράστιο βαθμό. Μπορεί η Κυβέρνηση να έδωσε κάποια κίνητρα για φοροαπαλλαγές για μείωση των χρεώσεων στα ενοίκια, ωστόσο πρόκειται για δώρο-άδωρο, καθώς αν ο ιδιοκτήτης ενός υποστατικού μειώσει το κόστος κατά 30%-50%, θα έχει έκπτωση στην φορολογία τον επόμενο χρόνο. Αν δεν έχει όμως έσοδα, πώς θα έχει έκπτωση; Δεν έχουν κίνητρο λοιπόν”, εξηγεί και προσθέτει ότι ως εταιρίες, υπάχθηκαν στα σχέδια για αναστολή των δόσεων, εκφράζοντας την ελπίδα αυτά να συνεχίσουν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο το 99% των συμβολαίων που είχαν υπογραφή για την συγκεκριμένη δραστηριότητα σήμερα είναι χρεοκοπημένα με το μέλλον τους να παραμένει άγνωστο. 

Στην ερώτηση αν τα συγκεκριμένου τύπου καταλύματα ελπίζουν στον εσωτερικό τουρισμό, όπως τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές βίλες, ο κος Καρακόντης απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι οι κάτοικοι τους Κύπρου κάνουν διακοπές εσωτερικά μόνο για τις ημέρες από Παρασκευή έως Κυριακή, ενώ τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τεράστια προσέλευση των επισκεπτών από το εξωτερικό. 

“Προσπαθούμε να επιβιώσουμε με διάφορες τεχνικές, όπως η μακροχρόνια ενοικίαση σε κάποια υποστατικά”, σημειώνει. 

Σε κάθε περίπτωση, η ψυχολογία της “χαμένης ευκαιρίας” είναι πρόδηλη, καθώς όλοι έκαναν εκτιμήσεις για μια εξαιρετική τουριστική χρονιά φέτος η οποία καταστράφηκε λόγω της πανδημίας, την ώρα που κάποιοι εκφράζουν φόβους για ένα δεύτερο καταστροφικό κύμα εξάπλωσης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

“Φέτος οι κρατήσεις μας πήγαιναν πολύ καλά, αλλά αναγκαστήκαμε να τις ακυρώσουμε και να επιστρέψουμε τα χρήματα. Αν ξανακλείσουν τα αεροδρόμια τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα”, τονίζει. 

Όσον αφορά στο μητρώο που ετοιμάζει το Υφυπουργείο Τουρισμού στο οποίο πλέον θα έχουν την υποχρέωση να εγγράφονται οι επιχειρηματίες που ενοικιάζουν αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, ο κος Καρακόντης χαιρέτισε την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό βήμα το οποίο θα επιτρέψει στην αγορά να ρυθμιστεί και να οργανωθεί, καθώς η χώρα αποτελεί μεγάλο τουριστικό προορισμό. 

“Θα μας βοηθήσει να λειτουργήσουμε καλύτερα ως επαγγελματίες, να πληρώνουμε φόρους και ΦΠΑ και να υποστηρίζουμε την κυπριακή οικονομία”, κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ