Η αλυσίδα καφέ έχει εξεταστεί ιδιαίτερα για τις φορολογικές της υποθέσεις από τότε που αποκαλύφθηκε ότι το 2012 είχε καταβάλει μόλις £ 8,6 εκατ. Φόρο εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο 14 ετών.
Στη συνέχεια μετακόμισε τα κεντρικά της γραφεία από το Άμστερνταμ στο Λονδίνο σε μια προσπάθεια να μειώσει την δημόσια κατακραυγή, ωστόσο η εταιρική δομή της εταιρείας εξακολουθεί να καθιστά πολύπλοκη την πλήρη εικόνα των οικονομικών της και έχει επικριθεί από τις φορολογικές εκστρατείες.
Η Starbucks αποκάλυψε στους τελευταίους λογαριασμούς της ότι είχε καταβάλει φόρο εισοδήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο ύψους 23,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες της το έτος έως το Σεπτέμβριο του 2018, από κέρδη ύψους 99,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ήταν ένα πραγματικό ποσοστό 23,7% - υψηλότερο από το φορολογικό συντελεστή του Ηνωμένου Βασιλείου 19% - και σε σύγκριση με ένα φόρο φόρου 13,9 εκατομμύρια δολάρια το 2017.
Ωστόσο, το ποσό που καταβλήθηκε μερίσματα στην αμερικανική μητρική εταιρεία της, με έδρα το Σιάτλ, υπονόμευσε το βρετανικό φορολογικό της λογαριασμό.
Το 2018, η ευρωπαϊκή της επιχείρηση πλήρωσε κρατικά έσοδα ύψους 448 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, προς όφελος των μετόχων, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του δισεκατομμυριούχου Howard Schulz.
"Ότι πλήρωσαν 23,7% του φόρου δεν μου αποδεικνύει τίποτα, θέλω να μάθω αν τα κέρδη είναι σωστά και που τα δικαιώματα πηγαίνουν", δήλωσε ο Richard Murphy, οικονομολόγος και φορολογικός εκστρατευτής, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα κέρδη θα συνεχίσει να καταστρέφει τη φήμη της Starbucks.
Η βρετανική θυγατρική του ομίλου καφέ ανέφερε έσοδα ύψους £ 387εκ για το 2018, από £ 372εκ το προηγούμενο έτος. Όμως, λόγω της αύξησης του κόστους κατά 10% που σχετίζεται με τις επαναδιαπραγματευτικές μισθώσεις και τα καταστήματα κλεισίματος, έπεσε σε ζημιά πριν από τη φορολογία ύψους £ 17,2 εκατ., Από κέρδος £ 4,5 εκατ. Το 2017.
Στους τελευταίους λογαριασμούς της, η ομάδα δήλωσε ότι η ζημιά ήταν αποτέλεσμα των "πολύ προκλητικών" συνθηκών στο βρετανικό δρόμο, όπου η χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε πλήξει.
"Αν και δεν αντανακλάται σε αυτά τα αποτελέσματα, έχουμε ήδη προσδιορίσει μια σαφή στρατηγική για να ανταποκριθεί στις συνεχιζόμενες πιέσεις", δήλωσε ο Martin Brok, πρόεδρος της επιχείρησης Emea της Starbucks.
Η στρατηγική περιλαμβάνει συμφωνία χορήγησης άδειας 50 εκατομμυρίων λιρών με την Nestlé για τη δημιουργία κάψουλων καφέ Starbucks Nespresso, καθώς και υπηρεσία παράδοσης με το Uber Eats.
Η Starbucks δήλωσε ότι διερευνούσε επίσης μικρότερες μορφές καταστημάτων και αύξησε τον αριθμό των καταστημάτων "drive thru" για να καλύψει τις μεταβαλλόμενες μορφές κατανάλωσης καφέ.
"Αυτό είναι το πιο δύσκολο για πάνω από δύο δεκαετίες", δήλωσε ο Jeffrey Young, διευθύνων σύμβουλος της Allegra Strategies, μιας εταιρείας συμβούλων λιανικής πώλησης τροφίμων.
Πρόσθεσε ότι ενώ ο καφές ήταν ανθεκτικός από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι καταναλωτές είχαν πλέον περισσότερες απαιτήσεις στα πορτοφόλια τους, όπως οι δαπάνες για εφαρμογές και συνδρομές, και ότι "ο Brexit ήταν σίγουρα ένας παράγοντας".
Είπε επίσης ότι η παράδοση ήταν επικίνδυνη: "Είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ποιότητα του καφέ. Ο μαύρος καφές δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά ένα όμορφα σχεδιασμένο λευκό - αδύνατο. "
Η επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε φόρο ύψους £ 4 εκατ., Το οποίο προέκυψε λόγω £ 20 εκατ. Που προορίζονταν για υποβρύχια καταστήματα που δεν ήταν εκπεστέα.
Η ευρωπαϊκή λειτουργία της Starbucks - εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου - ανέφερε συνολικό κέρδος προ φόρων το 2018 ύψους 1 δισ. Δολαρίων, που διογκώθηκε με πληρωμή μερισμάτων που η εταιρεία ανέφερε σε μεγάλο βαθμό από την ολλανδική θυγατρική της και είχε ήδη φορολογηθεί στην πηγή.
Ο κ. Murphy δήλωσε ότι η Starbucks πρέπει να υιοθετεί εκθέσεις ανά χώρα, καθώς αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί εάν οι λογαριασμοί παρουσίασαν ένα "δίκαιο αποτέλεσμα".