Financial Times: Η Κύπρος επιμένει στα χρυσά διαβατήρια παρά το σκάνδαλο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγκαστεί να δημιουργήσει ειδική ομάδα παρακολούθησης τέτοιων σχεδίων.

Επανέρχονται στο ζήτημα των διαβατηρίων και του Σχεδίου Πολιτογραφήσεων της Κύπρου οι Financial Times, ανακινώντας το ζήτημα και κάνοντας λόγο για «εθνική κατακραυγή» του μαλαισιανού λαού κατά της Κύπρου, εγερόντας ερωτήματα για την Κυβέρνηση και τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου λόγω του Jho Low, ο οποίος κατηγορείται για σκάνδαλο διαφθοράς εκατομμυρίων.

Όπως αναφέρουν, η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις κατηγορίες περί σκανδάλου, επιμένει στο Σχέδιο πολιτογραφήσεων. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση, λένε οι FT, οδήγησε σε επανεξέταση εκ μέρους της Κομισιόν των «εγγενών κινδύνων» για τα συστήματα των κρατών-μελών, θέτοντας εκ νέου υπό αμφισβήτηση τα κριτήρια με τα οποία πολύ πλούσιοι επιχειρηματίες και επενδυτές λαμβάνουν υπηκοότητα.

Οι Βρυξέλλες, πλέον, έχουν δημιουργήσει ειδική ομάδα για την παρακολούθηση του ζητήματος, ζητώντας νέες διασφαλίσεις από το Σχέδιο μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές του Σχεδίου, ακόμα και αυτή η πρωτοβουλία δεν ενέχει την πρέπουσα επάρκεια για να παύσουν οι ύποπτες χρηματοροές από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

«Αυτή η προσέγγιση θα έχει πιθανώς ελάχιστο σεβασμό από τα κράτη μέλη. Απαιτούνται πολύ αυστηρότερες νομικές ενέργειες προκειμένου να αναγκαστούν τα κράτη να τερματίσουν αυτά τα επιθετικά σχέδια», δήλωσε η Tina Mlinaric της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness.

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέρουν «χρυσές βίζες» που χορηγούν δικαίωμα διαμονής στους πλούσιους. Η Κύπρος ήταν ένα από τα τρία κράτη-μέλη, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Μάλτα, που προσέφεραν ολόκληρη την ιθαγένεια με αντάλλαγμα επενδύσεις.σ

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Λευκωσία, εδώ και δεκαετίες, ειδικεύεται στην παροχή αδειών διαμονής και νομικών υπηρεσιών σε πλούσιους επιχειρηματίες από χώρες εκτός της ΕΕ. Όταν το νησί υπέστη την οικονομική κατάρρευση του 2013, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε ένα βήμα παραπέρα και προσέφερε εθνικότητα σε ξένους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τουλάχιστον €2  εκ. για ένα ακίνητο.

«Η πώληση χρυσών διαβατηρίων έχει νόημα για μια κυβέρνηση που αγωνίζεται να ανοικοδομήσει την οικονομία», δήλωσε στους FT ο Αντώνης Έλληνας, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσθέτοντας ωστόσο ότι το σχέδιο δεν είχε πάντα την αναγκαία πολιτική επίβλεψη».

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέκτησε σχεδόν 4.000 νέους πολίτες στο πλαίσιο του Σχεδίου και αύξησε περίπου κατά €6 δισ. από τις πωλήσεις ακινήτων.

Το πρώην δικηγορικό γραφείο του εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες σε επενδυτές που υποβάλλουν αίτηση για χρυσά διαβατήρια, αν και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Πρόεδρος διέκοψε τις σχέσεις του με αυτό, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση συμφερόντων,  έχοντας ήδη απορρίψει την έκκληση προς την Κύπρο να σταματήσει το «χρυσό σύστημα διαβατηρίων».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, η κυπριακή Κυβέρνηση έθεσε αυστηρότερους κανόνες για τη χορήγηση εθνικότητας, αυξάνοντας το επίπεδο της δέουσας επιμέλειας και απαιτώντας από τους αιτούντες να έχουν έγκυρη βίζα για να ταξιδεύουν στη ζώνη ελευθέρων ταξιδιών της ΕΕ.

Επίσης, απαγόρευσε τη διαφήμιση του συστήματος διαβατηρίων, καθώς οι αιτήσεις μειώθηκαν σημαντικά.

Ωστόσο, περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχουν επανέλθει στον δημόσιο διάλογο, προκαλώντας δυσάρεστα συναισθήματα στην Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ