Απλήρωτα 2 στα 3 εξώδικα από κάμερες - Έρχονται νέα σημεία φωτοεπισήμανσης

Αρχίζει παράλληλα η συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών για μείωση μέχρι και 50% των εξωδίκων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνολικά 247.747 περιστατικά κατέγραψε το σύστημα φωτοεπισήμανσης την περίοδο μεταξύ 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Αυγούστου του 2023. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενόψει της αυριανής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, από τα 178.473 εξώδικα που καταχωρήθηκαν, έχουν πληρωθεί τα 90.961. 

Τα αδικήματα αφορούσαν σε παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας, της υποχρεωτικής γραμμής στάσης σε φωτοελεγχόμενες συμβολές, καθώς και του κόκκινου σηματοδότη. 

Άλλωστε, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, ο Βοηθός Υπεύθυνος Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευρυπίδου, ένας στους δύο Κύπριους δεν πληρώνει το εξώδικο πρόστιμο από τις κάμερες τροχαίας. 

Όπως μεταδίδει το Sigmalive, ο κ. Ευρυπίδου εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι για τα εξώδικα, τα οποία για τον Α ή Β λόγο δεν παραλαμβάνονται. Αρχικά η προσπάθεια για αποστολή των εξωδίκων γίνεται μέσω ταχυδρομείου. Αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι αρκετές από τις βάσεις δεδομένων που υπάρχουν για να εντοπιστεί το πρόσωπο δεν είναι επικαιροποιημένες, έτσι δεν υπάρχει σωστή διεύθυνση, ούτως ώστε να αποσταλεί άμεσα και να παραληφθεί από τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Επίσης, αρκετοί αποφεύγουν να πάνε να πάρουν την ειδοποίηση από το ταχυδρομείο.  

Παράλληλα, αποκάλυψε πως στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία εφαρμογής από πλευράς της Αστυνομίας, η οποία θα εντοπίζει στα αεροδρόμια και τα λιμάνια όσους οδηγούς δεν παρέλαβαν τα εξώδικα τους μέσω του αριθμού ταυτότητάς τους. Επίσης, θα εντοπίζει όσους δεν πληρώνουν πρόστιμα όταν αποταθούν στην Αστυνομία για κάποιο ζήτημα. «Συνεπώς υπάρχει ο τρόπος, να μην θεωρούν ότι δεν θα μας βρουν και θα γλιτώσουμε το εξώδικο».

Επί τάπητος προτάσεις νόμου για μείωση 50% των εξωδίκων

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία, Μαρίνος Μουσιούτας, μίλησε για την Πρόταση Νόμου στην Επιτροπή Μεταφορών. 

Με βάση τον οδικό κώδικα υπάρχουν κάποιες ποινές για κάποια παραπτώματα. Μία από αυτές είναι το να περάσεις με κόκκινο που σήμερα είναι €300. 

Εισήγηση είναι να γίνει κλιμακωτή αυτή η ποινή, δηλαδή στην πρώτη παράβαση να είναι €150 και οι επόμενες να ανεβαίνουν στα €300. 

Ήδη στον ποινικό κώδικα υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τη μη χρήση κράνους, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. 

Με βάση των ποινικών κώδικα, στις τρειςα αυτές περιπτώσεις η πρώτη παράβαση τιμωρείται με €150 και εάν υπάρξει επανάληψη εντός τριών ετών, η ποινή ανεβαίνει στα €300. 

Όπως διευκρίνισε, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, αναμένουν κατά την έναρξη της συζήτησης την Πέμπτη να ενημερωθούν από τους αρμοδίους (Αστυνομία, Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.λπ.) εάν η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη μπορεί να γίνει με βαθμίδες. Δηλαδή, εάν υπάρχει η δυνατότητα, να διαφοροποιείται το πρόστιμο εάν ο οδηγός περάσει απλά την άσπρη γραμμή από το να παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη συνεχίζοντας κανονικά την πορεία του. Με λίγα λόγια, όπως εξήγησε, οι ποινές να γίνουν "πιο αναλογικές". 

Παράλληλα, την Πέμπτη στην Επιτροπή Μεταφορών θα συνεχιστεί η συζήτηση γύρω από τηνπαραγραφή των επιβαλλόμενων βαθμών ποινής ύστερα από την παρέλευση δύο ετών, αντί τριών ως είναι σήμερα η ισχύουσα ρύθμιση.

90 κάμερες μέχρι τον Μάρτιο του 2024 

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την έναρξη της Α΄ Φάσης την 1η Ιουνίου του 2022 και μέχρι τη συμπλήρωσή της στις 30 Αυγούστου του 2023, λειτούργησαν 20 σταθερές κάμερες σε 6 διασταυρώσεις στη Λευκωσία και Λεμεσό και άλλες 16 κινητές κάμερες. 

Η Β΄ Φάση άρχισε την 1/9/2023, και οι εργασίες εγκατάστασης αναμένεται να συμπληρωθούν στις 7/3/2024. Στη Β΄ Φάση θα τοποθετηθούν 66 σταθερές κάμερες σε 23 σημεία. 

Το σύνολο των καμερών θα ανέλθει στις 90 σταθερές σε 30 σημεία. Οι 20 κινητές είχαν παραληφθεί και έχουν τεθεί σε λειτουργία. 

Όπως επισημαίνεται, από την έναρξη του προγράμματος εντοπίστηκαν διάφορα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Αναδόχου Εταιρείας και με προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του Συστήματος όπως η κακή χρήση των κινητών καμερών, η μη ενημερωμένες βάσεις δεδομένων, οι επιδόσεις των εξωδίκων / επιστολών, καθώς και η επικοινωνία με το κοινό.

Με βάση πάντως τον προϋπολογισμό του Υπουργείου σε σχέση με τον νέο εξοπλισμό, δρομολογείται η αγορά και εγκατάσταση συστημάτων φωτοεπισήμανσης, συνολικού ύψους €4.940.810

€324 εκατομμύρια τα ανεκτέλεστα εντάλματα 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σημείωμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με το μηχανογραφημένο σύστημα ενταλμάτων, εκκρεμούσαν 293.811 εντάλματα προστίμου για το συνολικό ποσό των €324.588.606. 

Τα μεγαλύτερα ποσά ενταλμάτων αφορούν σε κοινωνικές ασφαλίσεις (48.18% του συνολικού ποσού) και ακολουθούν τα διάφορα ποινικά αδικήματα, οι ιδιωτικές ποινικές, τα αστικά χρέη, και τροχαίες παραβάσεις. 

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 23.892 εντάλματα για τα οποία οι οφειλέτες έχουν πάρει αναστολή από το Γενικό Εισαγγελέα και πληρώνονται με δόσεις, για συνολικό ποσό €25.384.028. 

Όπως σημειώνεται, τα ανεκτέλεστα εντάλματα αυξάνονται διαχρονικά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται μεγάλος όγκος εργασίας στα επόμενα έτη. 

Το έργο για πληρωμή των ενταλμάτων μέσω διαδικτύου, θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του E-Justice. Ο Υφυπουργός Καινοτομίας σε παρέμβασή του προ ημερών ανέφερε πως το  e-justice, το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναμένεται πως θα δοθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2024.  

Διαβάστε επίσης: Σήμερα οι τελικές αποφάσεις της Κοινοπραξίας για το Αφροδίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ