Αποζημιώσεις σε όσους έχουν απαιτήσεις από την Olympic Insurance

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ελέγχου.

Τη διαβεβαίωση ότι όλος ο κόσμος που έχει απαιτήσεις από την ασφαλιστική εταιρεία Olympic Insurance θα αποζημιωθεί από το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων (MIF), έλαβε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαχαρία Κουλία.
 
Η Επιτροπή συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών το θέμα «Οι πληροφορίες για ανεπαρκή έλεγχο που ασκούσε η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Olympic Insurance και η εξεύρεση επαρκών πόρων για την ικανοποίηση της δαπάνης που πρέπει να εκταμιευθεί από το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων για αποζημίωση 179.000 ιδιοκτητών οχημάτων στη Βουλγαρία και 20.000 στην Κύπρο».
 
Ο κ. Κουλίας ανέφερε, σε δηλώσεις του, ότι απασχολεί πολύ κόσμο το τί θα γίνει με τις απαιτήσεις που έχει, ιδιαίτερα με όσους είναι ασφαλισμένοι έναντι τρίτου.
 
Σημείωσε ότι θα πρέπει να κάνουν όλοι υπομονή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για διορισμό των εκκαθαριστών της εταιρείας που βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου και «μόλις ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα το MIF θα προχωρήσει να πληρώσει τις απαιτήσεις σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς που υπάρχει».
 
Αναφερόμενος στους λόγους που η συνεδρία της Επιτροπής έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Κουλίας είπε ότι η Γενική Εισαγγελία ζήτησε να γίνει η συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών για να μην επηρεαστεί η διαδικασία στο δικαστήριο.
 
Ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για το κλείσιμο της εταιρείας και η Επιτροπή έτυχε πλήρους ενημέρωσης για το πώς ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "κατάφερε να φέρει τα πράγματα εδώ που τα έφερε».
 
Ο κ. Κουλίας είπε ότι «έγιναν έγκαιρα οι καταγγελίες στην ΜΟΚΑΣ και αναμένονται τα αποτελέσματα».
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Επιτροπή εντόπισε τις αδυναμίες και τα κενά και θα επανέλθει ζητώντας από αυτούς που έχουν ευθύνη να κλείσουν αυτά κενά, να αντιμετωπίσουν και προληπτικά και κατασταλτικά τέτοιες περιπτώσεις.
 
Είπε ακόμη ότι ήταν μια πολύωρη συνεδρία και «απαιτήσαμε να γίνει η συνεδρία γιατί μόνο με την εις βάθος εξέταση της υπόθεσης αναδείχθηκαν οι λεπτομέρειες, η αλήθεια και το μέγεθος της απάτης». Σημείωσε ότι «τέτοιες απάτες γίνονται καθημερινά και για αυτό πρέπει οι προληπτικοί θεσμοί του κράτους να ενισχυθούν και να υπάρξει μέγιστη εγρήγορση».
 
Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε "σε μεγάλα κόλπα" που έγιναν μεταξύ των οποίων, όπως είπε, "ύποπτες χρηματοδοτήσεις, εγγυήσεις με οικόπεδα στην Δομινικανή Δημοκρατία, πλαστά ομόλογα, πλαστογραφίες, περίεργες μετακινήσεις κεφαλαίων", προσθέτοντας ότι σήμερα πήραμε «μόνο μια σφαιρική εικόνα για το τί συνέβη με αυτή την εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια».
 
«Μια εικόνα του τι συμβαίνει στον επιχειρηματικό τομέα όταν δεν υπάρχει συνεχής αυστηρός έλεγχος και όταν δεν υπάρχουν και οι θεσμοί εκείνοι και τα εργαλεία ούτως ώστε να επεμβαίνουν έγκαιρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη κενά και εμείς και σε παγκόσμιο επίπεδο».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ